Lengyel Roland lett a Nyíregyháza Spartacus FC akadémiájának szakmai vezetője

Az NB2-ben szereplő Nyíregyháza felnőtt keretében már nyáron elkezdődött egy komoly átalakulás, amelynek egyelőre megvan az eredménye, hiszen a bajnokság felénél a tabella élén áll a nyírségi klub, ami jelen helyzetben feljutást eredményezne.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

A klub nem csak a felnőtt keretben, hanem a saját akadémiáján is szeretne változást generálni az idei évben, mivel Nyíregyházán nagy hangsúlyt fektetnek a fiatalok képzésére, de ezt szeretnék az eddigieknél is magasabb szinten művelni.

Az akadémiai évnyitón bejelentették, hogy Németh Károly, szakmai vezető helyét Lengyel Roland veszi át. A 45 éves szakember ezer szállal kötődik Nyíregyházához, mivel korábban futballozott a csapatban, valamint a felnőtt és utánpótlás csapatoknál is kipróbálhatta magát edzőként.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

,,Lassan 15 éve dolgozom edzőként, ennek közel felét a Szparinál töltöttem. Elég intenzív időszak van a hátam mögött, többször voltam a felnőtt csapatnál és az utánpótlásnál is, így sok dolgot megtapasztaltam. Megtisztelő, hogy a vezetőség rám gondolt, és rám bízta ezt a feladatot. Rengeteg feladat vár ránk. A legfontosabb, hogy szeretnénk egy megfelelő kultúrát kialakítani. Ebbe beletartozik a játékos, az edző és a szülői közösség egyaránt. Szeretnénk jobban bevonni a szülőket, hogy lássák, milyen szakmai munka alapján dolgozunk, és mit miért teszünk. Ambrusz Árpáddal közösen egy szakmai és erkölcsi programot készítettünk az edzőknek, valamint csináltunk egy elemzői és egyéni képzési csoportot, ahol nyomon lehet követni a fejlődést. Fontos a megfelelő szakmai háttér, a megfelelő életpálya modell, és az infrastruktúra is, mindegyik területen szeretnénk előre lépni a következő hónapokban.”

A Szparinál is nagyon fontosnak tartják a fiatal labdarúgókat, erről korábban Tímár Krisztián, a Nyíregyháza Spartacus FC vezetőedzője is beszélt oldalunknak.

,,Folyamatos összeköttetésben vagyok az utánpótlás edzőkkel, és akikről úgy ítélik meg, hogy megérdemlik a lehetőséget, akkor azokat felhozzuk a nagy csapathoz, hogy had bizonyítsanak. Számukra ez egy óriási lehetőség. Természetesen azt szeretném, hogy ezek a fiatalok harcoljanak meg a helyükért a kezdőben. Szeretnénk minél több fiatalt felhozni az első csapathoz, de van egy fix keretünk, amelybe jelenleg nehezebben tudnánk őket beépíteni, de azon dolgozunk, hogy ezek a fiatalok a későbbiekben egy szép karriert tudjanak befutni.”

Ezt jól mutatja, hogy Kovalecz Soma és Bertók Márk, Cseh Norbert és Pataki Bence személyében négy saját nevelésű játékos is a Szpari felnőtt keretével készül már egy jó ideje.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC