Közel 40 év után nyerhet magyar csapat nemzetközi kupamérkőzést tavasszal

Csütörtök este a Ferencváros együttese fogadja majd a görög Olympiakosz Pireusz csapatát az Európa Konferencia-Liga rájátszásának visszavágóján. A zöld-fehérek hátrányból várják a párharc visszavágóját, miután Athénban 1-0-ás vereséget szenvedtek.

fotó: MTI

A Ferencváros tavaly azzal, hogy bejutott az Európa-Liga nyolcaddöntőjébe, több mint egy évtizedes ,,átkot” tört meg a magyar labdarúgásban, hiszen utoljára 2004-ben a DVSC léphetett pályára nemzetközi kupamérkőzésen a tavasz folyamán.

Viszont arra már eléggé kevesen emlékeznek, hogy mikor nyert utoljára magyar csapat nemzetközi kupamérkőzést a tavasz folyamán…

Ehhez vissza kell menni egészen az 1980-as évek közepére, pontosan az 1984/1985-ös szezonhoz, ahol a Videoton (ma már Fehérvár FC) együttese szerepelt az UEFA-Kupában. A fehérváriak akkor nem álltak meg a sorozat döntőjéig, és a csehszlovák Dukla Praha, a francia PSG, a jugoszláv Partizan Beograd, az angol Manchester United és a jugoszláv Zeljeznicart is kiejtve várt rájuk a spanyol Real Madrid a fináléban.

fotó: Fehérvár FC

Az UEFA-Kupában akkoriban két mérkőzésen dőlt el az, hogy ki nyeri meg a sorozatot, és az első mérkőzést Székesfehérváron rendezték meg, amelyre óriási volt az érdeklődés. Kovács Ferenc vezetőedzőnek sajnos nélkülöznie kellett több kulcsjátékosát, főként sérülés és eltiltás miatt.

fotó: Fehérvár FC

A csapat végig felvállalta a játékos és nyíltan futballozott, amelyet három alkalommal is kihasznált a Real Madrid. Előbb Míchel lőtte Gallego gyönyörű passzát a fehérvári kapuba, majd a második félidőben Santillana egy fejelt gólt Míchel beadása után, és a végén Valdano adta meg a kegyelemdöfést, akit Míchel hozott kihagyhatatlan helyzetbe.

Így a madridi visszavágón az esélytelenek nyugalmával lépett pályára a Vidi, amely szerette volna szépen lezárni ezt a sorozatot egy esetleges győzelemmel. Az első félidő elején Valdano 11-esét fogta meg Disztl Péter, majd a második félidőben egy gólt elvettek a királyiaktól les miatt, de a csattanó a találkozó végén jött. A 86. percben Wittman Géza beadása után felszabadítottak a Real Madrid védői, majd Májer Lajos 16 méterről, kapásból visszalőtte a labdát, amely a bal felsőben kötött ki. Miguel Ángel González kapus tehetetlen volt annál a lövésnél.

Bár a Real Madrid 3-1-es összesítéssel legyőzte a Videotont, és ezzel megnyerte az UEFA-Kupát, de az a győzelem számít a fehérvári klub történelmének legnagyobb sikerének. A magyar csapat játékosait közel 100 ezer ember éltette a Santiago Bernabeu Stadionban, akik egy tiszteletkört is futottak emiatt. Az érmek átadásánál is végig felállva tapsolt a madridi publikum, amely akkoriban óriási elismerés volt, főként egy magyar csapatnak.

fotó: MTI

Az a mérkőzés 1985. május 22-én volt, tehát közel 40 évvel ezelőtt, és azóta nem tudott magyar csapat nemzetközi mérkőzést nyerni tavasszal.

A Ferencvárosnak ezt a sorozatot kellene megtörnie csütörtök este az Olympiakosz elleni EKL-rájátszás visszavágón a Groupama Arénában.