Mérleg, azaz ősz és tavasz NB2 – Kiesőjelöltek (1. rész)

A mérleg egyik oldalára az őszi, a másik oldalra pedig a lehetséges tavaszi teljesítményt rakjuk. Ennek jegyében íródott cikk témája az őszi teljesítmény, és az elképzelhető tavaszi forgatókönyv csapatonként.

Az NB2 ezen idénye igazán izgalmas, és színvonalas találkozókat hozott ezidáig. Hasonlóan az NB1-hez, itt is az izgalmak, és a remek mérkőzések minden fordulóban színt vittek a mindennapokba.


A téli szünet alkalmat adott kicsit visszatekinteni, emellett valamelyest a jövő lehetséges eseményeit kikövetkeztetni az eddigiekből

Cikkünk esetlegesen szubjektív véleményeket tartalmaz, melyben az adott NB2-es csapatok eddigi teljesítményét, és a várható lehetőségeket taglaljuk. 

A mezőny végén kiemelkedően gyenge, és szoros, valamivel jobban teljesíthető rész is található. Előbbibe a Mosonmagyaróvári TE, az FC Ajka és a BFC Siófok, utóbbiba a Tiszakécske, BVSC Zugló és a Szombathelyi Haladás tartozik.

A hat ide tartozó csapatból négy is a Dunántúlon helyezkedik el.

Meggyengült / Mosonmagyaróvári TE


A 22-23-as szezonban saját várakozásait túlszárnyaló győr-moson-sopron megyei klub idén a kiesés ellen harcol, nem sok sikerrel. Az őszi fordulók során jópár pofonba futottak bele a szigetköziek, és mindössze 10 pontot szedtek össze.

Tavaly még a Békéscsabával is vívott az Óvár / kép: 1912elore.hu

Keretükben ezzel ellentétben benne van a jó szereplés lehetősége, jópár remek játékossal rendelkeznek. Tekinthetjük itt Marko Vukasovicot, az előző szezonban egészen jól szereplő Maksym Pukhtyeyevet, vagy a nyáron a Naftától érkező Szabó Bencét. A sereghajtók nagyon csekély 10 pontos őszi szereplésénél kevés dolog hathat lehangolóbban a Mosonmagyaróvár szurkolóira.

Az egyik csapat a feljutásért, a másik a kiesés ellen harcol / kép: goal.com


Az Óvár célja a bentmaradás, ámde ettől jelenleg egészen messze van. Valószínűleg csak egy kimagaslóan erős tavasz, és egy jelentősen megerősödött keret tudná kisegíteni őket.

Nem kell sokat utaznia a Gyirmótnak, ha Óváron vendégszerepel / kép: nemzetisport.hu

Negatív meglepetéscsapat / FC Ajka


Veszprém megye egyetlen NB2-es képviselője az FC Ajka. A 22-23-as szezonban az Ajka veszélyes volt az MTK feljutására, Többek közt megelőzte az ebben a szezonban NB1-re ácsingózó Szegedet, és a tavaly jól menetelő Soroksárt, és Gyirmótot is. Ősztől azonban minden megváltozott. A zöld-fehérek a jelentősen megerősödő, és kiélezett Merkantil Bank Liga mezőnyében már jóval kevesebb sikert találtak.

Az MTK és az FC Ajka tavaly a feljutásért küzdöttek, mindvégig kiélezett csatában / kép: mtkbudapest.hu

Mindössze 1 ponttal előzik a Móvárt, és a szintén pocsékul teljesítő Siófoktól is csak 2 ponttal vannak lemaradva. Ez a gyenge szereplés annak is köszönhető, hogy sokszor ők húzták a rövidebbet, mármint tömegesen előfordult az egyetlen góllal elveszített mérkőzés. Szám szerint 8 alkalommal is épphogy maradt alul ellenfelével szemben az FC Ajka.

Az Ajka ha a Siófokkal találkozik, már kiesési rangadónak tekinthető / kép: nemzetisport.hu


A téli ablakban úgy tűnik minden követ megmozgatnak, hisz érkezett hozzájuk Nagy Mihály Krisztián, az egykori közönségkedvenc, a feljutásért küzdő Kozármislenyből, Fiáth Bence Budafokról, és Nikola Pantovicot is sikerült elcsábítani olasz csapatától. Jelentős erősítésekkel jelentős javulás is várható, ebben a nagyon szoros NB2-ben pedig minden egyes pont aranyat érhet. Az Ajka az utolsó előtti 17. helyen telel, ennek ellenére céljuk a bentmaradás lehet csak.

Nagy Mihály Krisztián visszatért, így megoldást jelenthet az Ajka csatárgondjaira / kép: nemzetisport.hu

Nyári élmények / BFC Siófok


Valószínűleg a magyar klubfutball szerelmesei sok jó nyári emlékkel rendelkeznek a Balaton fővárosából. Szerencsésnek érezhette magát egy csapat, és szurkolói, ha nyár végén, szeptemberben, vagy esetleg májusban játszottak bajnokit Siófokon. A Siófok NB2-be való visszacsúszását követően minden szezonban fekete lóként volt kikiáltva, illetve bennük is volt a potenciál, hogy nagyot alkossanak. Időnként fellángoltak, ámde nagyrészt a mezőny végén, vagy közepén voltak találhatóak.

Bármikor beillene egy NB1-es találkozónak egy Siófok-Diósgyőr / kép: amigeleken.hu

A balatonpartiak idei szereplése azonban gyatra. Nem lehet panasz a szakmai stábra, és a játékoskeret is elfogadható, azonban az eredmények nem jönnek.

Közülük bárki kieshet / kép: nemzetisport.hu

A BFC Siófoknak nagy javulásra van szüksége, hogy utolérje riválisait. Az utóbbi évek leggyengébb produkcióját mutatta be az őszi félidény alatt a csapat, és csak egy olyan tavasz férhet bele, amiben a 4 idegenben szerzett pontnál többet sikerül begyűjtenie az egyszeres kupagyőztesnek, aki a 16. helyen tölti a szünetet.

Pont az Ajka ellen sikerült legutóbb idegenben a siker a siópartiaknak / kép: nemzetisport.hu

Erősebb keret, gyengébb szereplés / Tiszakécske


A Tiszakécske rendesen alulmúlta a várakozásokat. A bács-kiskuni alakulat kerete rendesen megerősödött, illetve ha csak az egyéniségeket nézzük, akkor harcban lehetne az élmezőnyért is akár, ámde ez nem így alakult számára.

Megmutatja a Tiszakécske erősségét, hogy a Barcika ellen ki-ki meccset játszottak / kép: kbsc.hu

A gyenge teljesítmény ellenére nincs életveszélyes helyzetben, 1 pontra van a bentmaradást érő 14. helytől. Középszerű kezdést követően gyenge és jó sorozatok váltakoztak, majd a végére még inkább leromlott a Kécske formája.

Zamostny Balázs személyében NB1-es rutinnal rendelkező csatár is erősíti a Tiszakécskét / kép: baon.hu


A tavaszra tekintettel reális elvárás lehetne a felzárkózás a középmezőnyhöz.  A kerethez megfelelő játék még nem társult, de egy nagyon hosszú félszezon vár a csapatra.

Egészen különböző helyzetből várhatja a tavaszt a két csapat / kép: nemzetisport.hu

Az újonc / BVSC-Zugló


Ritka alkalmak egyike, hogy egy újonc csapat a középmezőnyben foglaljon helyet, vagy az élmezőnyben tanyázzon. Erre a példára nem jó alany a Zugló sem. Magához képest jó teljesítménnyel áll a 14. pozícióban.

A BVSC jól rajtolt, legyőzte a Haladást, de nagyot bukott, hisz ezt 4 vereség követte / kép: haladas.hu

A nagy részben inkább kisebb kaliberű játékosokat egészítik ki nagy rutinnal rendelkező futballisták, például a szerb válogatott Nikola Mitrovic, vagy a 7 alkalommal is magyar válogatott Paulo Vinicius.  A BVSC nagyon gyengén kezdte a szezont, de a folytatásban egy jobb sorozatnak köszönhetően kikecmergett a gödörből, és már NB2-es tagságot jelentő helyen áll.

Paulo Vinicius, egykori magyar válogatott, már a zuglóiaknál találta meg számításait / kép: szeged-grosicsakademia.hu

Tavasszal nem lehet más a tervük, minthogy felzárkózzanak a középmezőnyhöz, vagy legalábbis megőrizzék bentmaradást érő helyüket.

Elképzelhető, hogy a BVSC tavasz végeztével bentmaradást ünnepel / kép: bvsc.hu

A csalódás / Szombathelyi Haladás


Tény, hogy mostanában ha a Haliról hallunk, akkor az aktuális gazdasági helyzetüket ismerjük meg, vagy az éppen szerződésüket felbontó játékosok nevét. Bárhonnan is nézzük, a Szombathely helyzete nem stabil, és nem is átlátható, illetve a tabellán sem ott szerepel a neve, ahol valójában kéne, hogy legyen.

Doktorics már nem a Haladás játékosa, hisz klubjával szerződést bontott, a feljutásra is esélyes Vasas csapott le rá / kép: haladas.hu

A nehéz helyzet ellenére az alsóházból náluk a legvalószínűtlenebb a kiesés, ámde aligha tudnak megszerezni játékosokat a jelenlegi szituációjukban. Ellenben remek akadémiájuknak, és eddig sem gyenge játékosállományuknak köszönhetően alighanem átvészelik ezeket a nehéz időket, és megőrizhetik a Merkantil Bank Ligás indulási jogot.

Vajon mikor láthatunk újra Szombathely-Zalaegerszeg rangadót az NB1-ben? / kép: csakfoci.hu

Ehhez persze erős tavasz kell, és könnyen elképzelhető, hogy több olyan bravúrpontot kell szerezniük, mint amit a Vasas, a Szeged vagy az ETO ellen gyűjtöttek be.

Az élmezőnyből csak a Kozármisleny tudta legyőzni a Haladást, mindenki mással döntetlent játszottak / kép: haladas.hu

Az NB2 ebben az idényben is azt hozta, amit várhattunk. A csapatok nagyon közel vannak egymáshoz, senki sem mehet biztosra senki ellen, illetve megjósolhatatlan, hogy ki búcsúzhat, vagy juthat fel. 

indexképen egy igazi alsóházi csata, a Haladás-Siófok / kép forrása: nemzetisport.hu