Marco Rossi: ,,Mindenkinek 100 százalékot kell nyújtania a németek ellen”

Szerdán is rendeznek mérkőzéseket a labdarúgó Európa-Bajnokság második fordulójából, amelyen pályára lép a magyar válogatott is. Marco Rossi legénysége a házigazda Németország ellen mérkőzik majd meg Stuttgart városában.

fotó: Magyar Nemzet

A találkozót előtt a magyar válogatott is megtartotta az ilyenkor szokásos hivatalos sajtótájékoztatóját, amelyen Marco Rossi szövetségi kapitány, valamint Schäfer András és Lang Ádám jelent meg.


Marco Rossi, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya: ,,A hagyomány sajnos nem elég, a múlt nem számít annyit, lehet rá emlékezni, de nem döntő. Miután elvesztettük az első mérkőzést, csalódottak voltunk, főleg az első félidő miatt, de jó második félidőt játszottunk, bár ott is hibáztunk. Két gól a háromból a mi komoly hibánkból született, megfizettük érte. A németekkel játszunk, amely a legkeményebb rivális. Tudjuk, hogy a német csapat jobb nálunk, ezt ki kell mondani. Ez motiválhat minket, hogy a legjobbunkat nyújthassuk. remélhetőleg egy pontot meg tudunk kaparintani, ehhez egy tökéletes meccset kell játszanunk. Mindenkinek 100 százalékot kell nyújtania, ez nagyon nehéz lesz, hiszen láthattuk, hogy az első meccsen végig dominált a német válogatott.”

fotó: MLSZ

Az 59 éves olasz-magyar szakember elárulta, hogy régóta nem érzett olyan szégyent a kispadon, mint a Svájc elleni első félidő végén.

,,Az első félidőt követőn Svájc ellen nagyon elégedetlenek voltunk, elbátortalanodtunk, elment a kedvünk. Meg akarjuk mutatni, hogy kik vagyunk, hogy fel tudunk állni. Szégyelltem a csapatom játékát az első félidő miatt, 2020 ősze után először fordult ez elő velem. Nem tudtuk elkerülni, hogy ne legyen döntő az első félidőben nyújtott teljesítményünk. Nagyon meg akarjuk mutatni, hogy hova tartozunk, ez nem biztos, hogy elég a döntetlenre vagy a győzelemre, de küzdeni fogunk minden labdáért, hogy emelt fejjel jöhessünk le. (…) A kommunikáció teszi lehetővé, hogy megvalósuljon a taktika. Kívülről a  kispadról mi látunk dolgokat, Svájc ellen is láttuk, hogy van egy taktikai gond, Vargas és Aabischer pozícióját illetően, amire gyorsan rájöttünk, de nem tudtuk megoldani a problémát csak a második félidőre. Nem ezért kaptuk azonban a gólokat, hanem taktikai és technikai hibák miatt. A két bekapott gól sok hibának az eredménye volt.”

Marco Rossi hozzátette, hogy tervez változtatni a magyar csapat kezdőjén a németek elleni mérkőzésre.

,,A kezdőt illetően 2-3 poszton tervezek változtatni, az értékelések után erre a döntésre jutottam és figyelembe véve azt is, hogy mit láttunk az edzéseken. A legjobb csapatot akarod a pályára rakni mindig, de meg kell vizsgálni a fittségi szintjüket és azt, hogy miként illeszkednek egymáshoz. Néha jobb egyet lecserélni, mint négyet, ötöt. akkor stabilabb a  rendszere, ha sokat játszotok együtt. A válogatottunk nem olyan könnyen tud kicserélni 5-6 játékost. A nagy csapatoknál ha valami nem működik, hoznak más futballistákat. nekünk nincs akkora merítési lehetőségünk, mint Németországnak, Angliának vagy Olaszországnak. Ha az van a fejünkben, hogy velem még nem veszítettünk a németek ellen, az nem jó irány. Ez annyit jelent, hogy a múltban ezeken a mérkőzéseken jó munkát végeztünk ellenük, remélem ugyanez történik holnap is. Bízom a csapatomban, szomjasak vagyunk a sikerre. Tudom, milyen erős az ellenfelünk, ez nem az a német csapat, amelyik ellen az elmúlt években játszottunk. Eddig is jók voltak az edzőik, de a mostani egy top szövetségi kapitány. Nagyon nehéz lesz.

Lang Ádám, a magyar válogatott védője: ,,A futballban együtt mozog a csapat támadásban és védekezésben, a svájciak elleni első félidőben a távolságok túl nagyok voltak, aztán ezt helyretettük. Tisztában vagyunk vele, hogy ez újra nem fordulhat elő. A lényeg, hogy a felelősség mindenkié. Tudjuk mennyire fontos mérkőzés előtt állunk, kijavítottuk a hibákat. Még ha kicsit kiábrándító is volt az első félidei teljesítmény, a második félidőben mutatottból lehet építkezni. Egy ki ki meccset szeretnénk játszani a házigazdával.”

fotó: MLSZ

A 31 éves hátvéd a sajtótájékoztatón elárulta, hogy ezúttal nem lesz ott a magyar csapat kezdőjében a németek ellen.

,,Nem leszek kezdő. Tudjuk a német csapat kvalitásait, domináns futballal fognak előrukkolni. A saját csapatunk erősségeit kell néznünk, de tisztában vagyunk azzal, hogy az ellenfélnél milyen játékosok vannak. Egymást kisegítve, 100 százalékos koncentráció kell majd, mert a kis megingások is megbosszulhatják magukat.”

Schäfer András, a magyar válogatott középpályása: ,,A legutóbbi EB-n fejeltem egy gólt a németeknek, különleges pillanat volt gólt szerezni egy Európa-bajnokságon, és egy világklasszis kapus ellen. Remélem, holnap megismételhetem, de azzal is kiegyeznék, ha bármelyik csapattársam leutánozná ezt a mozdulatot. Nem hátrány, hogy gyakran játszunk a németek ellen, rosszabb lenne, ha senki nem lépett volna ellenük. Most már mindenkinek van tapasztalata ellenük. Annyi minőségi és kiemelkedő játékosuk van, hogy hiba lenne bárkit is kiemelni. Csapatként szeretnénk felvenni a versenyt velük és legalább egy pontot vagy akár hármat szerezni.”

fotó: MTI

A 25 éves középpályás önkritikus volt magával szemben a Svájc elleni találkozót követően. Szerinte nem futballozott elég jól azon az összecsapáson.

,,Svájc ellen nem játszottam jól, reálisan kell látnom, de senki nem játszott jól, pláne az első félidőben. A második félidőben visszatértünk a  saját identitásunkhoz, én is jobb teljesítményt nyújtottam. Arra a négy évre alapozok, amióta a kerethez tartozom. Voltunk nehezebb helyzetben és ki tudtunk abból is jönni, ebből kell táplálkoznunk. Azt kell előhoznunk, ami miatt eddig nem szerettek ellenünk játszani. Nehéz rizikó nélkül meccset játszani, kell valamennyit vállalni. Korábban is az volt a jellemző, hogy ha minél tovább szorossá tudjuk tenni az eredményt, annál nagyobb esélyünk van a sikerre.”


Előzetes hírek szerint magyar válogatottból nem fog pályára lépni a továbbra is sérült Loic Nego, valamint Balogh Botond.

A Németország – Magyarország Európa-Bajnoki csoportmérkőzés ma 18:00-kor kezdődik Stuttgartban. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.