A 6. legyengébb bajnokság legeredményesebb együttese: bemutatjuk a walesi TNS-t

A Ferencváros kedden este a walesi TNS ellen kezdi meg a BL-selejtezőket, így bemutatjuk az aktuális ellenfelet.

A wales-i The New Saints csapata nem tekint vissza nagy múltra, idén lett mindössze 21 éves a klub, ha az Oswestryvel való egyesülést vesszük alapul. Előtte Llansantffarid néven 1959-ben hozták létre a klubot, amely 1993-ra jutott el a negyedosztálytól az élvonalig, majd a Total Network Solucations Llansantffarid oswestry-i számítógépes cég szponzorációja után kapta a TNS nevet, amelyet 2006-ban The New Saints-re kereszteltek át. 1995-ben a Ligakupát, 1996-ban a Walesi Kupát hódították el, majd 2000-ben lettek először bajnokok. Azóta Wales ura a TNS, hiszen 16 bajnoki cím mellett 6-szoros kupa és ötszörös Ligakupa-győztes a csapat. A TNS zsinórban harmadik bajnoki címét szerezte nyáron.

kép: TNS

A nemzetközi kupaporondon 1996-ban debütáltak egy Ruch Chorwzow elleni mérkőzésen a KEK-ben, 2000-ben pedig az észt Levadia ellen a BL-selejtezőkben is bemutatkoztak. A 2005-06-os szezonban a Liverpoollal is megmérkőztek, két 3-0-s vereséggel búcsúztak végül. 2009-ben az El-ben egészen a playoffig jutottak el, igaz a BL-ből kiesve, ott a CSKA Sofia ellen estek ki, így az első csoportkörös szereplésre továbbra is várni kell Osweytrben. 2015-ben a Videoton volt az egyik ellenfele a TNS-nek a selejtezőkben és a hazai 1-0-s vereség után hosszabbításos meccsen maradtak alul az akkori magyar bajnokkal szemben.

Legnagyobb vereségük 2003-ban az UEFA-Kupában a lengyel Wronki ellen volt (összesítve: 2-11) és 2019-ben a Ludogorets ellen 0-9-es összesítéssel búcsúztak.

Tavaly az északír Linfeld hamar véget vetett a BL-álmoknak, az EKL-ben pedig a Vikingur ellen újabb vereség következett be, így 2 forduló után véget ért az európai kaland.

Az előző idényben a TNS 20 győzelem, 2 döntetlennel és 0 vereséggel lett bajnok, a kupadöntőt azonban elbukta 2-1-re a Connahhal szemben. A BL-szereplés jól sikerült, hiszen a montenegrói Decic ellen 3-0-ra nyertek hazai pályán, majd 1-1-et játszottak a visszavágón. Ez mindössze a 4. sikeres BL-párharca volt a walesieknek.

A walesi bajnokság az 50. az UEFA erőrangsorában, mindössze 5 bajnokságot előz meg. A TNS 16 bajnoki címével Wales rekordbajnoka, második helyen mindössze 7-el a Barry Town.

Játékoskeret

A 21 éves angol támadó, Brad Young kiemelkedik a TNS csapatából. Tavaly 24 meccsen 22 gólt szerzett a TNS színeiben, míg a Decic elleni 4 gólból 3-at ő szerzett, rajta kívül még Danny Davies volt eredményes.

kép: Shropshire Star

A TNS kerete a Ferencváros elleni párharcra:

Kapusok: Ramsey, Roberts, Edwards

Védők: Pask, Marshall, Bodenham, McGahey, Davies, Baker, Woollam, Doforo

Középpályások: Daniels, Brobbell, Redmond, Williams, Holden, Clark, Smith, Canavan

Támadók: Young, McManus, Jones, Williams, Bradley

A keretben 8 walesi, 1 skót, 1 ír, 2 északír és 13 angol játékos szerepel. Egy nem brit játékos szerepel a TNS-ben, ő a lengyel Adrian Cielsewicz, ő azonban nincs keretben.

Vezetőedző

A csapat vezetőedzője az angol Craig Harrison. 2022 óta irányítja a TNS-t, korábban a Connahnál, a Bangornál, a Hartlepoolnál és a Broughtonnál dolgozott a 46 esztendős szakvezető, aki 2008-ban kezdte edzői pályafutását. Játékosként korábban a Crystal Palace-t is erősítette, 2014 és 2017 között pedig már volt a TNS vezetőedzője, így összességében 207 mérkőzésen 160 győzelem, 25 döntetlen és 20 vereség a mérlege a szentek kispadján.

Harrison volt ráadásul a 2015-ös Videoton elleni párharc során is a TNS vezetőedzője.

Stadion

kép: TNS

A TNS stadionja, a Park Hall Stadium Oswestryben található, jövőhéten kedden itt fogadják 20 órakor a Ferencvárost a visszavágón.