Már edzenek Nyíregyházán

2015 óta nem látott mélypontra került a Nyíregyháza Spartacus FC a tavalyi szezon végén, amelyet szeretnének minél hamarabb elfelejteni.

2015-ben még NB1-es klubként a Magyar Labdarúgó Szövetség megtagadta a klub licenszét, ezzel veszélybe került a klub és az utánpótlás is, annak ellenére, hogy a tulajdonosok szerint nem volt a klubnak tartozása és akkoriban az egyik legstabilabb anyagi háttérrel rendelkezett a Szpari. A vége az lett, hogy a Nyíregyháza csak az NB3-ban indulhatott el. A szövetség akkori döntése nagyon megviselte a klubot és a szurkolókat.

forrás: https://www.youtube.com/watch?v=MLdM7FJe0lM

A csapatot több meghatározó játékosa kísérte a harmadosztályban és végül Mátyus János vezetésével, 27 győzelemmel 2 döntetlennel és 3 vereséggel bajnoki címet ünnepelhetett a Nyíregyháza és feljutott az NB2-be.

forrás: https://www.youtube.com/watch?v=Zm2F34zgnFw

A csapat 2016 óta próbálkozik a feljutással a másodosztályból, de ezek a próbálkozások rendre sikertelenek. Legjobb eredményük egy 5. helyezés volt még a 2017-2018-as szezonban és azóta rendre a középmezőnyben végzett a csapat. 2021-ben el kellett búcsúznia a szurkolóknak a régi Nyíregyházi Városi Stadiontól, amelyet újjáépítenek és a tervek szerint 2024-re lesz készen.

fotó: http://nyiregyhazaspartacus.hu/

Az előző szezonban Sényőn, Balmazújvárosban és Kisvárdán játszott a Nyíregyháza albérletben és végül csak a 18. helyen végzett a gárda. Az MLSZ új versenykiírása értelmében egy osztályozó várt a patinás klubra, ahol az NB3 Nyugati csoportjának bajnoka, a Veszprém várt rá. Ajkán 0-0 lett a végeredmény, viszont a kisvárdai visszavágón győzni tudott a Szpari 1-0-ra Csősz Richárd találatával, így a klub bentmaradt a másodosztályban.

Nyíregyháza Spartacus - Kazincbarcika 4-2

fotó: http://nyiregyhazaspartacus.hu/

A játékosok két hét pihenőt kaptak és ezalatt eldőlt, hogy a következő szezonnak új vezetőedzővel vág neki a Szpari, miután hivatalosan bejelentették Tímár Krisztián érkezését. A korábbi kiváló futballista már megfordult Nyíregyházán még játékosként, így jól ismerheti a klubot. A legutóbbi szezonban az ETO csapatát irányította vezetőedzőként és a 13. helyen végzett velük.

fotó: http://nyiregyhazaspartacus.hu/

A klub hivatalos oldalának a következőket mondta az új vezetőedző:

,,Nagyon megtisztelőnek tartottam a megkeresést, jó emlékek kötnek a Nyíregyháza Spartacushoz, szerettem itt játszani a régi stadionban. Örömmel látom, hogy most egy modern, korszerű stadion épül, a mi feladatunk az lesz, hogy vonzóvá tegyük azt játékunkkal a szurkolók számára. Nagyon várom már a munkát, mert olyan eddig még nem volt pályafutásom során, hogy ott lehetek vezetőedző, ahol egykoron futballoztam is. Szeretem a kihívásokat, többször vágtam bele olyan munkába, ami nehéznek tűnt, de alkalmasnak tartom magam és a stábot arra, hogy meghatározó legyen a gárda az NB-II-ben. Olyan játékot szeretnénk látni a pályán, amelyhez elengedhetetlen a nagy munkabírás, az a cél, hogy a Szpari fegyelmezett, intenzív, győzelemre játszó együttes legyen. Egykori védőként tudom, hogy nincs támadás védekezés nélkül, ezért fontos, hogy a védelmet stabilizáljuk, de mindenkinek feladata van a csapatban, és nem deffenzív játékot várok. Szeretem, ha a csapataim agresszívan futballoznak, sok labdát szereznek, ehhez sok futásra és letámadásra lesz szükség. Azt akarom, hogy a játékosok harapjanak, éhesek legyenek a sikerre, úgy játsszanak, amire a közönség is vevő. Remélem egy hullámhosszra kerülünk a szurkolókkal, és a csapat mögé állnak.”

Fekete Tivadar, a Nyíregyháza Spartacus FC sportigazgatója is megszólalt:

,,Nincs mit szépíteni a dolgokon, a hátunk mögött egy olyan szezon van, mely nem ismétlődhet meg újra. Mindenkinek megvan a saját területén a felelőssége. Ez az átigazolási szezon viszont lehetővé teszi, hogy mi alakítsuk ki a keretet, úgy, ahogy szeretnénk. Tímár Krisztián mellett szólt, hogy fiatal, energikus szakember, Győrben bizonyított, ahol a mezőny legfiatalabb átlagéletkorú csapatát irányította. Évekig játszott Angliában, az ottani tapasztalataiból is sokat profitálhatunk, az edzésein az ott tanultakat is hasznosítja. Fontos lesz, hogy mind a csapat, mind a stáb harmóniában legyen. Folyamatosan tárgyalunk játékosokkal is, és több labdarúgóval közel állunk ahhoz, hogy szerződést kössünk.”

forrás: http://nyiregyhazaspartacus.hu/

A csapat csütörtökön kezdte meg az edzéseket, ahol a szakmai stáb a játékosok felmérésén dolgozik és már történt is némi változás a keretben. Távozott a klubtól Csősz Richárd és Szerető Krisztofer, nekik a szerződésük járt le a szezon végén, valamint Farkas Bendegúz és Major Marcell visszatért a Puskás Akadémiához.

Ami az érkezőket illeti, visszatért békéscsabai kölcsönéből Hamed Yasin és mellette két új labdarúgó érkezett. Az egyik Mihajlo Rjasko, aki az NB1-ben ezüstérmet szerző Kecskemét csapatából érkezett. A 26 éves védő számára nem ismeretlen a Nyíregyháza és a megye, hiszen korábban megfordult Kisvárdán is, ahol tagja volt a feljutást kiharcoló csapatnak.

A játékos a következőt nyilatkozta a klubnak:

„Nagyon örülök, hogy a Nyíregyházához kerültem, egy nagy klub játékosa lehetek. Fontos volt a döntésnél, hogy jó a szakmai stáb, és mindent megteszek majd, hogy elérjük a célokat. A keretet ismerem, jó játékosok alkotják, bízom abban, hogy sikeres lesz a szezonunk.”

fotó: http://nyiregyhazaspartacus.hu/

A másik érkező a Puskás Akadémia saját nevelű 20 éves játékosa, Alaxai Áron. A játékos tavaly az NB2-es Csákvárban szerepelt kölcsönben.

Fontos megjegyezni a csapattal kapcsolatban, hogy szerződést hosszabított a csapat házi gólkirálya, Novák Csanád. A 28 éves támadó a tavalyi szezonban a 3. legeredményesebb játékos volt a másodosztályban, miután 17-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját. A kiváló fizikai adottságokkal és magassággal rendelkező Novák nagy hasznára lehet a Szparinak az elkövetkezendő időszakban. A klub közlése szerint egy 3 éves szerződést írt alá a támadó.

,,Egyénileg ugyan gólok tekintetében jó szezonom volt, de sajnos ez nem párosult a csapat jó eredményével. Bízom abban, hogy most a Szpari és én is sikeresek leszünk. Nem dolgoztam még együtt az új stábbal, de már nagyon várom a közös munkát. Jól esik, hogy hosszú távon számítanak rám, szeretném meghálálni a bizalmat” – mondta Novák Csanád.

forrás: http://nyiregyhazaspartacus.hu/

A hírek szerint még változhat a csapat kerete, de erről csak később tesz bejelentést a klub.