Vereséggel kezdte az Európa-Liga alapszakaszát a Ferencváros – RSC Anderlecht – Ferencvárosi TC 2-1 (0-0)

Szerdán este megkezdődött a 2024/2025-ös Európa-Liga főtáblája, ráadásul a Ferencváros személyében egy magyar csapatért is szoríthatunk majd az idei kiírásban. Az átalakult EL-alapszakasz első fordulójában a belga élvonalbeli Anderlecht vendége volt Pascal Jansen legénysége. A zöld-fehér együttes négy magyar játékossal a kezdőben vágott neki a belga fővárosiak elleni összecsapásnak.

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

Aktívabban és labdabiztosabban kezdte a mérkőzést az Anderlecht, ám az első lehetőség a Ferencváros előtt adódott, Traoré lőtt nyolc méterről, ám az utolsó pillanatban blokkoltak a hazai védők, így szöglettel jöhettek a mieink. Nem sokkal később Dolberg adott le fordulásból egy lövést 16 méterről, amelyet magabiztosan fogott meg Dibusz Dénes. A 8. percben Edozie játszotta magát tisztára, majd egy kemény lökettel kínálta meg a Fradi kapusát, ám Dibusz bravúrral ezt is védeni tudta.

A belgák leginkább a széleken próbálták megbontani a magyar csapat védelmét, míg az FTC gyors kontrákból próbált veszélyeztetni.

A játékrész közepén Dolberg közeli fejese szállt fölé, majd Edozie 17 méteres lövését ütötte ki oldalra Dibusz, az ismétlést pedig a felfutó Sardella fölé vágta.

A 35. percben egy szögletet követő kapu előtti kavarodás végén Varga Barnabás lőtt kilenc méterről, ám az egyik társa, nevezetesen Cissé rosszkor volt rossz helyen, hiszen a francia hátvédről pattant mellé a labda. A félidő vége előtt jött a Fradi első kaput eltaláló lövése, Rommens 10 méteres lövését magabiztosan fogta Coosemans.

Újabb lehetőséget már nem láthatott a Lotto Park közönsége az első félidő hátralévő részében, így gól nélküli döntetlennel vonultak a csapatok az öltözőbe.

fotó: Ferencvárosi Torna Club

A második játékrészt jóval lendületesebben és kezdeményezőbben kezdte a hazai csapat, ám az első komolyabb helyzet a Ferencváros előtt adódott. Az 58. percben Varga Barnabás egy remek átvételt követően tört be a 16-oson belülre, majd kapura fordult, ám a lapos, gyenge és középre tartó kísérletét minden gond nélkül megfogta Coosemans.

A 60. percben egy váratlan húzással vezetést szereztek a belgák: Edozie passza után Verschaeren 17 méterről kapásból lőtt a jobb alsó sarokba. Ugyan még Dibusz Dénes beleért a labdába, de nem tudott hárítani, vélhetően őt is meglepte az lövés. (1-0)

Hat perccel később büntetőhöz jutott az Anderlecht, miután Botka Endre a 16-oson belül felrúgta a szinte tarthatatlan Edoziet, az osztrák játékvezető habozás nélkül a 11-es pontra mutatott. A labda mögé Dolberg állt oda, aki higgadtan passzolt a jobb alsóba. Dibusz érezte az irányt, de a dán támadó lövése pontosabb volt. Érdekesség, hogy a dán válogatott 26 éves csatára közel hét év után tudott újra gólt szerezni nemzetközi kupamérkőzésen. (2-0)

A 81. percben emberelőnybe került az FTC, miután a csereként beállt Nilson Angulo lekönyökölte a szintén csereként beállt Stefan Gartenmannt, amiért megkapta a második sárga lapját a játékvezetőtől, így a zöld-fehéreknél felcsillant némi remény.

A Ferencváros viszonylag gyorsan élt a lehetőséggel, hiszen a 86. percben sikerült a szépítés: Traoré lövése a menteni igyekvő Simicről vágódott a belgák kapujába. (2-1)

A hátralévő időben az Anderlecht nagyon rutinosan tördelte a játékot, valamint amikor csak lehetett, akkor húzták az időt a különféle módszereikkel. A négy perces hosszabbítás alatt gyakorlatilag csak 20-25 másodperc volt a tiszta játékidő.

Több lehetőség már nem alakult ki egyik kapu előtt sem, így a Ferencváros vereséggel mutatkozott az Európa-Liga megújult főtábláján. Összességében megérdemelt győzelmet aratott az Anderlecht, amely jóval veszélyesebben futballozott, mint riválisa, míg a Fradi támadójátéka megint csak alacsony színvonalú volt és az 5-6 perces rövidzárlatot kegyetlenül megbüntette az ellenfél.

fotó: Ferencvárosi Torna Club


Európa-Liga, alapszakasz, 1. forduló

RSC Anderlecht (belga) - Ferencvárosi TC 2-1 (0-0)

Belgium, Brüsszel, Lotto Park, 15 214 néző

Vezette: Julian Weinberger (Andreas Heidenreich, Maximilian Kolbitsch) – osztrákok

Anderlecht: Coosemans – Sardella, Jörgensen, Simic, Ndiaye (Foket 80.) – Verschaeren, Dendoncker, Stroeykens (Leoni 69.), Edozie (Ashimeru 70.) – Amuzu (Angulo 40.), Dolberg (Vazquez 69.)

Megbízott vezetőedző: David Hubert

Ferencváros: Dibusz – Botka (Gartenmann 76.), Cissé, Szalai, Ramírez (Civic 76.) – Abu Fani (Maiga 72.), Rommens – Traoré, Zachariassen (Ben Romdhane 72.), Kady (Saldanha 71.) – Varga

Vezetőedző: Pascal Jansen

Gólszerzők: Verschaeren (60. perc), Dolberg (66. perc - 11-esből) illetve Traoré (86. perc)


A Ferencváros tehát vereséggel kezdte az EL-alapszakaszát, ám nincs sok idő a kesergésre, hiszen az előttünk álló hétvégén fontos bajnoki vár Pascal Jansen legénységére, ahol majd a Puskás Akadémia ellen fognak pályára lépni a Groupama Arénában.

Az Európa-Ligában pedig jövőhét csütörtökön javíthat majd a Fradi, ám vélhetően nem lesz egyszerű dolga, mivel az angol élvonalban szereplő, világsztárok sokaságát is a soraiban tudó Tottenham Hotspur látogat majd az Üllői útra.