Gól nélküli döntetlent játszott Bécsben a DVSC

0-0-ás döntetlent játszott a Debreceni VSC az osztrák Rapid Wien otthonában a Konferencia-Liga selejtező harmadik fordulójának első mérkőzésén, így minden a debreceni visszavágón fog eldőlni.

Értékes döntetlen Bécsben: Rapid Wien-DVSC 0-0 - DVSC Futball Zrt.

fotó: http://dvsc.hu

A Rapid Wien és Ferencváros szurkolói nagyon jó viszonyt ápolnak egymással és rendre járnak egymás mérkőzéseire. A bécsi klub drukkerei a Loki elleni mérkőzés előtt a következő élőképpel tisztelegtek a Fradi előtt:

Rapid Wien - Debrecen élő közvetítés - Sportal.hu

fotó: http://sportal.hu

A Rapid a mérkőzés elejétől kezdve próbálta letámadni a magyar csapatot és irányítani a játékot. A kellemetlenül futballozó hazaiak a 12. percben veszélyeztettek először, Jonas Auer bal oldali beadása után a bóbiskoló debreceni védők asszisztálása mellett Matthias Seidl lőhetett nyolc méterről, Megyeri Balázs nagyot védett.

Öt perccel később jelezte a Loki is, hogy van keresnivalója a néhol hat játékossal letámadó Rapid ellen. A nyáron igazolt portugál Oliveirat buktatták és nagyon jó helyről végezhetett el szabadrúgást a DVSC. A labda mögé Dzsudzsák Balázs állt és bal lábas lapos lövése a jobb kapufán csattant.

Bár nagyszerűen és taktikusan futballozott Srdan Blagojevic együttese, de az első félidőben már nem sikerült több lehetőséget kidolgoznia. Nem sokkal később viszont rákapcsolt a zöld-fehér bécsi csapat és több alkalommal eljutottak Megyeri kapujáig. A 31. percben előbb Grüll szabadrúgása ment nem sokkal mellé, majd a 38. percben Guido Burgstaller bevette Megyeri Balázs kapuját, ám mivel a lövése előtt a kezére pattant a labda, Rob Hennessy játékvezető szabadrúgást ítélt kifelé.

EKL: "A Rapid megint hülyét csinálhat magából, behúzott kézifék,  veszélyesebb Loki" - osztrák lapszemle - Csakfoci.hu

fotó: http://csakfoci.hu

A 43. percben Auer beadása után kapásból lőhetett Burgstaller jó 20 méterről, ám Megyeri bravúrral védett.

A szünet után is bátran játszott a DVSC, az 55. percben emberhátrányban is megindíthatott egy támadást az ellenfél térfelén, de a jobbról érkező középre passznál lesen tartózkodott Dzsudzsák, így odalett a nagy lehetőség.

A Rapidnál Kühn és Sattlberger próbálkozott lövéssel, előbbi kísérletét Megyeri könnyedén védte, utóbbi pedig nem talált kaput. A magyar kapusnak igazán komoly védeni valója nem is akadt ebben a felvonásban, a Loki egyenrangú partnere volt a Rapidnak és sokszor felért az ellenfél kapuja elé.

A 80. percben újabb nagy helyzet adódott a Loki előtt. Bárány Donát tartotta meg a labdát erőszakosan, majd Kyziridishez passzolt, aki egy igazítás után, 12 méterről a bal kapufát találta el a lapos lövésével. A görög támadó akár a jobb helyzetben lévő Dzsudzsáknak is passzolhatta volna a labdát, de nem tette meg. A 36 éves csapatkapitány láthatóan mérges volt a szituáció után.

A hajrában is bátran ment előre a DVSC és többet tartózkodott a bécsiek térfelén, Dzsudzsák három szögletet is elvégezhetett rövid idő alatt, de ezek sajnos nem okoztak veszélyt. A vége 0-0 maradt, ami bizakodásra adhat okot a visszavágó előtt.

Ekl, Rapid Wien–DVSC 0–0 (Fotók: Dömötör Csaba)

fotó: http://nemzetisport.hu

Srdan Blagojevic, a Debreceni VSC vezetőedzője nyilatkozott a találkozó után:

Mintha a Fradi ellen játszottunk volna" - meglepő kijelentést tett a DVSC  edzője

fotó: http://origo.hu

,,Nagyon nehéz mérkőzés volt, amelyen egy kiváló ellenféllel találkoztunk. Az egyik legjobb csapat Ausztriában a Rapid, ők voltak az esélyesebbek ebben a párharcban. Örülünk, hogy életben tartottuk a továbbjutási esélyeinket. A második meccsen dől majd el a párharc, nagyon-nagyon várjuk már a visszavágót.”

Az 50 éves szakember a mérkőzés után egy érdekes kijelentést tett.

,,Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen mérkőzéseken vehetünk részt. Sokat fejlődtünk ezeknek a meccseknek köszönhetően. Nagyon hasonló volt ez a mérkőzés azokhoz, mint amikor a Ferencváros ellen játszottunk idegenben. Kemény dió volt megvalósítani a tervünket, de dicséret illeti a játékosaimat, mert odatették magukat, védekezésben is helyt álltak egy intenzív mérkőzésen, jól reagáltak a helyzetre. Köszönöm nekik a mai munkájukat! Azonban hozzátenném, ennél is jobb teljesítményre vagyunk képesek. A következő összecsapáson reményeim szerint ütőképesebbek leszünk.

Blagojevic szerint továbbra is az osztrák csapat a párharc esélyese.

,,Erősebb bajnokságban játszik, mint mi, s mivel nagyon jó csapat, amely előttünk jár, a nemzetközi színtéren is rutinosabb, ezért még mindig azt gondolom, nagyobb az esélye a továbbjutásra. De a következő meccset a saját szurkolóink előtt játsszuk, ami örvendetes. Nem azért harcoltunk az előző idényben, hogy ezen a ponton feladjuk, szeretnénk kihasználni a lehetőséget, úgyhogy mindent ki kell adnunk magunkból a visszavágón.”

Zoran Barisic, a Rapid Wien vezetőedzője nem akarta bántani saját játékosait, hiszen szerinte jó teljesítményt nyújtottak.

Barisic unterschrieb bei Rapid als Trainer bis 2025 - Vienna Online -  Fussball - VIENNA.AT

„Megerősítést nyert, hogy a Debrecen nagyon erős csapat, ütőképes ellenfélnek bizonyult. Az első félidőben remekül játszottunk, veszélyes akciókat vezettünk, helyzeteket dolgoztunk ki, ám nem találtunk be. Tudtuk, hogy a Debrecen hátulról építi támadásait, ezért mindenképpen magas letámadással próbálkoztunk és sikerült is megzavarni a labdakihozatalait, amiből gólhelyzeteket teremtettünk, ez az attitűd a visszavágóra is megmarad. A fordulás után a DVSC előtt is akadtak helyzetek. Nehéz megmondani, miért nem voltunk hatékonyak a kapu előtt, a LASK ellen is valami hasonlót éltünk át, ettől függetlenül fontos és előremutató, hogy kialakítottunk helyzeteket, előbb-utóbb ennek meglesz a jutalma. A gólképtelenség oka ezen az estén abban keresendő, hogy volt, amikor az ellenfél kapusa védett, volt, amikor mi hoztunk rossz döntést vagy nem voltunk kellően nyugodtak. Nem akarok rosszat mondani a csapatra, mert jól játszottak a srácok. Amint arra számítani lehetett, izgalmas marad a párharc visszavágója, nyitott a továbbjutás kérdése.”

Az 53 éves szakember csapata pontatlanságát emelte ki és szerinte sokkal higgadtabbnak kell lenniük ezen a szinten.

,,Eléggé kiegyenlített mérkőzés volt. Bizonyos szituációkban hiányzott a precizitás, a labdakezeléseink nem voltak mindig pontosak. Ez előfordul, még ha ezen a szinten kár is érte, mert így nem értük el a célunkat, hogy előnnyel utazzunk a visszavágóra. Ez sajnos nem sikerült és a párharc nagyon kiélezett maradt így. Bizonyos helyzetekben muszáj a labdával jobban, nyugodtabban bánnunk, az akciókat pontosabban végigvinni, és ha már a kapu előtt állunk, hatékonyan befejezni az akciókat.

A párharc visszavágóját jövőhét csütörtökön rendezik meg a Nagyerdei Stadionban.