Nincs felkészülés Honvéd-Ajka nélkül: Zsinórban az ötödik évben találkozik egymással a két csapat

2020 óta minden naptári évben találkozott egymással felkészülési mérkőzésen a Budapest Honvéd és az FC Ajka csapata.

Ebben a szezonban már harmadik alkalommal kerül megrendezésre ez a párosítás: júniusban felkészülési meccsen, novemberben bajnokin tudott nyerni a Honvéd a zöld-fehérekkel szemben. Érdekesség, hogy Pinezits Máté és Csertői Aurél is egyaránt az Ajka ellen debütált a Budapest Honvéd kispadján ebben a szezonban.

Az egymás elleni felkészülési meccsek 2020-tól:

  • 2020 Ajka 2-2 Honvéd (Rétyi, Csizmadia, ill.: Kesztyűs, Tóth-Gábor)
  • 2021: Honvéd 1-0 Ajka (Nagy Gergő)
  • 2022: Honvéd 1-1 Ajka (Kovács, ill.: Szarka)
  • 2023: Honvéd 3-0 Ajka (Kocsis, Németh, Haragos)

A novemberi bajnokit Bobál Gergely döntötte el a Bozsik Arénában (1-0), május végén pedig Ajkán találkozik egymással a két csapat bajnokin. Korábban 2006-ban és 1970-ben játszottak egymás ellen a felek: A 2006-os meccs a párharc leggólgazdagabb mérkőzése, hiszen ekkor 4-3-ra nyert a Honvéd, az 1970-ben lejátszott mérkőzés pedig a legnagyobb különbséget hozta, ekkor 4-1-es kispesti győzelem született. Az örökmérleg minden meccset figyelembe véve eddig a Honvéd fölényét mutatja: 7 meccsből 5 kispesti győzelem mellett 2 döntetlen született.

Novemberben 1-0-s kispesti győzelem született a két csapat első tétmeccsén a 2000-es években

A jelenlegi keretekből Kovács Nikolasz, Bobál Gergely, Kocsis Dominik és Haragos Viktor talált be Honvéd-Ajkán, a másik oldalon pedig Szarka Ákos és Csizmadia Zoltán volt eredményes.

Az FC Ajka az UTA Arad elleni vereséget követően Babos Bence és Borsos Filip góljával 2-1-re legyőzte a Kazincbarcikát. A főpróbát a Veszprém ellen tartják jövőhéten. A Honvéd szintén találkozott az Araddal és 3-0-s győzelmet aratott a Bozsik Arénában Benczenleitner, Krajcsovics és Bocskay találataival. A mai lesz a második felkészülési mérkőzés a vörös-feketéknek, majd szerdán az MTK, vasárnap pedig a BVSC vár Csertői Aurél együttesére.

Kovács Nikolasz 2020 óta minden Honvéd-Ajka mérkőzésen pályára lépett, első alkalommal még az Ajka játékosaként. Rajta kívül Lőrinczy Attila futballozott még Ajkán a Honvéd jelenlegi keretéből. Nikola Pantovic és Csemer Gyula pályafutása pedig Kispestről indult, most az Ajka színeiben vizitálnak korábbi állomáshelyükön.

Kovács Nikolasznak van a legtöbb tapasztalata a két csapat kapcsán

Ajkán nagy keretátalakítás zajlott szűk egy hónappal az átigazolási időszak vége előtt: 4 érkező és 5 távozó. Elhagyta az együttest Antal Gábor és Gyuris Aurél, Berzsenyi Kevin Mosonmagyaróváron vett részt próbajátékon, Vogyicska Bálint Kozármislenybe, míg Rabatin Richárd a BVSC-hez szerződött. A korábban Kispesten nevelkedő Nikola Pantovic mellett visszatért a korábbi házi gólkirály, Nagy Mihály Krisztián is. Rajtuk kívül két fiatalt igazolt az Ajka Fiath Bence és Forgó Milán személyében.

Schindler Szabolcs tanítványai mindössze 3 bajnokit nyertek a szezonban, így az utolsó előtti helyen állnak a tabellán, a Honvéd a 11. pozícióból várja a 14 nap múlva esedékes rajtot.

A szezon minden felkészülési mérkőzését figyelembe véve mind a két csapat jól teljesít NBII-es ellenfelek ellen: Az Ajka megverte a Gyirmótot nyáron, a Kazincbarcikát pedig télen, csak Kispesten kapott ki. A Honvéd mérlege hasonló, nyáron megverték az Ajkát és a BVSC-t, egyedül a Soroksár ellen szenvedtek vereséget NBII-es ellenféllel szemben felkészülési mérkőzésen.

A júniusi mérkőzésen összesen 48 különböző játékos lépett pályára, ma is többen bizonyíthatnak. Kispesti részről Kovács, Bocskay, Kocsis és Eördögh, míg ajkai részről Szűcs, Jagodics, Tajthy, Borsos és Szarka lépett pályára mindkét összecsapáson.

A mérkőzést 11:30-tól a Budapest Honvéd YouTube-csatornája élőben közvetíti.