Történelmi meccs vár Zivzivadzéékra, Portugália meccse zárja az első kört: az 5. nap beharangozója

18:00 Törökország-Georgia (Dortmund)

Története első Európa-bajnoki mérkőzésére készül Dortmundban, ahol a török válogatott ellen lép pályára. Willy Sagnol csapata pótselejtezőn előbb Luxemburgot, majd az egyszeres Eb-győztes Görögországot is legyőzve kvalifikált a németországi tornára. A keret legnagyobb sztárja a Napolival tavaly olasz bajnokságot nyert Kvichva Kvaratskhelia. A georgiai csapatban három játékos is megfordult a magyar élvonalban: Budu Zivzivadze a Mezőkövesd, a Fehérvár és az Újpest színeiben is megfordult, Lasha Dvali a Ferencvárossal a Bajnokok Ligája főtábláján is szerepelt, míg Kvilitaia az ETO-t erősítette korábban. A sorsolás olyan szempontból kedvezhet számukra, hogy az egyik legrosszabb formában lévő válogatott ellen kezdik a kontinensviadalt.

A török válogatott Vincenzo Montellával egészen márciusig volt veretlen, amikor 1-0-ra kikaptak a magyar válogatottól felkészülési mérkőzésen. Utána jött egy nagyobb pofon, hiszen Ausztriában 6-1-es vereséget szenvedtek. Júniusban a címvédő Olaszország ellen 0-0-t játszottak, majd egy lengyelek elleni vereséggel hangoltak az Eb-re, így az egyik legrosszabb formában, 5 nyeretlen meccsel a hátuk mögött érkeznek az Eb-re a törökök, igaz, ennek a meccsnek még mindig ők az esélyesei. A 2008-as Eb óta nem tudtak nagy menetelést bemutatni Eb-n a törökök, a legutóbbi két alkalommal a csoportkört sem élték túl.

Tipp: 2-2


Portugália-Csehország 21:00 (Lipcse)

Nemcsak az utolsó két csapat, de az utolsó helyszín is bemutatkozik az Eb-n, a portugál-cseh meccsnek ugyanis a lipcsei RB Aréna ad otthont.

A portugálok 2016-ban értek a csúcsra, legutóbb a nyolcaddöntőig jutottak. A 2022-es vb-n a negyeddöntőben Marokkó állította meg Ronaldóékat, ez a szövetségi kapitány, Fernando Santos állásába is került, azóta a lengyel válogatott éléről is menesztették a 69 éves szakembert. Helyére a belga válogatottól Roberto Martinez érkezett, aki Santossal ellentétben jobban megnyitotta a gólcsapot a portugál keretnél: 10 selejtezőn összesen 36 gólt szereztek, ebből volt, hogy egy meccsen 9-et. Mindössze 2 gólt kaptak, azt a szintén Eb-résztvevő szlovákoktól. Portugália a legtöbb meccsel készült az Eb-re, összesen 5 felkészülési meccset játszottak, ebből 3-at megnyertek, 2-t elvesztettek, Roberto Martinezzel azonban még veretlen tétmeccsen.

A csehek szoros csatában végül egyenes ágon az albánok mögött, de a lengyelek előtt jutottak ki az Eb-re, ráadásul a legutóbbi öt meccsüket egyaránt megnyerték. A cseheket immár Ivan Hasek vezeti, akinek ez lesz az első tétmeccse a cseh válogatott kispadján.

Tipp: 3-0