Kezdődik az európai kupatavasz! – Olympiakosz – Ferencváros beharangozó

A héten folytatódik a nemzetközi klubfutball, és három napon keresztül számtalan mérkőzést játszanak le az európai csapatok a Bajnokok Ligájában, az Európa-Ligában és az Európa Konferencia-Ligában. A legnagyobb figyelem majd a harmadik számú kupasorozatra irányul majd, hiszen a Ferencváros együttese második éve van ott valamelyik európai sorozat tavaszi folytatásában. Tavaly a Leverkusen magabiztos, 4-0-ás összesítéssel búcsúztatta a Fradit az Európa-Liga nyolcaddöntőjéből, de most az EKL-csoportkörében elért második helyezésüknek köszönhetően ott vannak a sorozat rájátszásában a zöld-fehérek. Most a görög Olympiakosz Pireusz lesz Dejan Stankovic tanítványainak az ellenfele.

fotó: MTI

Ebben a beharangozóban szó lesz egy kicsit az Olympiakosz történelméről, az idei szezonjukról, a keretről, és természetesen szóba kerül a Ferencváros is.


Olympiakosz Pireusz

Történelem

A csapatot még 1925. március 10-én alapították Pireusz városában, amely egy gazdag kikötőváros Athéntól 7-8 km-re. A Ferencvároshoz hasonlóan több sportágban kiválóan szerepelnek. Kiemelhető még náluk a vízilabda és a kosárlabda, de természetesen a futball a legnépszerűbb. Becenevük a Thrílosz, amely magyarra fordítva legendát jelent, míg a csapat tradícionális színei a piros és a fehér. Az első trófeájukat még az 1929/1930-as szezonban szerezték meg, amikor is görög élvonalbeli bajnokok lettek. Jelenleg ők számítanak Görögország legsikeresebb futballcsapatának. (47 görög bajnoki cím, 28 Görög Kupa-győzelem, 4 Görög Szuperkupa-győzelem és 1 Balkán Kupa-győzelem)

Otthonuk az Athénban található Georgios Karaiskakis Stadion, amely 33 334 fő befogadására képes, de korábban előfordult már, hogy több mint 45 ezer ember is bezsúfolodótt a stadionba. A szurkolóikról tudni kell, hogy remek hangulatot tudnak teremteni minden mérkőzésen, és teli torokból buzdítják kedvenceiket a mérkőzéseken, bár az elmúlt időszakban ez nem adathatott meg nekik a görög kormány korlátozása miatt.

fotó: Wikipédia

Az Olympiakosz eléggé gazdag csapatnak számít, és ez részben köszönhető a befolyó kínai pénznek, hiszen Pireusz városába rengeteg teherhajó érkezik Kínából, és egy üzletcsoport látott fantáziát ebben a projektben, így egy jó ideje komoly összeggel támogatják a csapatot. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban olyan kiváló labdarúgók is erősítették a csapat keretét, mint a brazil Marcelo és a kolumbiai James Rodriguez. Kettejükben az a közös, hogy játszottak a Real Madridban, valamint Bajnokok Ligáját nyertek.


Az idei szezon

A bajnokságban messze elmarad a csapat az előzetesen elvárttól, hiszen jelenleg csak a 4. helyen állnak, 7 ponttal lemaradva a listavezető PAOK Szaloniki mögött. A második Panathinaikosztól 6 pont, míg a harmadik AEK Athéntól 5 pont választja el őket. A Görög Kupában eléggé korán búcsúzni kényszerültek a rivális Panathinaikosz ellen, méghozzá 11-es párbajt követően.

fotó: Getty Images

A nemzetközi kupaszerelést az Európa-Liga selejtezőjében kezdték el, ahol a 3. fordulóban kapcsolódtak be. Érdekesség, hogy csoportkörig vezető úton a Ferencváros későbbi EKL-ellenfeleit, név szerint a belga Genket és a szerb Cukarickit búcsúztatták, előbbit 2-1-el, míg utóbbit 6-1-el a rájátszásban. Az EL-csoportkörében az angol West Ham, a német Freiburg és a szerb Topolya volt az ellenfelük. Végül csak az utolsó fordulóban sikerült véglegesen bebiztosítani a 3. helyüket, amelynek köszönhetően most itt vannak az EKL-ben.


A keret

A csapat keretének az összértéke a német Transfermarkt szerint az 116,8 millió euró, míg a Ferencvárosé csak 52,4 millió euró. A keret átlagéletkora 26,7 év.

A Olympiakosz legértékesebb és talán legjobb játékosa a 28 éves portugál jobbszélső, Daniel Podence, aki 13 millió eurót ér. Az 1x-es portugál válogatott kölcsönben szerepel a görögöknél, de itt egyelőre megtalálta a számításait, hiszen 26 tétmérkőzésen 9 gól és 3 gólpassz van a neve mellett. A támadóharmad mindkét szélén bevethető Podenceről érdemes kiemelni, hogy elég jól cselez, gyors, valamint az ellenfél térfelén szeret beindulni a mélységi labdákra.

fotó: Getty Images

A csapat legeredményesebb játékosa a 30 éves marokkói válogatott középcsatár, Ayoub El Kaabi. Az idei szezon folyamán 27 tétmérkőzésen 13-szor zörgette meg az ellenfelek kapuját, amely mérkőzésenkénti 0,5-ös gólátlagot jelent, tehát rá is érdemes lesz odafigyelni. Mivel csatár, ezért szeret a kapu előtt tevékenykedni, de ha úgy van, akkor kiveszi a részét a védekezésben is.

fotó: Icon Sport

A csapat legtöbbször 4-2-3-1-es felállásban játszik, céljuk pedig a mérkőzés dominálása minden mutatóban. A nemzetközi mérkőzéseken ezt idén kevésszer láthattuk tőlük, talán a két TSC elleni mérkőzést leszámítva, de általában sokat lőnek kapura, sokat birtokolják a labdát, valamint szeretik használni a két szélsőjüket, név szerint Podencet és Masourast.

A csapat vezetőedzője vasárnap óta a spanyol José Luis Mendilibar, aki legutóbb a Sevilla csapatát irányította, és tavaly Európa-Liga-győzelemre vezette őket Budapesten, amely edzői karrierje legnagyobb sikere volt. A 62 éves szakember pályafutása során legtöbbször spanyol kiscsapatokat irányított a La Ligában, akikkel többnyire a középmezőnyben tudott végezni. Most a portugál Carlos Carvahalt váltotta a kispadon, mindössze néhány nappal a Ferencváros elleni EKL-rájátszás előtt.

fotó: Sevilla FC

A csapat főpróbája jól sikerült az OFI Kréta elleni bajnokin, hiszen hazai pályán 4-0-ra legyőzték őket.


Mint ismert, a Ferencváros az EKL-ben az F-csoportba került, ahol az olasz Fiorentina mögött másodikként kvalifikálta magát a harmadik számú európai kupasorozat tavaszi folytatására. A Fradi főpróbája is jól sikerült, miután a zöld-fehérek 2-1-re legyőzték a DVSC-t egy nagyon jó iramú és színvonalas mérkőzésen.

A magyar csapatnak nagy szüksége lehet majd Varga Barnabásra is, aki bombaformában van mostanság, hiszen a legutóbbi két bajnoki mérkőzésen 5 gólt szerzett, amely 2,5-ös gólátlagnak felel meg. A gólérzékenysége, valamint a fejjel való játéka sokat jelenthet majd a Fradinak.

fotó: Ferencvárosi Torna Club

Vélhetően Mohammed Abu Fanira is nagy szerep hárul majd a párharc során. A 25 éves izraeli válogatott középpályás 5 gólt szerzett idén, valamint kiosztott 15 gólpasszt is, amely elképesztő adat. A jó rúgótechnikájára és szervezői képességeire most is szükség lehet egy ilyen ellenféllel szemben.

fotó: Ferencvárosi Torna Club


Az Olympiakosz Pireusz – Ferencvárosi TC Európa Konferencia-Liga rájátszás első mérkőzését csütörtökön este rendezik meg Athénban, a Georgios Karaiskakis Stadionban. A hírek szerint teltház környéke lesz, miután február 12-e után lehet látogatni a labdarúgó mérkőzéseket Görögországban, mivel a görög kormány feloldotta korábbi tilalmát. A helyszínen kb 1600 ferencvárosi drukker is lesz, akik repülőgéppel utaznak Athénba. A mérkőzés 18:45-kor kezdődik, amelyet természetesen az M4 Sport élőben közvetít.