Dejan Stankovic a Ferencváros új vezetőedzője

Az NB1-ben szereplő Ferencváros a mai nap folyamán bejelentette, hogy Máté Csaba helyét Dejan Stankovic veszi át a csapat kispadján. A 44 éves szerb szakember csak a válogatott szünet után mutatkozhat be a Ferencváros vezetőedzőjeként.

The Manager: Dejan Stanković

fotó: http://uefa.com

Dejan Stankovic Belgrádban született és ott is kezdett el futballozni. Fiatal játékosként előbb a Teleoptik, majd a Crvena Zvezda labdarúgója volt és ott is mutatkozott be a felnőttek között. 1994 és 1998 között 96 mérkőzésen lépett pályára, ahol 35 gólt szerzett. A csapattal egy alkalommal Jugoszláv Bajnok lett, valamint megnyerte 3x a Jugoszláv Kupát is.

Dejan Stanković Zvezda Kajzerslautern 4:0 | Sport | Fudbal

fotó: https://mondo.rs/

1998-tól egészen a 2013-as visszavonulásáig Olaszországban légióskodott, kezdte mindezt a Lazio csapatánál.

Az olasz fővárosban közel 6 szezont töltött el, ahol alapembernek számított és rendkívül sikeres volt a Lazioval. 205 mérkőzésen 33 gólt és 17 gólpasszt szerzett, míg a csapattal a következő sikereket érte el: 1x-es Olasz Bajnok, 2x-es Olasz Kupa-győztes, 2x-es Olasz Szuperkupa-győztes, 1x-es Európai Szuperkupa-győztes, 1x-es KEK-győztes.

Dejan Stanković to become the Minister of Sport in Serbia? | The Laziali

2004-től már az Inter játékosa volt, ahol igazi közönségkedvenc és klublegenda vált belőle és itt is elért számos sikert. 326 mérkőzésen 42 gólt és 55 gólpasszt jegyzett.

Sikerei: 5x-ös Olasz Bajnok, 4x-es Olasz Kupa-győztes, 4x-es Olasz Szuperkupa-győztes, 1x-es Bajnokok-Ligája-győztes és 1x-es Klubvilágbajnok.

2013. július 6-án jelentette be a visszavonulását a profi labdarúgástól.

The record-breaking brilliance of peak Dejan Stanković

Ezután közel egy év telt el, ahol már edzőként dolgozhatott, méghozzá az olasz élvonalbeli Udinese csapatának szakmai stábjában, mint asszisztens edző.

Il legale di Ferrero: "Era a Milano per trattare con Stankovic"

fotó: https://www.udineseblog.it/

Vezetőedzőként először 2019-ben próbálhatta ki magát, ahol a szerb Crvena Zvezda csapatát irányította. Itt három évet töltett el edzőként és mindent megnyert, 2x is sikerült bejutnia a csapattal az Európa-Liga csoportkörébe. Mind a két alkalommal megélte a tavaszt az együttessel.

3 év alatt a következő sikereket érte el vezetőedzőként:

3x-os Szerb Bajnok és 2x-es Szerb Kupa-győztes

Dejan Stankovic esagerato: 108 punti con la Stella Rossa in campionato, è  record assoluto di punti! - Eurosport

fotó: http://www.crvenazvezdafk.com/

2022 augusztusában lemondott pozíciójáról, mivel csapata elveszítette az izraeli Maccabi Haifa elleni BL-rájátszást.

2022 októberében újra munkába állt, ezúttal az olasz élvonalbeli Sampdoria együttesét irányította. Az olasz klub több gonddal is küzdött és Stankovic sem tudta megmenteni a kieséstől. Végül idén nyár óta szabadúszó volt és mostantól a Ferencváros vezetőedzője lesz.

Stankovic's thankless task at Sampdoria: Can he guide the Blucerchiati to  Serie A safety? - Total Italian Football

fotó: https://total-italianfootball.com/

A Ferencváros megköszönte Máté Csaba és Leandro munkáját, akik az egyik legnehezebb időszakban vették át a csapat irányítását. A KÍ Klaksvík elleni BL-kiesés után lejátszott 10 mérkőzésből 9-et megnyert a csapat, ráadásul 39 gólt lőttek az ellenfelek kapujába, ami elképesztő mennyiség.

Ekl: Van egy megállapodásunk a vezetőséggel... – Máté Csaba - NSO

fotó: http://fradi.hu

Megerősített információk szerint, az 53 éves szakember a Ferencváros alkalmazásában marad, azonban azt nem tudni, hogy milyen pozícióban.

Ami Dejan Stankovicot illeti, a szerb vezetőedző a Nagyecsedi RSE elleni MOL Magyar Kupa mérkőzésen mutatkozhat be a Ferencváros kispadján.

Friss: Eldőlt Máté Csaba sorsa a Fradinál - Csakfoci.hu