Rendkívüli hír: Roderick Duchatelet eladja az Újpest FC-t a MOL-nak

Az OTP Bank Liga NB1-ben szereplő Újpest FC ma délután egy hivatalos közleményben tudatta, hogy megszületett a megállapodás a MOL Vagyonkezelő Zrt. és az Újpest 1885 Futball Kft. tulajdonosa között, amelynek értelmében a MOL-csoport leányvállalata többségi tulajdont szerez az Újpest Football Clubot üzemeltető kft-ben.

fotó: MTI

 „A MOL célja, hogy kiszámítható tulajdonosként hosszú távon biztosítson támogatást az Újpest FC részére annak érdekében, hogy a klub híres múltjához méltó jövőt építhessen a folyamatosan fejlődő magyar labdarúgásban.” áll a lila-fehér klub hivatalos közleményében.

Az adás-vétel lezárása és a tényleges tulajdonosváltás várhatóan 2024 április végével történik meg.

„Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az elkötelezett szakmai munka és a megfelelő fejlesztések és befektetések eredményekhez vezethetnek a magyar futballban. A labdarúgás csodája, hogy több millió embert képes megmozgatni. A MOL számára ez lehetőséget teremt a sport népszerűsítésében, az utánpótlás tudatos építésében és a közösség formálásában. Hiszünk abban, hogy az erős versenyszellemünk, a tudatos és transzparens üzleti gondolkodásunk hosszútávon minden vállalkozásunkban eredményeket termelt és ezt ebben az esetben sem gondoljuk másképp. Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar focit.”mondta el Ratatics Péter, a MOL Lakossági Szolgáltatásokat irányító vezetője.

fotó: Getty Images

Roderick Duchatelet 2011 óta birtokolta az Újpest FC tulajdonjogainak közel 100 százalékát, korábban azt ígérte, hogy felvirágoztatja majd a klubot, és a fővárosi lila-fehérek újra meghatározó tényezők lehetnek majd Európában. Ezek közül viszont egyik sem valósult meg, hiszen a bajnokságban jelenleg az alsóházhoz tartoznak, míg nemzetközi kupamérkőzést utoljára 2021 augusztusában játszott az Újpest. A Duchatelet-érában az IV. kerületi klub három alkalommal nyert Magyar Kupát (2014, 2018, 2021), valamint a bajnokságban csak egyszer, még a 2017/2018-as szezonban végeztek a 3. helyen.

„Több mint tíz éven keresztül minden tőlem telhetőt megtettem az Újpest labdarúgóklubért, de itt az ideje, hogy új távlatok és célok felé lépjek tovább. Nem volt könnyű megtalálni a megfelelő partnert, aki nem csak átveszi a klubot, de egyben új lehetőségeket biztosít és új sikerek kovácsa lehet az Újpesti Futballklub fényes jövője érdekében. Sok sikert kívánok neki és az egész Újpest családnak.” mondta Roderick Duchatelet, az Újpest FC leköszönő belga tulajdonosa.

fotó: Nemzeti Sport

Az Újpest életében új időszámítás kezdődik, hiszen a MOL-nak köszönhetően komoly anyagi támogatás érkezik a lila-fehér klubhoz. A hírnek vélhetően a csapat drukkerei örülnek, hiszen ők már régóta várták ezt a fajta bejelentést, hiszen korábban többször is követelték a tulajdonos távozását,néhány összetűzés kialakult a szurkolók és a belga tulajdonos között.

fotó: Újpesti Hírmondó

Annyi bizonyos, hogy a ma esti DVSC elleni bajnokin még Nebojsa Vignjevic irányítja a csapatot, viszont az még a jövő zenéje, hogy mi lesz az 55 éves szerb szakember sorsa Újpesten.

A MOL számít az egyik legnagyobb támogatónak a labdarúgásban, valamint kiemelt partnere a Magyar Labdarúgó Szövetségnek és a magyar férfi labdarúgó válogatottnak. 2020-óta a MOL a Magyar Kupa névadó szponzora, és támogatóként határon túl is segíti az ACS Sepsi OSK Sepsiszentgyörgy, az FC DAC 1904, a Topolyai SC és az NK Osijek építkezését, valamint tavaly nyárig a Fehérvár FC támogatója is volt.