A Paks kettős győzelemmel jutott tovább a Konferencia-Ligában – AEK Larnaca – Paksi FC 0-2 (0-2)

Csütörtök este lépett pályára a Paks együttese a Konferencia-Liga selejtező 2. fordulójának visszavágóján. Bognár György fiai a Gyurcsó Ádámot is foglalkoztató ciprusi AEK Larnaca vendége volt a párharc második felvonásában. Mint ismert, a tolnai gárda 3-0-ra nyerte meg az első mérkőzést, így kedvező helyzetből várhatták a visszavágót.

fotó: GOAL

A várakozásoknak megfelelően aktívabban kezdte a találkozót az AEK Larnaca, de a hatalmas rohamok ezúttal elmaradtak. A 7. percben jött az első ciprusi lehetőség, egy jobbról érkező beadás találta meg a másik oldalon Bruno Gamát, aki Osváth Attila mellől, 8 méterről fölé lőtt. 

Nem sokkal később a paksiak is jelezték, hogy nem szeretnék kiengedni a kezükből a háromgólos előnyüket, Vécsei Bálint átadását követően Tóth Barna fordult le az örzőjéről, majd kapura tudott lőni, amelyet magabiztosan fogott Alomerovic. A túloldalon Faraj passza után Cabrera közeli lövését hárította Szappanos Péter.

A 19. percben előnybe került a Paks: az első mérkőzésen is betaláló Haraszti Zsolt végezhetett el bal oldalról, éles szögből egy szabadrúgást. A 32 éves támadó a jobb alsó sarkot vette célba, amely jó döntésnek bizonyult, hiszen a labda kikötött a hálóban. Ezzel a húzásával meglepett mindenkit Haraszti, de mindeképpen egy szép találatot jegyzett. (0-1)

A 35. percben egy jogos 11-es maradt el a hazaiaknál, miután Lenzsér Bence a 16-oson belül buktatta Cabrérát, ám a svájci játékvezető nem látott szabálytalanságot, ráadásul a Konferencia-Ligában nincsen videóbírós rendszer, így a döntés helyben maradt.

Még a szünet előtt sikerül megdupláznia az előnyét az atomvárosiaknak: a 42. percben egy hosszú indítást követően Papp Kristófhoz került a labda, aki befelé húzott, majd egy cselt követően hat méterről a bal alsóba lőtt. Alomerovic az első lövéshez hasonlóan tehetetlenül nézte végig, ahogyan a magyar játékos a hálóba lő. (0-2)

Az első félidő utolsó pillanataiban szépíthetett volna a Larnaca, ám Rohden fejesét bravúros mozdulattal tolta szögletre Szappanos, így végül kétgólos paksi vezetéssel mentek a csapatok az öltözőbe.

fotó: SportFM

A második félidő elején a Paks magabiztosan őrizte az előnyét, míg az AEK Larnaca többet birtokolta a labdát, de már nagyon látszódott rajtuk, hogy nincs hitük a továbbjutásra, így vélhetően alig várták már a hármas sípszót. Az 52. percben Bruno Gama tekert szép mozdulattal kapura a bal összekötőről, ám a kapufáról kifelé pattant a labda, majd a kipattanót nagy nehézségek árán, de megfogta Szappanos.

Ezt követően a 77. percben veszélyeztetett újra a ciprusi csapat, Naoum célozta meg éles szögből a jobb alsót, de Szappanos lábbal védeni tudott.

Nagyobb izgalmakat már nem hozott a hátralévő idő, egy-egy kisebb megindulást láthattunk mindkét csapat részéről. A Paks csapata oda-vissza legyőzte a magasabban jegyzett AEK Larnacát, amelynek köszönhetően Bognár György legénysége továbbjutott a Konferencia-Liga selejtező következő fordulójába.


Konferencia-Liga selejtező 2. forduló, visszavágó

AEK Larnaca (ciprusi)Paksi FC 0-2 (0-2)

Ciprus, Larnaca, AEK Aréna

Vezette: Luca Cibelli (svájci)

AEK: Alomerovic – Sanchez (Milicevic, 46.), Ekpolo, Roberge, Garcia – Rohden (Naoum, 59.), Jimmy Suarez – Faraj (Santos, 67.), Diemers, Gama (Demetriou, 77.) – Cabrera (Sol, 59.)

Vezetőedző: Juan Ferrando

Paks: Szappanos – Ötvös, Vas, Lenzsér – Osváth (Kovács K., 81.), Windecker (Silye, 81.), Vécsei, Papp (Balogh, 74.), Szabó J. – Tóth B. (Böde, 59.), Haraszti (Szabó B., 59.)

Vezetőedző: Bognár György

Gólszerzők: Haraszti (19. perc), Papp (42. perc)

Továbbjutott: a Paksi FC kettős győzelemmel, 5-0-ás különbséggel


A Paks 2011-et követően ismételten megélte a harmadik fordulót valamelyik európai kupasorozat selejtezőjében, csak ezúttal nem az Európa-Ligában, hanem a Konferencia-Ligában. Úgy néz ki, hogy jót tett a csapatnak a Corvinul elleni csúfos vereség, mivel a sokkal magasabban jegyzett AEK Larnacának szinte esélyt sem adott a tolnai gárda.

A Konferencia-Liga selejtező 3. fordulójában nem egy megoldhatatlan feladát vár Böde Dánielékre, hiszen a montenegrói Mornar FK csapatával mérkőznek majd meg a rájátszásért. A párharc első mérkőzését jövőhét szerdán rendezik meg Pakson, míg a visszavágót egy héttel később rendezik meg Montenegróban.

Előtte még a bajnokságban lesz jelenése a paksiaknak, hiszen a hétvége folyamán az Újpest látogat majd a Fehérvári úti Stadionba.