Újpesten fogadja Izrael válogatottja Izlandot az EB-pótselejtezőn

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdai közlése szerint a március 21-én sorra kerülő Izrael – Izland EB-pótselejtező mérkőzést biztonsági okokból semleges helyszínen kell megrendezni az izraeli háborús helyzet miatt.

fotó: UEFA

Az Izraeli Labdarúgó Szövetség nem sokkal később hivatalosan is bejelentette, hogy Újpesten fogja lejátszani az első EB-pótselejtező mérkőzését. Az izraeliek számára nem ismeretlen a környezet, hiszen tavaly júniusban is Budapesten játszottak, akkor a Fehéroroszország pályaválasztásával rendezett Eb-selejtezőt 2-1-re megnyerték a Megyeri úti Stadionban.

fotó: Mediaworks / Földi Imre

Novemberben, már az október 7-én kirobbant háború miatt a svájciakkal és a románokkal is a felcsúti Pancho Arénában mérkőztek meg, és 1-1-es döntetlen után 2-1-re kikaptak, de most visszatérnek Budapestre.

fotó: MTI

Az izraeli-izlandi párharc győztese öt nappal később Bosznia-Hercegovinával vagy Ukrajnával kerül majd szembe a pótselejtező második fordulójában, amelynek tétje az EB-re való kijutás lesz. Ha az ukránok nyerik a másik összecsapást, akkor a lengyelországi Wroclawban kerül sor a találkozóra, mivel Ukrajna nem rendezhet nemzetközi mérkőzést saját hazájában, szintén háborús helyzet miatt.

Az izraeli válogatott mellett már izraeli klubcsapat is pályára lépett Magyarországon, méghozzá a Maccabi Haifa együttese a Puskás Arénában fogadta a francia Stade Rennaist az Európa-Liga 5. fordulójában, amelyet végül magabiztosan, 3-0-ra megnyertek a franciák.

fotó: AFP

A Maccabi Haifa ott lesz az Európa Konferencia-Liga tavaszi folytatásában, és az már korábban eldőlt, hogy a belga Gent együttesét a Bozsik Arénában fogadják február 15-én a rájátszás első mérkőzésén.