Dejan Stankovic: ,,Ha az elnök ilyen bátor és mellettem áll, akkor képzelheted, milyen leszek én”

Bár nagyon sokan nem örültek annak, hogy Máté Csaba helyét Dejan Stankovic vette át a Ferencvárosnál, de úgy néz ki, hogy egyelőre nem lehet panasz a szerb vezetőedzőre. Dejan Stankovic szeptemberi kinevezése óta a csapat még nem szenvedett vereséget. A bajnokságot jelenleg vezeti a Fradi, a MOL Magyar Kupában ott van a 4. fordulóban, illetve az Európa Konferencia-Ligában is harcban van a csoportból való továbbjutásért, mivel két forduló után vezeti a csoportját.

Sampdoria Coach Dejan Stankovic: "Not True That I Asked To Sign Inter  Milan-Owned Goalkeeper Filip Stankovic"

fotó: https://sempreinter.com/

Dejan Stankovic a napokban nyilatkozott a szerb Blic nevű lapnak, ahol a Ferencváros volt a fő téma, illetve arról is kérdezték, hogy melyik szerb játékost látná szívesen a zöld-fehéreknél.

,,A Ferencvárosnak hatalmas ambíciói vannak. A klub mindig első akar lenni, versenyben lenni, napról napra fejlődni. Fantasztikus vendéglátásban részesített egy stabil körülmények között működő csapat, amelyet úgy ért a Bajnokok Ligája selejtezőjéből történt kiesés, mint egy földrengés. A kudarc után mindenképpen változtatni akartak. A csapat elég jó, a labdarúgók nyitottak az újra, megvan a munkakedvük is. Innen indultunk azzal a tervvel, hogy némiképp változtassunk a játékstíluson, legyen több a labdabirtoklás, ennélfogva a lövési kísérlet, javítsunk a helyzetkihasználás hatékonyságán. Mindehhez nagyobb szervezettség kell.”

A Ferencváros számára fontos mérkőzés következik majd a Konferencia-Ligában, ahol a belga Genkkel találkoznak Dibusz Dénesék. Stankovic elmondta, hogy bár sűrű a menetrendje a csapatnak, ennek ellenére is állni fogják a sarat.

,,Az első hónap jól sikerült, de a következő már erősebb meccseket, keményebb menetrendet tartogat, háromnaponta játszunk majd, többek között oda-vissza a Genkkel, ami bizonyosan el fogja dönteni, ki megy tovább az Európa Konferencia-Liga csoportunkból. A célunk a továbbjutás, bár ez inkább egy Európa-Liga csoport szerintem, mert a második és harmadik kalap legjobbjait kaptuk, valamint a fiatal, energikus Cukarickit, akik focizni akartak és ezt mi is megtapasztaltuk.”

Index - Sport - Fiorentina–Ferencváros Ekl-csoportmérkőzés percről percre -  Percről percre

fotó: http://fradi.hu

Stankovic dícsérte a magyar bajnokságot is, valamint beszélt Kubatov Gáborról, a Ferenvárosi Torna Club elnökéről.

,,Egyébként a magyar bajnokság elég erős, kiemelkedő infrastruktúrával, mindenkinek saját pályája van, fantasztikus stadionokkal, megfelelő nagyságú lelátókkal, így nagy élmény itt dolgozni. Kubatov Gábor egy igazi úriember, amikor jöttem, azt mondta, hogy csak én voltam a kiszemelt, mert a személyiségem a Ferencvároshoz illik. Ha az elnök ilyen bátor és mellettem áll, akkor képzelheted, milyen leszek én. Legalább olyan bátor, mint ő. Minden nap egyre jobb akarok lenni. Nagyon ritka, hogy egy klub így az ember mögé álljon, ilyen tárt karokkal fogadjon, így óvjon és ilyen szabadságot adjon a munkához.”

Stankovic mesélt egy kicsit eddigi edzői karrierjéről is. Mint ismert, korábban dolgozott a szerb Crvena Zvezdánál és az olasz Sampdorianál is.

,,A stressz elkerülhetetlen az olyan kluboknál, mint a Crvena Zvezda. Egy nagy klub, egy intézmény, mindenek felett áll. Ezt mondtam mindig is… A Sampdoria egy olyan fejezete a karrieremnek, amelyen érdemes volt átmennem. Mert a Zvezdánál a 134 meccsünkből mindössze tízet vesztettünk el. A Sampdoriánál 10 hónap alatt húszat. És egyensúlyba kerültem önmagammal, megtanultam veszíteni, ami megtanít máshogy viselkedni. Nem föladni! Feladhattam volna, mert tudtam ki vagyok és honnan jövök… Volt egy ígéret, hogy januárban javul a helyzet, de épp ellenkezőleg, 300%-kal romlott. Újabb hat alapembert vesztettünk, tudtam mi a sorsunk. De abban a pillanatban úgy döntöttem, hogy kitartok a csapat és a klub mellett. Mert a klub, a játékosok, a szurkolók és én voltunk, őszintén szólva. A Sampdoria szurkolói nagyon különlegesek. Soha egy pillanatra nem adták fel, még ha tudták is, hogy milyen sors vár rájuk. Látták, hogy a végsőkig kitartunk a csapat mellett… Ez a tapasztalat felbecsülhetetlen. Nagyon nehéz volt edzőként és emberként is. Örülök, hogy jött valaki, aki megmentette a klubot és most megint versenyképesek lehetnek, még ha egyelőre átmeneti időszakot is élnek. Megszűnhetett volna a csapat, de szerencsére túlélt. Egy nagy tapasztalat volt ez nekem, ami sok helyzet megoldásában segíthet később.”

Fradi: Külföldön azt írják, napokon belül kinevezhetik a korábbi Serie  A-edzőt - sajtóhír - Csakfoci.hu

fotó: http://sampdoria.it

A szerb lap megkérdezte a szakembert, hogy melyik szerb játékost látná szívesen a Ferencvárosban, mire a következőket mondta.

,,Strahinja Erakovicot!  Igen. Imádnám. Egy jó gyerek, akit láttam felnőni, küzdeni, jó és rossz dolgokat megélni… És most a válogatott tagja. Ez nagy fejlődés. Nagyon elégedett vagyok vele és örülök a sikerének. Nagyjából olyan idős, mint Stefan és Filip fiam. Egy nagyon irigyelni való gyerek. A tipikus Zvezda-játékos prototípusa, aki imádja az egyesületet és kérdés nélkül adna egy liter vért is a klubért.”

Serbian Football on X: "This would be a bad move for Erakovic, both those  clubs need a miracle to avoid relegation." / X

fotó: http://x.com

Strahinja Erakovic jelenleg az orosz élvonalbeli Zenit futballistája. A 22 éves védőt a nyáron vásárolta meg az orosz klub a Crvena Zvezdától, méghozzá 8 millió euró ellenében. Erakovic 4 évre, azaz 2027 nyaráig írt alá Szentpéterváron, és jelenlegi becsült piaci értéke 9 millió euró. A Ferencvárosnak nagyon nagy köveket kellene mozgósítania annak érdekében, hogy megszerezze a szerb védőt, de a transzfer valószínűsége eléggé kisi, mivel Erakovic most csatlakozott új klubjához, és valószínűleg magas árat kérnének érte a Zenit vezetői, amelyet a Fradi nem tudna megfizetni.

Dejan Stankovic ezután beszélt egy kicsit a családjáról is, amely egy kissé kettészakadt, mivel fiai Olaszországban futballoznak.

,,Filipnek és Aleksandarnak többéves szerződése van az Interrel. Ana és én is nagyon büszkék vagyunk rájuk. És persze Stefanra is, aki más utat választott, de nagyszerű srác. Összetartó család vagyunk, Ana a kapocs. Van egy kis lakásom Budapesten, egy kicsi Genovában, egy Milánóban. Ana hozza a legtöbb áldozatot. Jól vagyunk, hála Istennek, boldogok, mosolygósak, elégedettek… Ale a korosztályos válogatottal megverte az olaszokat. Filipet most nem hívták be, de nem számít, készen áll, ha számítanak rá. Ő folytatja a harcot a Sampdoriában, ott ahol én abbahagytam, lehajtott fejjel, komolyan. Nehéz kezdet, most nem ő véd, de ez a felnőtté válás része. Ezeken a szakaszokon át kell menjen.”

Végezetül Sinisa Mihajlovicról beszélt a szerb szakember. Sinisa Mihajlovic hasonló utat járt be, mint Dejan Stankovic, hiszen ő is futballozott a Crvena Zvezdában, majd Olaszországba igazolt, ahol szép sikereket ért el. Edzői pályafutás egészét Olaszországban töltötte, egy kis szerbiai kitérővel megszakítva, hiszen egy éven keresztül irányította Szerbia válogatottját. Sajnálatos módon tavaly decemberben életét vesztette az olasz Bologna vezetőedzőjeként. Mihajlovicnál korábban kiderült, hogy leukémiát diagnosztizáltak a szervezetében, és bár többször is jobban volt, végül nem tudta legyőzni a halálos betegséget.

Sinisa Mihajlovic: Ex-AC Milan and Bologna manager dies after long battle  with leukaemia - BBC Sport

fotó: http://bbc.com

,,Az ő általa hagyott űrt nem lehet betölteni. A tavaly december tizenhatodika az életem legnagyobb sokkja volt. Milliószor hiányzott az idei évben is. Bár csak lenne vele egy percem, bárcsak kérdezhetném. Tudom, hogy a helyes választ adná. Képek futnak át az agyamon. A keresztapánk, a testvérem, a barát, az apa… Mit mondana egyes pillanatokban, hogy hogyan reagáljak, viselkedjek, dolgozzak, óvjak… Sokszor álmodom vele, ami boldoggá tesz. Boldogan ébredek… Hív álmomban, tudom, hogy ott van. Persze Arianának és a gyerekeknek hiányzik a legjobban. De van bennem belőle valami, amit féltékenyen őrzök, a kapcsolatunkat. Ezt az emléket semmi nem veheti el. A legjobb barátomat.”