14:45-től jön a Ferencváros-Paks összecsapás

Jön a sokak által nagyon várt összecsapás, a Ferencváros-Paks találkozó.

A Ferencváros tavasszal visszaszerezte a vezetést a tabellán, így:

  • amennyiben nyer vasárnap előnye 5 pontról 8 pont lesz, ha megnyeri elmaradt bajnokiját is akkor már 11 pont 6 fordulóval a vége előtt

Amennyiben a Paks nyerné a mérkőzést:

  • A Ferencváros 5 pontos előnye 2-re olvadna és ha kis szerencséje van a tolnaiaknak és a DVTK is meglepné otthon az FTC-t, a Paks akár a jövőhét végére visszállhatna az élre.

Nem lefutott tehát teljesen a bajnokság, de reálisan nézve természetesen az utóbbi forgatókönyvre kevés az esély és a Paksnak nincs a saját kezében a sorsa, talán ezt a legfontosabb kiemelni.

A Ferencváros ezekre a mérkőzésekre nagyon felszokott pörögni, legyen szó derbiről vagy a DVSC/DVTK elleni idegenbeli rangadókról. Az FTC ráadásul tavasszal egy meccs kivételével az összeset megnyerte a bajnokságban.

A Paks kicsit rosszabb formában, hiszen a legutóbbi két meccsét elvesztette és az elmúlt 3 fordulóban összesen 8 pontot vesztett, míg a Ferencváros kettőt.

Mindkét csapat érdekelt volt azonban a kupában a hétközben: szerdán a Paks épphogy hosszabbításra mentette a Vasas elleni negyeddöntőt, de végül 5-2-re nyertek és a Kisvárda ellen vívják az elődöntőt. A Ferencváros Zachariassen vezérletével nyert Diósgyőrben 2-0-ra és majd a Nyíregyházával vívja meg a döntőbe jutást, így a bajnoki döntő után arra is van esély, hogy a kupában találkozzanak egymással a fináléban, akárcsak 2022-ben. Akkor 3-0-a a Ferencváros nyert.

Nem sok csapat van, amely kétszer is nyert volna a Groupamában, de a Paks ilyen . A tolnaiak 2017-ben és 2022-ben is idegenben verték a Ferencvárost, ekkor 3-0-ra. Volt azonban 2-2-es, 5-2-es és tavaly egy szoros 3-2-es meccsük is, úgyhogy jó meccsre lehet számítani. A legnagyobb vereség 2020-ban volt paksi részről, akkor 5-0-ra nyert a Ferencváros.

Idén viszont mégtöbb gólt kapott a Paks, augusztusban 6-1-re nyert a Ferencváros úgy, hogy mind a 7 gól az első félidőben született. A volt paksi Varga Barnabás mesterhármasa mellett, Traoré, Mmaee és Tokmac is betalált, a túloldalon Kovács Krisztián szépített.

Majd decemberben jött a visszavágás, a Paks zsinórban másodszor győzte le 3-2-re otthon a Ferencvárost Papp, Könyves és Szabó Bálint találataival, Marquinhos és Lisztes csak szépíteni tudott.

A két csapat legutóbbi 3 meccséből a Paks kettőt, a Ferencváros egyet nyert.

A Ferencváros így teljesített a második helyezettek el az utolsó meccseken, amióta sorozatban bajnok:

  • 2018-19: Ferencváros 4-1 MOL Vidi FC (pontkülönbség: 13 pont)
  • 2019-20: Fehérvár 1-0 Ferencváros (pontkülönbség 13 pont) (a Ferencváros addigra már bajnok volt, előtte 1-0-ra nyert otthon)
  • 2020-21: Ferencváros 1-1 Puskás Akadémia (pontkülönbség: 20 pont)
  • 2021-22: Ferencváros 2-1 Kisvárda (pontkülönbség: 12 pont)
  • 2022-23: Kecskemét 2-0 Ferencváros (pontkülönbség: 4 pont) A Ferencváros addigra már bajnok volt

Ebből az 5 meccsből tehát kettőt nyert az FTC, egy döntetlen lett, de akkor a legnagyobb különbséggel lett bajnok azt a két meccsét, amit elvesztett, pedig már nem volt tét, hiszen biztosan bajnok volt.