Mérleg, azaz ősz és tavasz NB1 – Élmezőny (3. rész)

A mérleg egyik oldalára az őszi, a másik oldalra pedig a lehetséges tavaszi teljesítményt rakjuk. Ennek jegyében íródott cikkünk témája az őszi teljesítmény, és az elképzelhető tavaszi forgatókönyv csapatonként.

Az NB1 2023-2024-es szezonja többnyire izgalmas játékot, illetve remek találkozókat hozott. 

A téli szünet alkalmat adott kicsit visszatekinteni, emellett valamelyest a jövő lehetséges eseményeit kikövetkeztetni az eddigiekből

Cikkünk esetlegesen szubjektív véleményt tartalmaz, melyben az adott NB1-es csapatok eddigi teljesítményét, és a várható lehetőségeket taglaljuk. 

A harmadik fejezet a felsőházról fog szólni, azaz az élmezőnyről. Négy csapat tartozik ide, négy különböző storyval tartanak ott, hogy kis szerencsével bármelyikük lehet befutó a bajnoki címért folyó versenyben. A Puskás Akadémia, a Fehérvár FC, a Ferencvárosi TC, és a listavezető Paksi FC tartozik ide.


Kisebb meglepetés, hogy két fejér megyei klub is az élmezőny tagja.

Megcsinálni a lehetetlent? / Puskás Akadémia


A bajnokság változatos, a csapatok színvonalban nincsenek igazán távol egymástól, talán a Ferencváros az, amely kiemelkedő kerettel rendelkezik, bár ebből származó előnyét jelenleg nem minden mérkőzésen mutatja. A Puskás sem kivétel.

Összecsapás az élmezőnyben / forrás: nemzetisport.hu

Néha remek szériában vannak, és hatalmas győzelmeket aratnak -akárcsak az MTK elleni 0-5-ös idegenbeli győzelem, vagy Felcsúton, a Kecskemét elleni 3 gólos sikerük- néha pedig érthetetlen eredmények születnek, szintén a Kecskemét elleni 4-1-es vereség, illetve a rivális Vidi elleni 3-1-es kudarc. A nagyon erős kerettel rendelkező Felcsút nem jár messze a dobogótól, mindössze 2 pontra az imént említett Fehérvártól, de a Fraditól 5, a Pakstól pedig mindössze 6 pont választja el.

MTK kiütése / forrás: mtkbudapest.hu


A szezon következő felében az esélyei csekélyek, ámde nem nulla. Optimista, és nagyon ambíciózus gondolatai, és tervei vannak Hornyák Zsoltnak, a Puskás edzőjének, és igazi vezéregyéniségének. Célja tehát nem más, minthogy, ha adódik a lehetőség, lecsapjon a bajnoki címre a Felcsút. Ehhez azért lesz pár szava a többi bajnokaspiránsnak is, illetve nem igazán véthetnek olyan hibákat az idény további részében, mint akár a Mezőkövesd elleni döntetlenjük.

A Puskás Akadémia és Hornyák Zsolt neve lassan összeforr / forrás: nemzetisport.hu

Gyenge kezdet, kiemelkedő folytatás / Fehérvár FC

Székesfehérvár elsőszámú futballklubja borzasztóan kezdte az őszi szezont. Úgy tűnt, hogy a tavalyi kiesés ami akkor nem következett be, az ebben a szezonban befog. Mindez elhamarkodott gondolat volt, hiszen ismét megmutatja a 12 csapatos NB1, hogy bármi megtörténhet, a Vidi azóta a Ferencváros és a Paks nyomában lohol, lehengerlő formában.

A listavezetőt is legyőzte a Fehérvár / forrás: rangado.24.hu

Bartosz Grzelak vezetőedző olyan játékot játszat csapatával, amivel az utolsó 7 mérkőzésén nem kapott ki, mindössze egyetlen döntetlen csúszott be a remek szereplésbe. Ebben a hét mérkőzésben a három másik bajnokesélyest is legyűrte, a Paksot és a Felcsútot kiütéssel, a Fradit pedig a Groupamaban.

Erre a győzelemre sokáig emlékezni fognak Székesfehérváron / forrás: nemzetisport.hu

Tavaszra a céljuk lehet megtartani a remek formát, és megszerezni a második, vagy akár az első helyet, hisz nem esélytelenek. Ehhez a jelenlegi formájukból minél több, a szezon eleiből pedig a legkevesebbre van szüksége a Fehérvár FC-nek, amely a 3. helyen telel.

A képen látható két csatár, 19-es szerelésben Kenan Kodro, 27-esben Szabó Levente összesen 15 gólt szerzett, illetve 3 gólpasszig is eljutott, ami igazán impresszív teljesítmény. / forrás: feol.hu

Kiemelkedő / Ferencvárosi TC


A fővárosi zöld-fehérek már régóta egyeduralkodói az első osztálynak. Néha feltűnik a Fehérvár, a Debrecen, legutóbb a Kecskemét, fellángol a Kisvárda, vagy akár idén a Paks, versenybeszállva a bajnoki címért, de csak a nagyon ritka alkalmak egyike lehet, ha nem ők hódítják el a magyar bajnokság legjobbjának járó trófeát.

Ekkor még valószínűleg nem gondolták volna, hogy laza 6-1-es vereséget követően az ősz végén mégis a Paks vezeti a bajnokságot / forrás: fradi.hu

A lehetőségük megvan, hiszen mindösszesen egyetlen ponttal vannak lemaradva a bajnoki éllovas Pakstól, a tavaszi szezon persze nagyon hosszú, de a futball megjósolhatatlan. Még mindig a Fradi kezében van a saját sorsa, a Paksban pedig benne van a hiba. Ha már hiba, a Fradi blamái közé sorolható a már említett Fehérvár elleni, vagy a Puskás Akadémiával szembeni, hazai pályás, illetve a Kecskeméten elszenvedett 2-1-es vereség. Ennek ellenére számos kiütéssel büszkélkedhet a Ferencváros, például a Paksnak, az MTK-nak és a Zalaegerszegnek is 6 gólt rúgott, de a Fehérvár sem úszta meg 5 alatt.

Parádézott a Fradi, mikor legutóbb Zalaegerszegen járt / forrás: zaol.hu

Elképzelhetetlen, hogy tavasszal ne tegyen meg mindent a Ferencvárosi TC a bajnoki címért. Egy biztos, izgalmas és jó iramú tavasz vár a Fradi szimpatizánsaira, és ha mást nem, végletekig tartó küzdelmet ígérhet a Ferencváros a bajnoki címért, ami el is várható tőle.

A címvédő / forrás: infostart.hu

A meglepetéscsapat / Paksi FC


Az NB1 nem lenne meglepetéscsapat nélkül. Idénre a Paks került ebbe a szerepbe. A Fradi igazán komoly kihívójaként remek helyzetből várhatja a tavaszt a színmagyar, szintén zöld-fehér klub. Az egy pontos előny addig teremt jó helyzetet, amíg ezzel az apró lépéssel megelőzik a címvédőt.

Itt volt igazán a Paks kezében az őszi bajnoki cím / forrás: paksifc.hu


Nem a véletlen műve az első hely, felejthető kezdet után óriási formában volt a tolnai gárda, amivel hamar az élmezőnyben találhatta magát. A kötelezőt szinte mindig hozta, és ha szükséges volt, például a Fradi ellen, nagy meglepetést okozva extrát is nyújtott. A nemzetközi kupa selejtezője szinte biztosan összejön az Atomvárosnak, de a bajnoki címhez még az őszit is felülmúló formát kell hoznia. Bognárék sokgólos, szinte ellenállhatatlan játékot hozó focija eddig eredményt hozott. Ellenben meccseik nagy részén ahogy betalálnak, gólt is kapnak.

Paksi győzelem Andorrában, mielőtt a skót Hearts elválasztotta volna a Paksot az álmoktól / forrás: nemzetisport.hu

A keretük mélysége, és minősége megengedi azt, hogy céljuk nem lehet más, mint megőrizni az első helyet.

Mindig kemény találkozó egy Paks-Puskás / forrás: csakfoci.hu

Bárhogy alakul, egy izgalmas tavasznak nézünk ismét elébe.

indexképen egy igazi felsőházi rangadó, a Fradi-Vidi / forrás: mlsz.hu