A Budafok vetett véget a Nyíregyháza újabb veretlenségi sorozatának – Budafoki MTE – Nyíregyháza Spartacus FC 3-2 (2-2)

Vasárnap délután Budafok – Nyíregyháza mérkőzéssel kezdődött meg a Merkantil Bank Liga NB2 24. fordulója. A fővárosi együttes az esélytelenek nyugalmával várta ezt a találkozót, akiktől már a pontszerzés is bravúros lett volna, míg a nyírségiek listavezetőként érkeztek a Promontor utcába, és szerették volna tovább növelni az előnyüket az üldözőkkel szemben.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

I. félidő

Az első pár perc egy-egy lehetőséget hozott a két csapatnak, a vendégek részéről Novák Csanád 15-16 méteres lövését védte Gundel-Takács, míg a hazaiknál egy szögletet követően Nagy Gergő fejelt fölé.

A 8. percben büntetőhöz jutott a Budafok, miután Vida Kristopher szabálytalankodott a 16-oson belül Kovács Dáviddal. A 11-est maga a sértett végezte el, de a balra lőtt labdát kivédte a nyíregyháziak fiatal kapusa, Dala Martin. Az ifjú hálóőr a legutóbbi fordulóban a Soroksárnak hozott össze egy 11-est, amelyet nem tudott védeni, itt viszont érezte az irányt.

Tíz perccel később a kimaradt büntető megbosszulta magát: egy jobbról bejövő szögletet Baki Ákos lőtte közelről a fővárosiak kapujába. 0-1

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

A folytatásban inkább a Szpari akarata érvényesült, és helyzetekben is megmutatkozott, igaz, hogy ezek nem voltak annyira veszélyesek Gundel-Takács Bence kapujára.

A 27. percben már a nyírségiek rúghattak büntetőt, miután Toma Györgyöt buktatta Nagy Gergő a 16-oson belül. A labda mögé Nagy Dominik állt oda, de Kovács Dávidhoz hasonlóan az ő büntetőjét is védte a kapus. Az ezután következő szögletből már nem volt kegyelem, Nagy Dominik szöglete megtalálta Gresó Mátyást, aki közelről a budafoki kapuba lőtt. 0-2

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Gyorsan érkezett a válasz a nyírségi együttes második góljára, Kovács Dávid érkezett remekül egy visszagurított labdára, majd a jobb alsóba gurított. 1-2

fotó: Budafoki MTE

Egy perccel a szépítő találatot követően emberhátrányba kerültek a fővárosiak, miután Nagy Gergő megrúgta Nagy Dominikot, amiért megkapta a második sárga lapját Móri Tamás játékvezetőtől, ami miatt mehetett az öltözőbe.

A félidő végén Toma lőtt fölé egy szabadrúgást, míg a túloldalon a forduló egyik legszebb gólját láthattuk. Kalmár Olivér beadását Zsóri Dániel tette kapura, ráadásul ollózva, és végül neki lett igaza, hiszen a labda a hálóban kötött ki. A 23 éves Puskás-díjas támadó korábban a Ferencváros ellen tudott ollózva gólt szerezni, amelyet akkoriban a világ legszebbjének választottak. 2-2

fotó: Budafoki MTE

II. félidő

A második játékrész első 15 perce nem hozott komolyabb lehetőséget, leginkább a mezőnyben gyűrték egymást a felek. A 62. percben Sigér távoli lövése ment mellé, majd nem sokkal később Beke közeli fejesét Gundel-Takács tolta ki a léc alól.

A Nyíregyháza gyakorlatilag beszorította a saját kapuja elé a Budafokot, akik a stabil védekezésük mellett bízhattak a veszélyes kontráikban.

A 83. perc jártunk már, amikor is Nagy Dominik szabadrúgása után egy hazai fejről pattant veszélyesen szögletre a labda. A sarokrúgás után Sigér bombázott kapásból mellé. 

Már hazai részről sokan örültek volna a döntetlennek is, ám jött a 91. perc, amikor is egy tisztázás után Oláh Bálint mellre vette a labdát, majd 16 méterről egy bombagólt lőtt, ezzel fordított a Budafok. A stadion gyakorlatilag felrobbant a gól után. 3-2 

fotó: Budafoki MTE

A végén még Kovácsréti Márk menthette volna döntetlenre a mérkőzést, de életerős lövése a felső kapufáról a gólvonalra pattant, de az asszisztens szerint nem volt bent.

Nem sokkal ezután véget ért ez a drámai mérkőzés, ahol a bennmaradásért küzdő Budafok óriási bravúrt hajtott végre, hiszen hazai pályán legyőzte 3-2-re a listavezető Nyíregyházát, ráadásul hátrányból fordítva, valamint úgy, hogy 60 percet emberhátrányban futballoztak. A lefújást követően a fővárosi játékosok szinte úsztak az örömben, míg a nyírségiek közül többen is a földre rogytak, hiszen elveszítették a 11 mérkőzés óta tartó veretlenségüket.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC


Merkantil Bank Liga NB2, 24. forduló

Budafoki MTE – Nyíregyháza Spartacus FC 3-2 (2-2)

Budapest, Promontor utca, 500 néző

Vezette: Móri Tamás (Horváth Zoltán, Bertalan Dávid)

Budafok: Gundel-Takács – Pintér Á.(Czérna a szünetben) Lorentz, Kalmár O. ,Nándori, Nagy G.,Fekete(Bíró 61.(Németh 90.),  Kovács D, (Horváth 90.) Oláh B., Csonka, Zsóri D. (Vasvári 81.)

Vezetőedző: Dajka László

Nyíregyháza: Dala – Alaxai, Baki, Gengeliczki, Vida (Farkas 30.), Toma (Sigér 58.), Kesztyűs, Nagy B.(Herjeczki 77.), Nagy D. Gresó (Kovácsréti 58.), Novák (Beke 58.)

Vezetőedző: Tímár Krisztián 

Gólszerzők: Kovács (29. perc) Zsóri (45+2. perc), Oláh (90+1. perc) illetve Baki (18. perc), Gresó (27. perc)

forrás: Budafoki MTE / Nyíregyháza Spartacus FC


Tímár Krisztián, a Nyíregyháza Spartacus FC vezetőedzője: ,,Ma nem azt a csapatot láttuk, mely kiharcolta, hogy az élen álljon a tabellán, több gyenge teljesítmény volt ma. Kihagytunk egy büntetőt, vezettünk, emberelőnyben voltunk, de nem sikerült nyerni. Ígérem, hogy visszatérünk a győztes útra! Sajnálom a szurkolóinkat, mert szép számban eljöttek, de nem olyan teljesítményt nyújtottunk, mint amit megszokhattak.”

Dajka László, a Budafoki MTE vezetőedzője: ,,A szívünk miatt ma megérdemeltük a győzelmet. Két hete dolgozunk együtt, reméltem, hogy már korábban javulást láthatok. Mentünk, daráltunk, nem adtuk fel az utolsó pillanatig, ezért megérdemelten nyertünk. Szabolcsi kötődésem miatt szurkolok a Szparinak, hogy kerüljön fel az NB1-be.”


Veresége ellenére is maradt a tabella élén a Nyíregyháza, míg a Budafokon nem segített annyira ez a bravúr sem, hiszen maradt a tabella 15. helyén, amely továbbra is kiesést jelentene, de ez a győzelem nagy erőt adhat a bajnokság hajrájára.