Hárman biztosíthatják bennmaradásukat, örökrangadó és DVSC-Újpest is a programban: A 30. forduló beharangozója

Az NBI 30. fordulóját rendezik a hétvégén:

 • Biztosíthatja bennmaradását a ZTE, a Kecskemét és akár az Újpest is
 • A Kisvárda a Fehérvár ellen eshet ki az NBI-ből
 • Két rangadó is a programban
 • A Ferencváros tét nélkül lép pályára az örökrangadón
 • Visszatér a Paks a győztes útra?

Zalaegerszeg-Puskás Akadémia (április 26. péntek 20:00)

kép: ZTE FC

A Zalaegerszeg két nyeretlen meccsel a háta mögött kapná el az egyre jobb formába lendülő felcsútiakat. Hornyák Zsolték a legutóbbi 3 meccsüket megnyerték és a legutóbbi két bajnokijukon 9:0-s gólkülönbséget hoztak össze.

A két csapat őszi meccsén Zalaegerszegen 1-1-es döntetlen született, Spoljaric egyenlített az utolsó percekben, szintén egy péntek esti meccsen. Februárban egy tizenegyes döntött, Mance góljával a ZTE 1-0-ra nyert. Mance számára is különleges lehet ez a meccs, hiszen volt csapata ellen lép pályára és Varga Barnabást veheti üldözőbe a góllövőlistán.

Ha nyer a Zalaegerszeg, akkor matematikailag biztosan bennmarad.

Tipp: 2-2

Paks-Mezőkövesd (április 27. szombat 14:30)

A Paks az elmúlt 5 bajnokiját elvesztette és lecsúszott a második helyről is. A héten azonban 2-1-re nyertek a Kisvárda ellen, ahol bejutottak a Magyar Kupa döntőjébe, így a nyeretlen széria tétmeccseket nézve megszakadt. A sereghajtó és tavasszal mindössze 5 pontot gyűjtő Mezőkövesd már biztosan kiesett az NBI-ből, így a hátralévő 4 fordulóban készülhetnek a következő szezonra és akik távozhatnak a nyáron, már nem valószínű, hogy pályára lépnek. A héten bejelentették Piscitellit Újpesten, de Gomis és Drazic távozása is szinte biztos. A kövesdiek feje más miatt is fájhat, hiszen nem kapták meg elsőkörben a jövőévre az NBII-es licenszet. A dokumentumokat pótolhatják, a végső döntést május 10-én mondják ki. A Mezőkövesd már tét nélkül játszhat, míg a Paks számára az ezüstérem és az EKL-selejtező a tét. Ősszel fordított és 2-1-re legyőzte a Mezőkövesdet otthon a Paks, míg februárban 1-0-ra nyertek Matyóföldön. Voltak azonban gólgazdagabb meccsei a két csapatnak egymás ellen: 2017-ben 5-0-ra nyert a Paks, 2020-ban 4-3-ra a Mezőkövesd, de a tavaly 6-1-es mezőkövesdi győzelemmel véget érő mérkőzés is emlékezetes maradt.

kép: Paksi FC

Tipp: 2-0

Diósgyőr-Kecskemét (április 27. szombat 17:00)

kép: Hírös.hu

A Kecskemét az egyik legrosszabb csapat idegenben az idei szezonban, ez a DVTK előnyére válhat, amely 5-3-ra verte a Debrecent az előző fordulóban. Miskolcon októberben 3-1-es DVTK-siker született, míg Kecskeméten a KTE nyert 2-1-re. A Kecskemét egy negatív sorozatot szakított meg egy hete, amikor legyőzte otthon a Mezőkövesdet, ezzel nagyon közel van a bennmaradáshoz, ha minimum 1 pontot szerez, akkor matematikailag is eldől, hogy jövőre az NBI-ben folytathatják a lilák. A Diósgyőr matematikailag is biztosította helyét az előző fordulóban a következő évi NBI-es szezonra. Így a két csapat számára óriási tétje vélhetően nem lesz a hátralévő fordulóknak. A Diósgyőr 10, míg a Kecskemét 13 pontra a dobogótól, míg a negyedik helytől a DVTK 6, a Kecskemét 9 pontra.

Tipp: 3-1

Debrecen-Újpest (április 27. szombat 19:30)

kép: DVSC.hu

Amikor utoljára fővárosi csapatot fogadott a Nagyerdei Stadionban szombat este a DVSC, akkor nem örülhettek, hiszen 2-1-re kikaptak az MTK-tól. Most az Újpest látogat Debrecenbe, amely nagyon rossz formában: ötöt kaptak a ZTE-től, négyet a Kisvárdától és az utolsó 10 percben az MTK elleni meccsüket is elbukták, így Mészöly Gézáék még nem biztosították bennmaradásukat az NBI-ben.

Újpesten megvan az első szerzemény Riccardo Piscitelli személyében, aki majd a következő szezonban léphet csak pályára. Az új vezetőség várhatóan a keret nagy részét lecseréli, az is árulkodó lesz, hogy kik kapnak bizalmat a hátralévő négy bajnokin.

A DVSC a diósgyőri vereségével egyre messzebb Európától: a 4. hely 4 pontra, míg a dobogó 8 pontra a DVSC-től, amely jelenleg 6. a tabellán.

Tavaly az Újpest elleni hazai meccsen harcolta ki a bronzérmet és az EKL-selejtezőt a Loki, amelyről várhatóan lemondhat, ha vereséget szenved szombaton. Ősszel Kusnyír góljával hiába vezetett a DVSC, Mörschel duplájával az Újpest nyerte a mérkőzést. Februárban Nebojsa Vignjevic utolsó meccsén a Debrecen nyert 2-1-re, az Újpest gólját akkor is Mörschel rúgta.

Ha az Újpest nyer, akkor matematikailag még nem marad bent, mivel meg kell várnia a Kisvárda botlását (pontszámban és győzelmekben is még beérhetné a szabolcsi klub őket), de nagyjából végérvényesen eldöntené a kiesés sorsát az Újpest.

Tipp: 2-0

Kisvárda-Fehérvár (április 28. vasárnap 15:15)

kép: NSO

A Kisvárda NBI-es története pont egy Fehérvár elleni 2018-as bajnokival indult és ezzel is érhet véget.

A Kisvárda matematikailag is kiesik, ha:

 • kikap a Fehérvártól, de az Újpest pontot szerez Debrecenben
 • nem nyer a Fehérvár ellen, de az Újpest nyer Debrecenben

Valamennyire függ a matek a ZTE és a Kecskemét meccsétől is, ám szombat estére eldől, hogy hogyan kell számolgatni a Kisvárdának. Az biztos, hogyha mindhárom csapat nyer, a Kisvárda sorsa matematikailag még nem dőlne el a vasárnapi meccs előtt, hiszen pontszámban beérhetné az Újpestet. Csak a vasárnapi Kisvárda-Fehérváron dőlhet el leghamarabb a második kieső sorsa.

A Várdától viszont bravúr kéne, hiszen a második helyre lépett Fehérvárt fogadja, amely 3-1-re és 2-1-re verte őket ebben a szezonban. A Fehérvár előnye 4 pont a dobogón és Kisvárdán újabb lépést tehetnek a céljuk felé.

A Kisvárda az utóbbi hetekben magára talált, hiszen elődöntős lett az MTK ellen a kupában, pontot szerzett Diósgyőrben és a Ferencváros otthonában, az Újpestet pedig kiütötte, ám a hétközben 2-1-re elvesztett paksi elődöntő után kérdés, hogy milyen mentális és fizikai állapotban lesznek a várdai játékosok, akik egy ferencvárosi és egy paksi túráról térnek vissza a Várkerti Stadion gyepére.

Tipp: 1-3

MTK-Ferencváros (április 28. vasárnap 17:45)

kép: Fradi.hu

Jön egy újabb örökrangadó, azonban az MTK ezekből nem jött ki jól ebben a szezonban. A 2021-22-es évadban a Ferencváros úgy lett bajnok, az MTK pedig úgy esett ki, hogy a kék-fehérek 5 pontot gyűjtöttek be kapott gól nélkül a szezonban az FTC-től.

A zöld-fehérek alaposan visszavágtak, ősszel 6-1-re, télen 5-1-re ütötték ki az MTK-t. Bognár István mindkét meccset gólt szerzett, de kevésbé lehetett boldog volt csapata ellen. A héten hosszabbított az MTK-val, az MTK pedig hosszabbított az NBI-el, hiszen a matematikai dolgok után a licencel sem volt probléma, így az MTK jövőre is NBI-es lesz.

Az európai porondra is van esélye az MTK-nak: a dobogó ugyan 7 pontra, de a 4. hely mindössze 3-ra és a Puskás Akadémiával fognak még játszani. A kék-fehéreket azonban egy elég hosszas lejtőn indította meg mindkét Ferencváros elleni zakó, úgyhogy ezt el kell kerülnie a hazaiaknak.

Az FTC számára azonban nagy tét nincs, már biztos bajnok a Ferencváros és készülhet a jövőévi BL-selejtezőkre. Kérdés itt is, hogy kik kapnak majd szerepet és megtudja-e tartani tavaszi veretlenségét a bajnokságban a Ferencváros, amely szerdán a Nyíregyháza 2-1-es legyőzésével bejutott a Magyar Kupa döntőjébe is. Jelenleg 65 pontja van az FTC-nek, legfeljebb 77 lehet a szezon végére. A 2020-21-es szezont még Rebrov irányításával tudta a Ferencváros mégtöbb ponttal megnyerni, akkor 78 egységgel zártak a tabella élén.

Az MTK számára tehát nagy a tét az örökrangadón, a Ferencvárosnak kevésbé.

Az elmúlt években így teljesített az FTC a bajnoki cím megnyerését követően:

 • 2022-23: 0-2 (KTE), 1-3 (DVSC), 0-1 (MEZ) 9/0 pont (0%)
 • 2021-22: 2-1 (PAKS), 5-3 (ZTE), 0-3 (MTK), 2-1 (GYIR) 12/9 pont (75%)
 • 2020-21: 2-1 (FEH), 2-1 (MEZ), 2-1 (HON) 9/9 pont (100%)
 • 2019-20: 1-0 (ÚJP), 0-1 (FEH), 1-0 (MEZ) 9/6 pont (66%)
 • 2018-19: 2-1 (ÚJP), 2-1 (DVSC), 1-1 (PAFC) 9/7 pont (77%)

Összesítve: a Ferencváros az elmúlt 5 idényben 16 bajnokit játszott le bajnokként, ebből 10 győzelem, 1 döntetlen és 5 vereség a mérlege. A meccseinek a 62%-át tudta megnyerni az FTC.

Szembetűnő a tavaly elvesztett 3 meccs és Rebrovval a hibátlan zárás.

Mindössze egyszer volt arra példa, hogy 4 meccset bajnokként játsszon le a Ferencváros a 2018-19-es szezon óta, akkor pont az MTK ellen kapott ki, a többi meccsét megnyerte.

A Ferencváros sorsolása: MTK (i), DVSC (o), DVTK (i), Újpest (o).

Tipp: 2-2