Aleksander Ceferin: ,,Ismét jó a magyar futball!”

A magyar labdarúgás az elmúlt években komolyabb fejlődésnek indult, és láthatóan kezdenek beérni azok az infrastrukturális fejlesztések, beruházások, amelyek néhány évvel ezelőtt elkezdődtek hazánkban. A magyar válogatott Marco Rossi irányításával remekel a különféle mérkőzéseken és nemzetközi tornákon, ráadásul 14 mérkőzés óta veretlen, míg a Ferencváros személyében már van egy nemzetközileg is jegyzett csapata a magyar labdarúgásnak, de örülnénk annak, ha ez a szám a jövőben tovább nőne. Egyre több magyar játékos futballozik topligás együttesekben, tehát a labdarúgók megítélése is sokat változott az évek során.

fotó: MTI

A Magyarország – Törökország barátságos mérkőzést a helyszínen tekintette meg Aleksander Cefererin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, aki Csányi Sándor meghívására érkezett Budapestre. Az 56 éves szlovén sportvezető 2027-ig fogja vezetni az UEFA-t, mivel bejelentette, hogy abban az évben nem indul az elnöki pozícióért, mivel elmondása szerint belefáradt a járvány, a különféle háborúk és a Szuperliga-kezdeményezés okozta küzdelmekbe.

fotó: UEFA

Aleksander Ceferin akkor egy exlúzív interjút adott a Nemzeti Sportnak, amelyet azzal kezdett, hogy nagy örömmel jött Budapestre.

,,Csányi Sándornak már régóta ígértem, hogy eljövök megint a magyar válogatott egyik meccsére. Fantasztikus a Puskás Aréna, amelynek az avatásán is itt voltam, azóta szinte mindig telt ház van, jó a hangulat és a csapat is. Ráadásul Budapest is gyönyörű és közel van a hazámhoz, Szlovéniához. Mindig szívesen jövök ide.”

Ezután szóba került a nyári Európa-Bajnokság is, amelyre Ceferin hazája, Szlovénia is kijutott. A sportvezető úgy véli, hogy színvonalas torna elé néz Európa az idei nyáron.

,,Fantasztikus EB lesz, az infrastruktúra pazar Németországban és a szervezés is hagyományosan jónak ígérkezik, persze, a biztonságra különösen nagy figyelmet kell fordítani. De éppen a futball, a sport képes a leginkább megmutatni azokat az értékeket, amelyek mentén békésen és sikeresen működhetünk együtt. Szlovénia huszonnégy év után vívta ki a szereplés jogát, másodszor mehetünk az EB-re, természetesen ezért is nagyon várom a tornát. Tudom, hogy a magyarok megint nehéz csoportba kerültek, például a házigazda németek ellen kell játszaniuk.”

fotó: UEFA

Aleksander Ceferin ezután dícsérte a magyar labdarúgást, amely szerinte a fejlesztések nélkül nem tudott volna ilyen szépen fejlődni.

,,Nemcsak a németektől nem kap ki mostanában a válogatottjuk, hanem bárki ellen van győzelmi esélye, hosszú idő után ismét jó a magyar futball. Mindenki emlékszik rá, Puskásék világsikerei és a régebbi eredmények után sokáig hanyatlott a sportág Magyarországon, például tíz-tizenöt évvel ezelőtt kimondottan gyenge volt a válogatott, de nagyszerű munkát végez a magyar szövetség és a kormány óriási támogatást ad a labdarúgásnak. A közelmúltban lezajlott infrastrukturális fejlesztések nélkül lehetetlen lett volna előre lépni.”

Az elmúlt időszakban szóba került egy esetleges közép-európai bajnokság kialakítása, amely a régió labdarúgásának nagy fejlődést jelentene. A szlovén sportvezető szerint vannak tervek ezzel kapcsolatban, valamint megint csak említésre került az Európai Szuperliga is.

,,Három-négy éve dolgozunk azon többek között Csányi Sándorral, hogy kidolgozzuk egy határokon átnyúló liga tervét, ami azonban továbbra is terv, de érdemes beszélni róla, mert itt valóban túl kicsi egy-egy nemzeti piac ahhoz, hogy a legjobb klubok európai szinten is versenyképesek legyenek és rendszeresen fontos, nagy érdeklődéssel kísért meccseket játsszanak. A Szuperliga tervével nem az a baj, hogy átnyúlik a határokon, hiszen az UEFA minden klubtornája ilyen, hanem az, hogy oda nem lenne esélye bejutni az alapítókon kívül senkinek, egy zárt elitklub jönne létre, ami ellentétes az európai futball érdekeivel és hagyományos értékeivel.”

Aleksandar Ceferin leszögezte, hogy amíg ő vezeti az UEFA-t, addig nem lesz Bajnokok Ligája döntő Európán kívül, valamint a visszavonulását követően is kapcsolatban marad valamelyik sportággal.