Máté Csaba: ,,Váratlanul ért a felmentés, abban a pillanatban fájdalmas döfés volt”

Felmentése óta először nyilatkozott Máté Csaba, aki 11 évig állt a Ferencváros alkalmazásában. Az 53 éves szakember beszélt az érzéseiről, a Kubatov Gáborral való beszélgetésről, illetve arról, hogy mit csinálna ő, ha elölről kezdhetne mindent.

fotó: http://nemzetisport.hu

Szerintem Máté Csaba sem gondolta azt, hogy róla fognak beszélni a magyar futball szerelmesei. Az 53 éves szakember a KÍ Klaksvík elleni BL-selejtezős búcsú után került a csapat élére, mivel a vezetőség menesztette Sztanyiszlav Csercseszovot. A Ferencváros együttese teljesen megváltozott, hiszen sorban nyerte a mérkőzéseket és rendre sok gólt lőtt az ellenfelek kapujába. Az eredmények jöttek, kivéve a Puskás Akadémia ellen, ahol vereséget szenvedett a Fradi, de a másik 9 mérkőzését megnyerte a csapat, mind a bajnokságban és a Konferencia-Ligában, ahol a csapat bejutott a csoportkörbe és ezáltal megmenekült a klub idei szezonja.

fotó: http://nemzetisport.hu

Aztán 2023. szeptember 5-én, egy hivatalos közleményben jelentette be a Ferencvárosi Torna Club, hogy Máté Csaba helyét Dejan Stankovic veszi át a kispadon. A zöld-fehér klub szurkolóit ez a döntés nagyon felbosszantotta és rengetegen követelték vissza Máté Csabát.

„Most már jobban vagyok. – kezdte Máté Csaba. Váratlanul ért a felmentés, abban a pillanatban fájdalmas döfés volt. Minden pontosan úgy történt, ahogy Kubatov Gábor a sajtóban elmondta. Behívatott magához és bevallom, még ez sem volt gyanús, hiszen ő általában a jó híreket közli. Most másként történt…”

A szakember elmondta, hogy ő többet nem kíván a csapat másodedzője lenni.

„Hosszú távon terveztem vezetőedzőként, így is álltam a munkához, hiszen ilyenkor a játékosokkal sok konfliktusba bele kell állni. A kinevezésemet követően tiszta volt számomra, hogy bármeddig is tart ez az időszak, többé nem leszek a Ferencváros másodedzője. Tudom, könnyű így beszélni, hogy tízből kilencszer nyert velem a csapat. Történhetett volna egészen másképpen is. Azt sem tagadom, bizsergetett az érzés, vajon mit érek el a csoportkörben, meddig jutok el a Fradival. Ne feledjük, előzőleg utoljára tizenhárom éve Herczeg András vitt csoportkörbe magyar edzőként magyar klubot, azóta senki.

Máté Csabának az elmúlt napokban sok mindent tisztába kellett tennie magában, ám úgy érzi, mostanra leülepedtek benne a történtek, és kész új kihívás elé nézni. Külföldi lehetőségei is akadnak, konkrétumról azonban korai lenne beszélni.

„Tiszta a lelkiismeretem. Ha elölről kezdhetném, mindent ugyanúgy csinálnék. Az egyedüli vesztes mérkőzést is, a Puskás Akadémia elleni meccset is. Ott sem arról volt szó, hogy közünk nem volt a találkozóhoz. Talán minden edző kiegyezne olyan mérleggel, mint az enyém volt a Ferencváros kispadján. Sajnálom, hogy a játékosoktól nem tudtam elbúcsúzni, hiszen a válogatott szünet miatt mindenki rövid pihenőre ment, de a szakmai stábbal legalább le tudtuk zárni ezt az időszakot. Azzal is tisztában vagyok, hogy az elmúlt két hónap a Ferencváros történetében egy porszem, az én életemben viszont az egyik legszebb drágakő!”

Zárásként köszönetet mondott a szurkolóknak.

„Rengeteg szeretetet kaptam. A Zalgiris ellen az egész Groupama Aréna a nevemet skandálta, kár lenne tagadni, ez megérintett. Már csak azért is, mert ha valaki, én jól tudom, ezt nem adják könnyen a szurkolók. De pozitívan nézek a jövőbe, nálam az a bizonyos pohár mindig félig teli van és úgy gondolok az itt eltöltött időszakra, hogy akár sokkal hamarabb is véget érhetett volna, egyfelől köszönet ezért a klub vezetőinek, másfelől minden vezetőedzőnek, akivel együtt dolgozhattam, hiszen mindnek megvolt a lehetősége, hogy azt mondja, köszönöm Csaba, nem szeretnélek a stábomban látni. Mégis itt voltam tizenegy évig. Ez csak jelent valamit.”

Ekl: Van egy megállapodásunk a vezetőséggel... – Máté Csaba - NSO

fotó: http://nemzetisport.hu