BL-győztes edzővel is tárgyal a Ferencváros – sajtóhír

Múlt hét csütörtökön vált hivatalossá, hogy távozik az NB1-ben szereplő Ferencváros együttesétől Dejan Stankovic. A 45 éves szerb szakember iránt többen is érdeklődtek, de végül az orosz élvonalban szereplő Szpartak Moszkva ajánlatát fogadta el. Úgy tudni, hogy Stankovic maga kérte a szerződése felbontását a Fradi vezetőségétől, de a tréner csak a következő szezon elejétől irányíthatja majd az orosz fővárosi együttest.

fotó: MTI

Stankovic távozását követően rögtön megindult a találgatás, hogy ki fogja a jövőben irányítani a Ferencvárost. A magyar sportsajtóban szinte azonnal két név merült fel, az egyik az a lengyel Marek Papszun és a szerb Vladimir Ivic.

Előbbi jelölt az tornatanárként kezdett, majd onnan lett vezetőedző és többek között lengyel bajnoki címig vezette a Rakow csapatát. A 49 éves szakember viszont kiesett a képből, mivel nem olyan régen írt alá a Baráth Pétert is a soraiban tudó Rakownál.

Utóbbi jelölt edzői karrierje során már megfordult a görög PAOK-nál, az orosz Krasznodarnál, az angol Watfordnál és az izraeli Maccabi Tel-Avivnál. Információink szerint jelenleg ő nem élvez priorítást a fővárosi zöld-fehéreknél.

A Csakfoci.hu úgy tudja, hogy a Ferencváros jelenleg négy edzővel tárgyal, mivel ezúttal is szeretnének egy magasan jegyzett szakembert a csapatuk élén tudni. Állítólag egyik fél sem utasította vissza a fővárosi zöld-fehérek megkeresését, hanem nyitottak a további tárgyalásokra.

A jelöltek között ott van Rafael Benítez, Phillip Cocu, Alessio Dionisi és Rui Vitória. Vélhetően az edzők listája tovább fog növekedni az elkövetkezendő időszakban, viszont a jelenlegi állás szerint ezzel a négy szakemberrel vette fel a kapcsolatot a Ferencváros vezetősége. A portál úgy tudja, hogy kettejükkel már személyesen is találkoztak, egy szakemberrel telefonon, eggyel pedig az ügynökén keresztül egyeztettek az FTC vezetői.


Rafa Benítez

Szerintem nem sok mindenkinek kell bemutatni a 64 éves spanyol szakembert, akinek nem volt olyan sikeresen a labdarúgó karrierje, viszont edzőként sikerült nagyot dobbantania. Edzői pályafutása során olyan együtteseket irányított, mint az angol Liverpool, Everton, Chelsea és Newcastle United, az olasz Inter és Napoli, a spanyol Real Madrid és Valencia.

Legnagyobb sikerét a Liverpool edzőjeként érte el még 2005-ben, amikor is a Marsey-parti együttessel megnyerte a Bajnokok-Ligáját az olasz AC Milan ellen, ráadásul úgy, hogy az első félidőben már 3-0-ra vezettek a milánóiak, de az angolok felálltak a padlóról, egyenlítettek, majd a 11-es párbajt követően elhódították a trófeát Isztambulban.

Rafa Benítez legutóbb a spanyol élvonalbeli Celta Vigo együttesét irányította, de április óta munkanélküli és állítólag szívesen vállalna újra munkát egy Európában is elismert csapatnál. A tárgyalások során a spanyol szakember magas fizetési igénye jelenthet akadályt majd a Ferencváros vezetőinek.

fotó: Celta Vigo


Phillip Cocu

A 53 éves holland szakember játékosként bajnoki címet szerzett a spanyol FC Barcelonával, valamint 4x lett holland bajnok a PSV Eindhovennel. 2008-as visszavonulását követően a holland felnőtt válogatottnál kezdte az edzői karrierjét, méghozzá Bert van Marwijk, majd Marco van Basten szakmai stábjában. Az akkor még az edzői pályája elején járó korábbi kiváló középpályásnak volt szerencséje többször is találkozni magyar válogatottal, viszont mindannyiszor Hollandia jött ki jól azokból a mérkőzésekből.

A válogatott mellett dolgozott a PSV-nél is, majd 2013 nyarától öt éven keresztül volt az eindhoveniek vezetőedzője, ez idő alatt háromszor lett holland bajnok és egyszer kupagyőztes. Cocu aztán a török Fenerbahce, az angol Derby County és a holland Vitesse vezetőedzője is volt, de újabb trófeákat nem gyűjtött.

A holland tréner 2023. novembere óta munkanélküli, de állítólag szívesen dolgozna újra vezetőedzőként, ráadásul az ő megszerzése valamivel könnyebb lehet a Fradi számára, mint Rafa Benítezé.

fotó: UEFA


Alessio Dionisi

A 44 éves olasz szakember labdarúgóként leginkább alacsonyabb osztályú olasz csapatoknál fordult meg, de edzőként már irányíthatott komolyabb csapatokat is. 2019-es visszavonulását követően az olasz negyedosztálytól (Seria D) építette fel magát, és 2019-ben már a másodosztályú Venezia edzője lett, majd az Empoli nevezte ki, amellyel megnyerte a Serie B-t és feljutott az élvonalba. 2021 nyarától 2024 februárjáig a szintén első osztályú Sassuolo vezetőedzője volt.

Tehát idén február óta szabadúszónak számít, ráadásul az ő megszerzése sem tartozik a lehetetlen kategoriába és állítólag egy Ferencváros kaliberű csapatnak szívesen igent mondana, ráadásul végre kipróbálhatná magát nemzetközi szinten is. Az olasz szakember leginkább a támadófutballt preferálja, amely akár szimpatikus is lehet a Fradi drukkereinek.

fotó: EPA


Rui Vitória

Az 54 éves portugál szakember Dionisihez hasonlóan nem futott be olyan sikeres labdarúgó karriert, mivel kisebb portugál együtteseknél futballozott csak, viszont vezetőedzőként már sikerült maradandót alkotnia.

2010-ben lett az élvonalbeli Pacos Ferreira edzője, majd onnan a került a Vitória Guimaraeshez, majd a Benficához vezetett az útja, ahol négy év alatt két bajnoki címet, egy kupát, egy Ligakupát és egy Szuperkupát is elhódított. Ezt követően bajnok lett a szaúdi Al-Nassr együttesével, majd fél évet dolgozott a Szpartak Moszkvánál, legutóbb pedig az egyiptomi válogatott szövetségi kapitánya volt 18 mérkőzésen keresztül.

Idén február óta ő is csapat nélkül van, így állítólag vele is elkezdődtek már a tárgyalások, viszont egyes hírek szerint a szakember inkább maradna hazájában és ott vállalna valamilyen edzői munkát.

fotó: Sky Sports


Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lesz a Ferencváros következő edzője, mivel az utolsó bajnokin Leandro irányította a csapatot, aki nem valószínű, hogy vezetőedzőként fog tevékenykedni a legközelebbi szezonban. Vélhetően az elkövetkezendő időszakban választ fogunk kapni erre a kérdésre is.