Lőw Zsolt és Dárdai Pál útját járná be Tímár Krisztián

Tímár Krisztián az idei szezonban berobbant edzőként is, miután a Nyíregyháza Spartacus FC az ő vezetésével magabiztosan megnyerte a Merkantil Bank Liga NB2-őt, amelynek köszönhetően a szabolcsiak 9 évet követően feljutottak az NB1. Ez a siker meglepte a közvéleményt is, mivel a Szpari a tavalyi szezonban csak a 18. helyen végzett a másodosztályban és csak egy osztályozós párharcon tudta kivívni a bennmaradást.

fotó: MTI

A 44 éves szakember az M4 Sportnak adott egy hosszú interjút, amelyben beszélt a pályafutásáról, az angliai korszakáról, az edzői karrierjéről, a Nyíregyháza sikerességéről, valamint arról, hogy hova szeretne majd eljutni edzőként.

Tímár Krisztián fiatalon a Ferencvárosban és az MTK-ban nevelkedett, a felnőttek között azonban a BKV Előre csapatában mutatkozhatott be. Következett a Videoton, a finn Jokerit, a Tatabánya és a Nyíregyháza, onnan szerződtette 2005-ben a Ferencváros. A Fradit egy évvel később kizárták az élvonalból és a korábbi kiváló védő szerint akkoriban egy hatalmas összefogás mutatkozott meg a klubnál.

„Az egy nehéz időszaka volt a klubnak, nagyon furcsa érzés volt. A Ferencváros az Ferencváros, hihetetlen összefogás jellemezte akkor a Fradi-családot. Akármerre játszottunk, mindenhol telt ház fogadott minket, az Üllői úti mérkőzésen még a kandelábereken is lógtak az emberek. Nyilván nem ugyanazok az anyagi körülmények voltak, bőven csúsztak a fizetések, az idősebb játékosoknak adtak kölcsön a fiataloknak, de bajban ismerszik meg, ki milyen ember. Nem azt mondom, hogy pozitív sztori volt, mert pályán kívül történő kizárás volt, de a szurkolóink mellénk álltak.” 

fotó: Ferencvárosi Torna Club

A védő fél évet még lehúzott a fővárosi zöld-fehéreknél az NB2-ben, majd 2007 telén az angol másodosztályú (Championship) Plymouth Argyle vette őt kölcsön a szezon végéig, majd utána végleg megvásárolták őt a Ferencvárostól.

„Óriási ugrás volt a magyar másodosztályból az angol másodosztályba szerződni. Pár napos próbajáték után fél évre kölcsönvett a Plymouth, utána pedig kaptam egy kétéves szerződést. Szerencsére gyorsan felvettem a ritmust, nekem feküdt a fizikális játék. Mindig is álmom volt kikerülni Angliába, nagyon büszke vagyok, hogy sikerült ott közel öt évet eltölteni.”

Tímár Krisztián első teljes angliai éve jól sikerült, mivel a szurkolók megválasztották őt az év legjobb játékosának és szerinte édesapjától örökölhette ezt a fajta mentalitást. A szezon vége nem alakult olyan jól a számára, mivel a Wolwerhampton elleni bajnokin összefejelt az egyik támadóval, ami miatt szilánkosra tört az arca és az is benne volt a pakliban, hogy elveszítheti a látását.

„Szilánkosra tört az arcom, nagyon komoly műtétet hajtottak rajtam végre, egy szilánk majdnem beleállt a szemembe, veszélybe került a látásom. Miután visszatértem, nehéz volt leküzdeni a pszichés gátakat, nem a fejeléssel volt a nehézségem. Jelenleg is 13-14 platinalemez van a fejemben. Azért amikor hazamentem egy pingponglabdányi lyukkal a fejemen, a feleségem meglepődött, nem volt egy szép látvány.”

A klub mellé állt a sérülését követően és keresett neki egy eléggé komoly koponyaspecialistát, ráadásul a sérülése miatt nem tudott a családjával hazatérni Magyarországra, közben az első gyermeke is megszületett.

Az angliai klubbal azóta is tartja a kapcsolatot, akik jelenleg is az angol másodosztályban szerepelnek és sikerült nekik kiharcolniuk a bennmaradást.

Ezt követően a vietnámi Da Nang FC szerződtette, akikkel bajnok lett a szezon végén. Tímár Krisztián elmondta, hogy a légiósoktól sokkal többet vártak el a szurkolók és a vezetők is, de szerencsére az ő teljesítményével sosem volt probléma. A hazatérését követően még játszott Siófokon és Szegeden, majd végül a Tisza-parti együttestől vonult vissza.

Tímár Krisztián a magyar válogatottban mindössze négyszer szerepelt, egyetlen tétmeccsén viszont óriásit hibázott a svédek ellen, amit Zlatan Ibrahimovic természetesen kihasznált.

,,Abból a szempontból éreztem ezt igazságtalannak, hogy jó pár játékos hibázott az elmúlt években, csak nekem nem adatott meg, hogy ezt kijavítsam. De ez motivál, hogy próbáljak olyan maradandót alkotni a magyar labdarúgásban, hogy ezt a hibát elfeledtessem az átlagemberekkel. Angliában biztattak, ott jobban elfogadják, hogy a hiba a labdarúgásnak a része, a játékosaimnak is ezt mondom, hogy ez a legjobb a labdarúgásban, ha az egyik hétvégén nem úgy megy a játék, ráteszel egy lapáttal, jövő héten egyből lehet javítani.”

fotó: AFP

A pályafutása után azonnal edzőnek állt, méghozzá Szegeden, ahol először az U10-es csapatot irányította, majd elkerült Székesfehérvárra, valamint onnan került az MLSZ-hez, mint szövetségi edző.

„Szerencsére időben kezdtem el tanulni, magamat fejleszteni, így kezdtem el edzősködni. Végigmentem a ranglétrán, utánpótlásban és második csapatnál dolgoztam, aztán az MLSZ hívására szövetségi edző lettem, ahol nagyon sokat tanultam. Közben a licenceken haladtam, mindig igyekeztem a következő papírt megszerezni, hogy minél magasabb szintén dolgozhassak. A szövetségtől már kértem, hogy nagyobb korosztállyal dolgozhassak, hiszen hosszabb távon, ott pedig a játékelképzelésemet, filozófiámat még tovább fejlesztettem, közben pedig tovább figyeltem a nemzetközi trendeket.”

Az U19-es magyar válogatottat kis híján ki is vezette az Európa-Bajnokságra, a törökök elleni elitkörös selejtezőn alig tíz percen múlt a kvalifikáció.

fotó: Nemzeti Sport

Első másodosztályú klubja az ETO FC Győr volt, ahol 2022 júliusában Klausz Lászlót váltotta. 28 bajnokin vezette a csapatot, 10 győzelem mellett kilenc vereség és kilenc döntetlen volt a mérlege, majd aztán menesztették Győrből, pedig sokan úgy vélik, hogy türelmesebbek lehettek volna vele.

„Nyáron még azzal csábítottak el, hogy fiatal játékosokat próbálnak összeszedni, a magyar Zsolnát megvalósítva, három év alatt kiharcolva a feljutást. Elindult a munka, a céloknak megfelelően teljesítettünk, az elmúlt tíz év legfiatalabb csapatával domináltunk, de mindenkinek az volt az érzése a klubvezetésben, hogy ez lehetne még jobb. Ezt követően egyik napról a másikra megváltozott a gondolkodás, leváltották a sportigazgatót, külföldi játékosok, külföldi edző és egy teljesen más vonal, érzésem szerint ennek lettem az áldozata. De levontam a tanulságokat, rengeteg bátorító üzenetet kaptam akkoriban. Viccesen mondják a kollégák, hogy addig nem edző egy edző, amíg ki nem rúgják, velem ez elég hamar megtörtént. A vezetők sok esetben az edzőkben látják a hibát és szerintem ez nem helytálló.”

fotó: ETO FC Győr

Tavaly nyáron egy újabb projektbe vághatott bele, de ezúttal már Nyíregyházán, ahol az ETO-hoz hasonlóan a rövid távú cél az volt, hogy a csapat feljusson az NB1-be.

„Már a győri távozásomkor is jött egy puhatolózás a Nyíregyházától, majd nyáron, amikor kiderült, hogy bennmarad a Szpari, megkerestek, hogy az általam képviselt habitusra, szakmaiságra szükségük lenne. Megígérték, hagyni fognak dolgozni, s amikor átnéztem a keretet, azt láttam, hogy alulteljesítettek az előző szezonban. Pozitívabb gondolkodású játékosokat hoztunk, elsődleges szempont mindig is a mentalitás nekem a kiválasztásnál, kerestük azokat a karaktereket, akik szeretnének fejlődni. Érezni akartuk, hogy ott tudunk lenni az élboly közelében, s látszik, hogy mit akarunk játszani. Egy kétéves projektben gondolkodtunk, hogy a második év végére versenyben lennénk a feljutásért, ez itt viszont gyorsabban alakult, hamar megnyertem az öltözőt magamnak, kialakult egy munkamorál, amiben nap-nap után többek akartak lenni.

fotó: Nyíregyháza Spartacus FC

Tímár Krisztián már az ősszel hitt abban, hogy a Szpari képes lehet a feljutásra, majd a Vasas elleni vereséget követően megváltozott a játékosok gondolkodása, amely odáig vezetett, hogy a nyírségiek nagyon magabiztosan megnyerték az NB2-őt, közben pedig az MOL Magyar Kupában eljutottak az elődöntőig, ahol a Kecskemét és a Ferencváros személyében két élvonalbeli csapattal is találkozhattak.

„Én ezt úgy fogtam fel, hogy a saját filozófiámat, játékmodellemet tesztelgetem, mik a korlátai bizonyos ellenfelekkel szemben. Kíváncsi voltam, hogy egy ilyen stabil csapat ellen, mint a Kecskemét, mit tudunk a jelenlegi Nyíregyházával, s miután ez nagyon jól sikerült, jött a Ferencváros, jó kihívásnak tekintettük. Meg sem fordult a fejünkben, hogy feltartott kézzel menjünk ki, s ugyanazzal a munkafolyamattal készültünk a Fradira, mint mondjuk a Szentlőrincre. Az utolsó taktikai edzés előtt megnéztem az Olympiakosz elleni meccsüket, hogy a görögök milyen agresszívan játszanak a Fradi ellen, s akkor eldöntöttem, hogy ezt nekünk is meg kell próbálnunk. Láttuk azokat a jeleket, hogy ez működhet ellenük, ha okosan csináljuk. Így is csak egy hajszálon múlott az, hogy csodát tegyünk a Magyar Kupában.” 

fotó: MTI

Zárásként a jövőjéről is szót ejtett a 44 éves tréner, akinek továbbra is komoly tervei és ambíciói vannak.

„Szeretném magam kipróbálni az NB1-ben, ott is érmekért küzdeni, sikeresnek lenni. Tízéves távlatban arra lennék büszke, ha én lehetnék az az edző, aki külföldre kiigazol Magyarországon. Van két elismert edzőnk, akik kint dolgoznak, de az utóbbi időszakban nagyon kevesen tudtak Nyugat-Európába igazolni edzőként. - utalt Lőw Zsoltra és Dárdai Pálra. Bízom benne, hogy egyszer lehetek én, aki ezt kipróbálja, ezért tanulok folyamatosan.”