,,A felnőtt futball már teljesen más, mint az utánpótlás mérkőzések” – interjú Szondi Leventével, a Sényő-Carnifex FC 17 éves kapusával

Ahogyan a labdarúgás, úgy a kapus poszt is rengeteget változott az elmúlt évtizedekben és az akadémiákon már ennek szellemében nevelik a fiatal hálóőröket, hogy megfeleljenek a modern labdarúgás kihívásainak.

Szondi Levente a Nyíregyháza Spartacus FC akadémiáján nevelkedett és már edzhetett több alkalommal a felnőtt csapat keretével. Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően többször is ő volt a Hónap legjobb utánpótlás kapusa, valamint már 14 évesen profi szerződést kötött vele a klub.

,,Boldog vagyok, hogy számít rám a klub. Ezért dolgozom gyerekkorom óta, itt kezdtem el focizni és tudom, hogy sokat kell még fejlődnöm, de igyekszem mindent megtenni, hogy a felnőtt csapatba kerülhessek néhány év múlva.” – mondta akkor boldogan Szondi Levente.

fotó: http://nyiregyhazaspartacusfc.hu

Kiváló teljesítményére a magyar válogatottnál is felfigyeltek és számtalan alkalommal bekerült az U15-ös, U16-os és az U17-es válogatottba.

2022 nyarán viszont a fejlődése érdekében kölcsönadta őt a Szpari az NB3-ban szereplő Sényő-Carnifex FC-hez, ahol idén már a második szezonját kezdhette meg kölcsönben.

fotó: http://senyofc.hu

A 17 éves kapus nyilatkozott oldalunknak.

fotó: http://nyiregyhazaspartacusfc.hu

-Hogyan jött az számodra, hogy kapus legyél?

,,Hát ez elég régen kezdődött, még 2011-ben mentem a Nyíregyháza Spartacushoz. Eleinte kisebb pályán játszottunk és mindannyian csak futkároztunk, de ahogyan átkerültünk nagypályára, akkor úgy gondoltam, hogy nekem nincs helyem a mezőnyben, mert lusta voltam a futásra és ezért beálltam a kapuba és ott is ragadtam.”

-A Nyíregyháza Spartacusban nevelkedtél végig, valamint már profi szerződéssel rendelkezel és az NB2-es kerettel is készülhettél. Hogyan tekintesz vissza erre az időszakra?

,,Igazából én mindig egy korosztállyal feljebb játszottam, 13 évesen már az U15-ös csapatban védtem, majd 14 évesen már az U16-osok között találtam magam és így tovább. Ezután felkerültem a második csapatba, ahol elég sokat tudtam védeni és szerencsére jól is ment. Nem sokkal később sikerült felkerülni a felnőtt csapathoz, ahol nagyon sokat tanulhattam az akkori kapusoktól. Egyszer elutazhattam a csapattal Szombathelyre és hálistennek győzelmet arattunk akkor. Számomra az segített, hogy mindig idősebbekkel tudtam játszani.”

-A kiváló teljesítményednek köszönhetően már több alkalommal is bekerültél az utánpótlás magyar válogatottakba. Milyen érzések voltak benned az első meghívó után, a családod mit szólt hozzá és hogyan érezted magad a válogatottnál?

,,A szüleim mindig mondják nekem, hogy büszkék rám és támogatnak engem mindenben. Természetesen nagyon boldog voltam, hogy meghívtak engem Telkibe a válogatotthoz. Először egy kiválasztón vettem részt még U15-ben, amely több fordulón keresztül tartott és az elején még 100 főnyi játékosból válogattak az edzők, majd az idő múlásával egyre többen estek ki ezen a kiválasztón és szerencsére én ott tudtam lenni a végéig és már ifjúsági válogatottnak mondhatom magam ezáltal. Kialakult egy fix keret és általában szokott lenni némi változás egy-egy összetartás alkalmával, de egy nagyon jó magja van ennek a korosztálynak, ahová mindig szívesen mentem. Minden korosztályban ott voltam, kivéve az U18-as válogatottban. Sikerült részt vennem egy U17-es elitkörön is, ahol annak ellenére, hogy nem játszottam egy mérkőzésen sem, számomra hatalmas élmény marad, hogy ott lehettem a válogatottal.”

-Az U15-ös válogatottal részt vehettél egy elég komoly tornán is, ahol Gibraltár, Örményország és Fehéroroszország volt az ellenfél és azt a tornát megnyerte az a korosztályos válogatott. Te két mérkőzésen léphettél pályára és mind a két alkalommal érintetlen maradt a hálód, amikor a pályán voltál. Hogyan emlékszel vissza erre a tornára?

,,Igen, Németh Antal szövetségi edző irányításával vettünk részt egy ilyen nemzetközi tornán és megtiszteltetés volt magamra ölteni a címeres mezt. Örményország ellen döntetlent játszottunk, ahol Pécsi Ármin védett végig. Gibraltár ellen egy magabiztos 9-0-ás győzelmet arattunk, amely nem volt színvonalas mérkőzés, de végig komolyan vettük és toltuk amíg tudtuk. A házigazda Fehéroroszország ellen is döntetlent játszottunk, de az egy nagyon jó és hajtós találkozó volt. Végül büntetőkre került a sor, ahol egyet sikerült megfognom és ezzel megnyertük azt a Development Cup-ot.”

-Második évedet kezdted meg a Sényő-Carnifex FC játékosaként. Hogy érzed magad Sényőn és mik az eddigi tapasztalatok?

,,Nagyon jól érzem magam itt Sényőn. Szeretek itt lenni és egy nagyszerű közössége van ennek a csapatnak. Ez szerintem egy plusz, ami máshol nem nagyon van. Remélem, hogy az idei szezonban is jól fogunk szerepelni, szeretnénk ott lenni valahol a felsőházban. A tavalyi szezon sem volt rossz, de ha nincsenek a sérültjeink ősszel, akkor sokkal előrébb tudtunk volna végezni, valamint nekem is volt egy sérülésem, ami miatt kihagytam pár hónapot, de bízom benne, hogy ebben a szezonban elkerülnek ezek a sérülések.”

fotó: http://senyofc.hu

-16 évesen már bemutatkozhattál a harmadosztályban és több alkalommal a te védéseidnek is köszönhetően sikerült jó eredményt elérnie a csapatnak. Mennyire szoktál már hozzá a felnőtt futball légköréhez?

,,A felnőtt futball már teljesen más, mint az utánpótlás mérkőzések, hiszen sokkal gyorsabb a játék és fejben is nagyobb koncentrációt igényel. Ugye, én már a Szpari II-ben is pályára léphettem a felnőttek között, de az NB3 már teljesen más szint. Emlékszem, a Putnok elleni hazai mérkőzésen mutatkoztam be és annak ellenére, hogy vereséget szenvedtünk egy jó csapat ellen, nekem jól ment a játék és több bravúrt is kellett bemutatnom. Van egy-két mérkőzés, amelyre szívesen gondolok vissza, hiszen voltak olyan találkozók, ahol sokat kellett védenem és sikerült győzelmet aratnunk. A szüleim minden mérkőzésen itt vannak és szurkolnak nekem és a csapatnak, aminek én nagyon örülök. Összességében már egyre jobban kezdem megszokni a felnőtt labdarúgást.”

-Egy jellegzetes fejvédőt viselsz a mérkőzéseken, ami miatt sokan Peter Cech-hez hasonlítanak téged. Miért kell viselned ezt a fejvédőt?

,,Legalább már van valami hasonlóság köztem és Cech között. Viccet félretéve, egy edzőmérkőzést játszottunk a Cigánd csapata ellen, ahol összefejeltem az ellenfél játékosával és szétnyílt a fejem. Kiderült, hogy nincsen semmi komoly probléma és csak varrni kellett a fejemet. Ezután készült röntgenfelvétel meg volt egy CT is, ahol megállapították, hogy egy érgomolyag van a fejemben, de hálistennek semmi komoly nem történt. Ennek köszönhetően kell fejvédőt viselnem.”

Szondi Levente: Lehet, megfontolom a fejvédő használatát… – sényő-carnifex  fc

fotó: http://senyofc.hu

-Mik a céljaid hosszú távon?

,,Hát a legfontosabb most, hogy minél többet tudjak védeni és még többet fejlődjek. Utána szeretnék a későbbiekben elhelyezkedni egy NB1-es vagy egy NB2-es csapatnál, de oda még nagyon sok munka és alázat kell. Ha sikerülne, akkor szívesen kipróbálnám magam egy külföldi csapatban is, bár az nagyon nehéz dolog, illetve ha úgy alakulnak a dolgok, akkor szeretnék én a felnőtt válogatottba kerülni. Úgy gondolom, hogy minden fiatal futballistának ez az álma, hogy egyszer felnőtt válogatott legyen és természetesen nekem is ez az álmom és szeretnék egyszer odáig is eljutni.”

Reméljük, hogy teljesülnek a fiatal kapus álmai és a későbbiekben még fogunk hallani róla.

fotó: http://nogradifutball.hu

A Sényő-Carnifex FC együttese egyenlőre veretlenül áll az NB3 Észak-Keleti csoportjának 6. helyén, egy győzelem és két döntetlent elérve. A következő fordulóban az Újpest II. vendégei lesznek a szabolcsiak.

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, futballozó emberek, amerikaifocizó emberek, fű és szöveg

fotó: http://senyofc.hu