A Puskás bravúros döntetlent ért el Firenzében – ACF Fiorentina – Puskás Akadémia FC 3-3 (1-2)

Történelmi mérkőzést játszott csütörtök este Firenzében a Puskás Akadémia együttese. Hornyák Zsolt legénysége a Konferencia-Liga selejtező rájátszásának első mérkőzésén az olasz Fiorentina vendége volt az Artemio Franchi Stadionban. A toszkánai gárdának ez volt a második tétmérkőzése az idei szezonban, míg a felcsútiak már a hetedikre készültek, ráadásul elég jó mérleget tudhattak magukénak, hiszen öt győzelem és egy döntetlen volt a nevük mellett, amely miatt lehetett bizakodni.

fotó: MTI

A találkozó elejétől kezdve egy nagyon intenzív, letámadó Puskás Akadémiát láthattunk a pályán, ám az első lehetőség így is a firenzeiek előtt adódott. Az 5. percben Colpani tört be a 16-oson belülre, majd ballal elterkerte, de Pécsi Ármin leért a középre tartó labdára.

A 9. percben Kayodé bizonytalankodását használta ki Nagy Zsolt, aki elvette a labdát a francia jobbhátvédtől, válaszul csak szabálytalanul tudták megállítani a magyar játékost a Violák 16-osán belül, amiért a francia játékvezető büntetőt ítélt. A labda mögé a sértett állt oda, aki belőtte a bal alsóba. Ugyan érezte az irányt a firenzeiek nyáron igazolt kapusa, David de Gea, ám a labda nagyon jól volt helyezve, így nagy meglepetésre a Puskás Akadémia került előnybe Firenzében. (0-1)

fotó: Getty Images

Három perccel később ismét bevette az olaszok kapuját a Puskás: ezúttal is Kayodé adott el egy labdát, majd ezt követően Brandon, Nissila és Puljic volt a játékszer útja, utóbbi szépen kitette jobbra az érkező Soisalonak, aki 13 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot. Álomkezdés a felcsútiaktól, igazi hidegzuhany firenzei oldalról. (0-2)

fotó: Getty Images

A Fiorentina futballitáit alaposan megfogta a gyorsan bekapott két gól és elkövetkezendő néhány percben is a tanácstalanságot lehetett rajtuk látni, mivel a Puskás agresszíven és keményen letámadta őket, amellyel szemben nem tudtak mit kitalálni.

A 17. percben egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Nagy Zsolt került lövőhelyzetbe, ám középre tartó kísérletét magabiztosan fogta David de Gea. Öt perccel később a lila mezes együttes is jelentkezett egy kísérlettel, Sottil 20 méteres tekerése ment el fölé. A 25. percben akár hárommal is mehetett volna a Puskás, ám Soisalo túlságosan megtolta a labdát a kifutó David de Gea mellett, majd az üresen maradt kapu fölé csavart, méghozzá kiszorított szögből.

Szépen lassan átvette a mérkőzés irányítását a Fiorentina, amely helyzetekben és a labdabirtoklási számokban is megmutatkozott. A 29. percben Colpani balról érkező beadását Beltrán továbbította a kapu irányába, de pár centit tévedett az argentín támadó.

A 42. percben állt a legközelebb a gól megszerzéséhez a hazai csapat, Bianco vállalkozott lövésre kb. 25-26 méterről, amely felsőlécen csattant, majd a kipattanót Colpani lőtte mellé, de beleért egy magyar játékos, így szöglettel jöhetetek a firenzeiek.

A félidő vége előtt nem sokkal szépített a Fiorentina: a felfutó Parisi passzolt a teljesen üresen maradt Sottilnak, aki a 16-oson belül tolt egyet a labdán Golla mellett, majd kilőtte a bal alsót. Szép gól volt, de lélektanilag rosszkor jött a Puskásnak. (1-2)

Újabb helyzet nem alakult ki az első félidőben, így óriási meglepetésre 2-1-es Puskás vezetéssel vonulhattak a csapatok az öltözőbe.

fotó: MTI

Ahogyan az várható volt, mezőnyfölényben kezdte a második etapot a Fiorentina együttese, az 52. percben Martinez Quarta kiugratása után Kean került ziccerbe, ám Pécsi Ármin bravúrral védte az olasz válogatott támadó próbálkozását. Kettő perccel később egy gyors vendég kontra végén Komáromi György lőtt 19 méterről a kapu fölé.

A 61. percben megint csak Kean került helyzetbe, ám fölé lőtte az újabb ziccerét, majd nem sokkal később Sottil kiugratása után Ikoné került nagy helyzetbe, de végül a jobb alsó mellé lőtt az ötös sarkáról.

Az óriási firenzei nyomás góllá érett a 67. percben: egy balról érkező Mandragora szögletet követően Martinez Quarta senkitől sem zavartatva fejelt a kapu bal oldalába. (2-2)

fotó: ANSA

A 75. percben már az olaszoknál volt az előny, teljesen megérdemelten: egy eladott labdát követően Ikoné ugratta ki remek ütemben Keant, aki bevezette a labdát a 16-oson belülre, majd nagy erővel kilőtte a jobb alsót. (3-2)

fotó: ANSA

A vezetés megszerzését követően vissza vett a tempóból a Fiorentina, így ismét bátrabb tudott lenni a Puskás Akadémia. A 80. percben kis híján egyenlítettek is Hornyák Zsolt fiai, Levi beadását követően Plsek fejelhetett teljesen üresen, hat méterről, ám David de Gea bravúrral szögletre tolta a próbálkozást.

A 89. percben összejött az egyenlítés a magyar együttesnek: Nissila szögletét követően Golla szakadt le remekül örzőjéről, majd négy méterről, nagy erővel a kapu közepébe fejelt. (3-3)

fotó: Getty Images

A hosszabbítás perceiben Kean előtt adódott egy lehetőség, ám Pécsi védett, majd másodjára megkaparintotta a labdát.

A francia játékvezető nem sokkal később lefújta az összecsapást, a Puskás Akadémia volt a játéknap egyik bombameglepetése a Fiorentina otthonában, hiszen 3-3-as döntetlent értek el Nagy Zsolték Firenzében.


Konferencia-Liga selejtező, rájátszás, első mérkőzés

ACF Fiorentina (olasz) - Puskás Akadémia FC 3-3 (1-2)

Olaszország, Firenze, Artemio Franchi Stadion

Vezette: Willy Delajod (Erwan Finjean, Philippe Jeanne) – franciák

Fiorentina: De Gea – Martinez Quarta, Pongracic, Ranieri – Kayode (Dodo, 46.), Bianco (Amrabat, 66.), Mandragora, Parisi – Colpani (Ikone, 56.), Beltrán (Kean, 46.), Sottil (Kouamé, 79.)

Vezetőedző: Raffaele Palladino

Puskás: Pécsi – Maceiras, Golla, Stronati, Brandon (Komáromi, 46.) – Nissila, Favorov (Colley, 82.), Plsek – Soisalo (Levi, 74.), Puljic (Szolnoki, 83.), Nagy Zs.

Vezetőedző: Hornyák Zsolt

Gólszerzők: Sottil (45+2. perc), Martinez Quarta (67. perc), Kean (75. perc) illetve Nagy Zs. (9. perc - 11-esből), Soisalo (12. perc), Golla (89. perc)


Ennek az eredménynek köszönhetően még teljesen nyílt a párharc, így a döntést meghagyták a csapatok jövőhét csütörtök 21:00 órára, a felcsúti Pancho Arénában.