Ezüst vagy bronz, ez itt a kérdés: Véget ér az NBI 2023-24-es szezonja, a 33. forduló beharangozója

Jön a 33. forduló, a dobogósok helyeken kívül azonban minden eldőlt.

  • Utolsó NBI-es meccsükre készülnek egy darabig Mezőkövesden és Kisvárdán
  • A Paks, a Fehérvár és a Puskás Akadémia dobogós pozíciója még nyitott kérdés
  • Leandro a derbin ül le az FTC kispadjára

Mezőkövesd-MTK (május 17., péntek, 20:30)

kép: MTK

2016 júliusa után egy ideig utolsó NBI-es meccsét játssza a Mezőkövesd, amely a legutóbbi 7 bajnokiját egyaránt elvesztette, így valamennyit szépítene az NBI-es búcsún. Érdekesség, hogy 3 éve is péntek esti meccsen találkoztak Kövesden az utolsó fordulóban, akkor 5-1-re nyertek az MTK ellen. Várhatóan ez lesz Milan Milanovic utolsó mérkőzése a Mezőkövesd kispadján, a sajtóhírek szerint Tóth Mihály veheti át nyártól a matyóföldiek irányítását. Emellett több légióst, így Stefan Drazicot is 99%, hogy ma láthatjuk utoljára kövesdi mezben. Zsinórban 264. NBI-es meccsére készül a Mezőkövesd, azonban 8 év után egy fejezet ma este lezárul. Összességében a 294. NBI-es meccsükön lépnek pályára.

Az MTK rossz formába került, most a sereghajtó ellen kozmetikázna. Annak ellenére, hogy a fővárosiak az elmúlt évek nagy liftező csapata, most simán bennmaradtak, nem voltak kiesési gondjaik és tavasszal egy kicsit Európához is közel kerültek. Az MTK 8. helyről várja a zárást, legjobb esetben 6., legrosszabb esetben 9. helyen zárhat.

Ősszel Molnár góljával a Mezőkövesd otthon nyert a kék-fehérek ellen, a budapesti visszavágó azonban 3-1-es MTK-sikerrel zárult.

Tipp: 0-2

Paks-Kisvárda (május 18., szombat, 17:45)

kép: Paksi FC

Kisvárdán is az utolsó NBI-es meccsükre készülnek egy jó ideig. A Kisvárda ugyan jó formában fejezte be ezt a szezont, de biztosan a 11. helyen fog végezni. 6 évig zsinórban tagja volt a szabolcsi klub az élvonalnak, szombaton a 198. NBI-es meccsüket fogják lejátszani és történetük során először estek ki az NBI-ből.

A Paks azonban egy olyan csapat, amely soha nem esett ki az NBI-ből és 2006 óta mindig tagja az élvonalnak. Most a Kisvárda ellen zárják a bajnokságot, azok után, hogy szerdán 2-0-ra legyőzték a Ferencvárost a Magyar Kupa döntőjében és a paksi labdarúgás legnagyobb sikerét aratták. Hátradőlni azonban még nem szabad, hiszen a Paks második helye még nincsen bebiztosítva, ehhez mindenképpen le kell győzni a Kisvárdát hazai pályán, hogy ezüsttel érjen véget a Paks számára ez a szezon. Az biztos, hogy a kupában és a bajnokságban is érmet szerez a Paks, utóbbiban a szín a kérdéses. A Paks sokáig második és első helyen is állt, azonban a legutóbbi 10 meccs alapján csak 11. lenne a bajnokságban, mindössze két meccset nyertek ez idő alatt. Várhatóan mindkét csapat felszabadult játékot mutat majd, bár a paksiak fáradtabban vágnak neki a szezon utolsó bajnokijának.

Ősszel 3-1-re, tavasszal 1-0-ra nyert a Paks a Várda ellen, a Magyar Kupa elődöntőjében pedig 2-1-re nyertek hazai pályán szűk 1 hónappal ezelőtt. 2021-ben is találkoztak az utolsó fordulóban, akkor 5-1-re nyert a Kisvárda, egy évvel később pedig az elvesztett FTC elleni kupadöntő után fogadta a Kisvárdát a Paks, akkor Camaj döntött a piros-fehérek javára.

A héten kiderült, hogy újabb játékosok távoznak Kisvárdáról, Bogdan Melnyk szerződése lejár, míg Ötvös Bence pont Paksra igazol, de szombaton még a Kisvárda mezében léphet pályára.

Tipp: 4-2

Fehérvár-Diósgyőr (május 18., szombat, 17:45)

kép: Fehérvár

Az már szerdán eldőlt, hogy a Fehérvár az EKL-selejtezőjében indulhat a nyáron, mivel a Paksé lett az EL-hely. Ahhoz képest, hogy a Fehérvár még a 4. forduló után utolsó volt az NBI-ben, akár második helyen is zárhat, ehhez az kell, hogy megverje a Diósgyőrt, a Paks pedig ne nyerjen a Kisvárda ellen. Ha viszont a Fehérvár nem nyer, de a mögötte lévő Puskás Akadémia igen, akkor a dobogóról is lecsúszhat a Vidi, amely jelenleg a harmadik helyen áll, ahol a bajnokság jelentős részét töltötte.

A Fehérvár remek mérleggel rendelkezik hazai pályán, a szezonban csak a Ferencváros tudott nyerni Székesfehérváron.

A Diósgyőr elvette a bajnok veretlenségét az előző héten, kérdés, hogy most is képes lesz-e a győzelemre.

Ősszel a Fehérvár 4-0-ra verte a DVTK-t, tavasszal pedig ezt visszaadták a miskolciak és ők nyertek 4-0-ra.

Tipp: 2-0

Puskás Akadémia-Debrecen (május 18., szombat, 17:45)

kép: DVSC

Sokáig úgy nézett ki, hogy ez a meccs dönthet az utolsó EKL-hely sorsáról, ám végül ezt a felcsútiak az előző héten bebiztosították. A DVSC így akár revansot is vehet ezért, de számukra nincs tét, biztosan az 5. helyen zárnak Blagojevicék.

Hornyák Zsolt csapata tavasszal egy nagy hajrát produkálva jött fel a 4. helyre, de akár harmadik is lehet, ehhez az kell, hogy legyőzze a DVSC-t és a Fehérvár ne nyerjen a DVTK ellen, így a felcsútiaknak még a bronzérem tét ebben a fordulóban.

Ha már az idei szezon, a DVSC ellen 1 pontot szereztek ebben a szezonban: októberben Felcsúton 1-1 lett a vége, februárban Szécsi góljával nyertek a hajdúságiak.

Tipp: 1-1

Kecskemét-Zalaegerszeg (május 19., vasárnap, 17:15)

kép: KTE

Abszolút tét nélkül léphet pályára a Kecskemét és a Zalaegerszeg egymás ellen Pünkösd vasárnap a Széktói Stadionban.

A két csapat közt 1 pont a különbség a ZTE javára. A Kecskemét jelenleg 9., ennél rosszabb helyen nem végezhet, legfeljebb a 6. helyen zárhat. A Zalaegerszeg jelenleg 7., legjobb esetben 6., legrosszabb esetben 9. helyen zárhatja a bajnokságot.

Vélhetően ez lesz az Eb-kerettag, Horváth Krisztofer utolsó mérkőzése a Kecskemét színeiben, ez amiatt is érdekes, hogy a Zalaegerszegben debütált a felnőtt fociban.

Tipp: 2-2

Ferencváros-Újpest (május 19., vasárnap, 20:15)

kép: Fradi.hu

A derbi lesz a szezon utolsó NBI-es meccse.

A Ferencváros immár Leandro irányításával vág neki ennek a bajnokinak, aki már a 4. edzője a szezonban az FTC-nek. Ráadásul a zöld-fehérek elvesztették a kupadöntőt, előtte pedig a DVTK-tól is kikaptak.

A Ferencváros utoljára 2019 februárjában nem nyert derbit, az Újpest pedig 2015-ben verte meg utoljára a Ferencvárost.

Az Újpest öt távozót is bejelentett a héten elsőköben, Luca Mack, Georgios Antzoulas, Albi Doka, Dzenan Burekovic és Stefan Jevtoski is eligazol a Megyeri útról. A lilák egy hete 3-0-ra kaptak ki otthon a Kecskeméttől, így biztosan 10. helyen végeznek a bajnokságban.

Egyik csapat sem várja jó formában és lelki állapotban a szezon utolsó meccsét, a vendégszurkolók például bojkottálták a részvételt.

Tipp: 1-0