2023 felfedezettjei: Lisztestől Kirchnerig

2023-ban is több fiatal és rutinos játékos nevével ismerkedhettünk meg a magyar labdarúgás berkein belül, így most azokat gyűjtöttük össze, akik idén tették le igazán a névjegyüket. Vannak olyanok akik csak egy időszakban alkottak igazán maradandót, vannak akik visszaestek és vannak akik az egész évben kimagasló teljesítménnyel rukkoltak elő.

Lisztes Krisztián: Lisztes Krisztián 17 évesen a Fehérvár elleni bajnokin 2 gólt szerzett, ezzel egyből felkeltette a sajtó figyelmét. Lisztes ezután a Vasas ellen szólózott és betalált a derbin is, 18. születésnapját pedig góllal ünnepelte a Kisvárda ellen, ami már az 5. gólja volt az NBI-ben. A teljesítményére felfigyelt Gera Zoltán is és meghívta az U21-es válogatottba, ahol győztes góllal debütált Szlovákia ellen. Szeptember elején pedig az Eintracht Frankfurt bejelentette, hogy 2024 nyarától Lisztes a német csapatot fogja erősíteni.

Gruber Zsombor: Gruber nevével is idén ismerkedhettünk meg igazán. Egy kis svájci kitérő után tért vissza Magyarországra, februárban pedig győztes gólt ünnepelhetett a Zalaegerszeg ellen és betalált a Magyar Kupa negyeddöntőjében is a DVSC hálójába. A 19 éves játékos szintén debütált az U21-es válogatottban, már 6 NBI-es gólnál tart és a Ferencváros ellen duplázott a Magyar Kupában, noha nem tudta kivívni a továbbjutást a felcsútiakkal.

Szuhodovszki Soma: Szuhodovszki már tavaly ősszel is letette a névjegyét Magyarországon, ám idén nagyon sokan megismerkedtek az ő nevével is. Marco Rossi meghívta őt a magyar válogatottba, ahol novemberben debütált is. Alapemberként ezüstérmes lett az újonc Kecskeméttel az NBI-ben, gólt szerzett az EKL selejtezőjében, pénteken pedig leigazolta a Debrecen rekordösszegért. Nem mellesleg a lövőerejét is megcsillogtatta…

Kata Mihály: A még mindig csak 21 éves Kata az MTK csapatkapitányi karszalagját is megkapta idén, majd feljutást ünnepelhetett a kék-fehérekkel. Katát a nyári fordulók alatt Marco Rossi is megfigyelte és rögtön behívta szeptemberben a magyar válogatottba, ahol az egyik legfontosabb mérkőzésen, Belgrádban a szerbek ellen a pályára küldte. Kata jól mozgott, magabiztosan oldotta meg feladatát a középpályán és ezzel kiérdemelt további 2 meccset címeres mezben, de nem kizárt, hogy jövőre tovább gyarapodhat majd ez a szám.

Szalai Gábor: Tököli Attila után a második olyan játékos lett, akit behívott Marco Rossi a magyar válogatottba, noha bemutatkozni még nem tudott. Szalai a védelemben vette ki a részét a Kecskemét történelmi ezüstérméből és az NBI talán leggólerősebb védőjéről van szó, hiszen tavaly 3, míg idén eddig 4 gól áll a neve mellett, az NBII-ből való feljutásból pedig 10 góllal vette ki a részét a védelem stabilitása mellett.

Kerezsi Zalán: Kerezsi Zalán már tavaly letette a névjegyét Kispesten, miután bombagólt lőtt a Paksnak és szögletből csavart gólt a Haladásnak. Idén az NBI hajrájában fontos gólokat szerzett a Honvédban, hiszen ő döntötte el a Kecskemét elleni találkozót, ő mentett pontot Kisvárdán, viszont a Mezőkövesd ellen az egyenlítő gólja végül nem ért pontot a kispestieknek. Idén a vörös-feketéknél húzóember lett az U21-es válogatott támadó, hiszen eldöntötte a Csákvár és a Mosonmagyaróvár elleni meccset, duplázott a Budafok ellen, 2 gólpasszt adott a Tiszakécske legyőzésekor, 2 hónapos kihagyás után csereként beállva pontot mentett a BVSC ellen és szép egyéni alakítás után gólt lőtt az ETO ellen is. Tétmeccseket figyelembe véve idén 10 gólt szerzett a Honvédban és az U21-es válogatottban is megszerezte Ciprus ellen első találatát. Tavasszal kooperációs kölcsönben a BFC Siófok csapatát is erősítette.

Kirchner Krisztián: Már 30 éves, ám most futja élete idényét. Kirchner Krisztián a Kozármisleny játékosaként 11 góljával vezeti az NBII góllövőlistáját és jelenleg 5. helyen telel a baranyaiakkal. Jó hír a mislenyi drukkereknek, hogy Kirchner szerződést hosszabbított az előző héten.

Yaakobishvili Áron: A fiatal kapusnak nem úgy sikerült az U17-es Eb, ahogy szerette volna, hiszen 9 gólt kapott az utolsó 2 meccsén, ám valamennyire ez a védelem felelőssége is volt, ám sokan megismerhettük az ő nevét. Márcsak azért is, mert még mindig nagyon fiatal és a Barcelona akadémiáján nevelkedik, remek évet zárt az ifjúsági Bajnokok Ligájában, már a felnőttekkel edzhetett, sőt a Rayo Vallecano ellen már ott ülhetett a kispadon. Az U17-es csapatból szintén ki lehet emelni Kern Martint, aki 16 évesen debütált az NBI-ben, vagy a 2 gólos Simon Benedeket, aki 17 évesen a Honvéd felnőtt együttesében is megkapja a bizalmat

Dúzs Gellért: A fiatal kapus idén debütált a Honvéd felnőtt együttesében, ahol rögtön kapott gól nélkül hozta le a mezőkövesdi bajnokit, majd további 6 NBI-es meccsen jutott szóhoz. Az NBII-ben mindig az ő nevével kezdődik a Honvéd összeállítása és rendre nagy védéseket mutat be minden bajnokin, közel 70%-os védési hatékonysággal bír.

Beke Péter: Beke parádés szezont zárt le Budafokon, hiszen 15 bajnoki gólt szerzett a BMTE együttesében, emellett a Magyar Kupában bevette az Iváncsa és a Kisvárda kapuját, az elődöntőben pedig egy félidő alatt mesterhármast ért el a Vasas ellen és végül kupaezüsttel gazdagodott. A nyáron szerződtette a Paks, ám mindössze 4 bajnokin szerepelt és csak a Magyar Kupában tudott gólt szerezni.

Csinger Márk: A fiatal védő tavasszal az ETO-ban játszott, majd elkerült Dunaszerdahelyre, ahol eddig 13 bajnokin kapott szerepet.

Pálinkás Gergő: A 27 éves támadó kivirágzott Kazincbarcikán tavasszal, a Kecskemét pedig meg is szerezte a 10 bajnoki góllal záró játékost. Pálinkás az NBI-ben, az EKL-ben és a Magyar Kupában is góllal debütált új csapatában, minden sorozatot figyelembe véve 5 gólos tétmeccseken Kecskeméten.

Pintér Filip: Pintér Attila fia, a 17 éves Pintér Filip nyáron tért vissza Ausztriából Magyarországra, ahol a Haladásban egy bombagóllal debütált az ETO elleni mérkőzésen, majd bevette a Soroksár kapuját is. Azóta nem tudott viszont gólt szerezni.

Kovács Marcell: A 20 éves hálóőr idén debütált a Kisvárdában, rögtön az MTK ellen kapott gól nélkül. Friss hír lett vele kapcsolatban, hogy 23. helyen áll a legfoglalkoztatottabb kapusok világranglistáján a korosztályában.