A Ferencváros nyerte az idegek csatáját a Nagyerdei Stadionban – Debreceni VSC – Ferencvárosi TC 1-1 (11-esekkel: 3–5)

Tegnap este rendezték meg a debreceni Nagyerdei Stadionban a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőjének egyik sláger mérkőzését, ahol a DVSC csapott össze a Ferencvárossal. A két csapat bő két héttel ezelőtt már játszott egymással ugyanebben a létesítményben, igaz az bajnoki mérkőzés volt, ahol a zöld-fehérek két fejesgólnak köszönhetően elvitték a három pontot Debrecenből, így a Lokinak volt miért visszavágnia.

fotó: MTI

I. félidő

Az első perctől kezdve egymásnak feszültek a csapatok, érezhető volt, hogy mind a ketten akarják a továbbjutást.

A Loki az első percekben magasan letámadta a Ferencvárost, amely láthatóan nem ízlett Dejan Stankovic legénységének, hiszen a hazaiaknak sikerült többször is megzavarniuk a labdakihozatalt.

Az első komolyabb helyzetig egészen a 22. percig kellett várni, ekkor Ramírez adott be balról, de Stjepan Loncar 14-15 méterről jócskán mellé lőtt.

A DVSC-nél Dzsudzsák Balázs percei következtek, előbb egy 25 méteres szabadrúgása ment nem sokkal fölé, majd a 37 éves középpályás 23 méteres erős lövését nagy bravúrral védte Varga Ádám. Az bizony befért volna a léc alá.

fotó: HAON

A 42. percben a Fradi egyik téli igazolása, Edgar Sevikyan gurított vissza Besicnek, aki 18 méterről tüzelt, de Megyeri Balázs hárította a kísérletet. A mérkőzés játékvezetőjét, Karakó Ferencet kihívták VAR-vizsgálatra, mivel azt az információt kapta, hogy egy DVSC játékos kézzel ért bele a labdába. A visszajátszásokon jól látható volt, hogy Manrique csuklójáról került tovább a labda. Karakó végül 11-est ítélt a fővárosi zöld-fehéreknek. A labda mögé Aleksandar Pesic állt oda, amelyet magabiztosan középre lőtt, ezzel vezetést szerzett a Ferencváros. 0-1

fotó: MTI

II. félidő

A Loki számára jól indult a második félidő, hiszen egy vendég figyelmetlenség után Domingues tört veszélyesen kapura, majd lerántották a 16-os előtt, amiért azonnali piros lapot kapott a Ferencváros védője, Myenty Abena.

Az emberelőnynek köszönhetően a Loki birtokolta többet a labdát, sorra jöttek is a lehetőségek, de a vendégek rendre jól védekeztek, valamint Varga Ádám remekelt a kapuban.

Előbb Dzsudzsák szabadrúgását tolta szögletre a Fradi kapusa, majd a szögletet követően Bárány Donát fejelte a labdát a kapu mellé.

Az 55. percben Ferenczi János húzódott előre, és kínálta meg Vargát egy 22 méteres kapáslövéssel, de vetődve védeni tudott a 25 éves hálóőr.

A 78. percben büntetőhöz jutott a Debrecen is, Domingues lövését Cissé kézzel blokkolta a tizenhatoson belül. A labda mögé Bárány állt oda, akinek lövését megfogta Varga Ádám, de a kipattanónál a Loki támadója nem kegyelmezett, így egyenlítettek a hazaiak. 1-1

fotó: MTI

A vendégek kispadjánál Dejan Stankovic vezetőedző szó szerint dührohamot kapott és hevesen reklamált, vélhetően a 11-es miatt, amiért előbb sárga lapot kapott. Mivel láthatóan nem csillapodott a szerb tréner, ezért jött a második sárga, majd a piros lap is.

fotók: M4 Sport

Megérezte a vérszagot a Debrecen, amely szerette volna a rendes játékidőben eldönteni a továbbjutás kérdését.

A ráadás hatodik percében megnyerhette volna a mérkőzést a hazai csapat, miután Bódi Ádám adott remekül középre, de Lagator térdéről mellé pattant a labda.

Hosszabbítás

A hosszabbítás leginkább arról szólt, hogy a Debrecen támadott, míg a Ferencváros jobbára csak védekezett.

A 92. percben Dzsudzsák beadását Bárány fejelte kapura, de alig-alig tévedett a támadó, majd néhány perccel később Kocsis Dominik lövését védte nagy bravúrral Varga Ádám.

A 113. percben a csereként beálló Kenan Kodro tűnt fel a Loki kapuja előtt, akit nem lehetett szabálytalanul sem megállítani, majd 16 méterről lövésre vállalkozott, de Megyeri Balázs volt a végállomás.

A 117. percben Ferenczi bal oldali beadását Szuhodovszki Soma húzta kapura 7-8 méterről, csakhogy éppen Varga kezébe.

Nem született döntés 120 perc után, így a szerdai napon másodjára jöhetett a 11-es párbaj.

11-es párbaj

A Ferencváros kezdte a 11-es lövéseket, az első rúgó Kenan Kodro volt, aki magabiztosan lőtt a bal alsóba. 0-1

A Loki első rúgója Bódi Ádám volt, aki kegyetlenül felvarrta a jobb felsőbe a labdát. 1-1

A vendégek következő rúgója Abu Fani volt, aki Kodrohoz hasonlóan magabiztos volt, a jobb felsőbe lőtt. 1-2

A hazaiak másodikja Kocsis Dominik volt, de nem helyezte eléggé a jobb sarokra, így Varga Ádám védeni tudott, ezzel lépéselőnybe került a Fradi.

A harmadik Fradi lövő Cristian Ramírez volt, aki a jobb alsóba lőtt magabiztosan. 1-3

A DVSC-nél Szuhodovszki Soma következett, aki Kocsishoz hasonlóan jobbra rúgta, és érezte az irányt Varga, de ez már jobban volt helyezve, és a labda kikötött a jobb alsóban. 2-3

A Ferencváros negyedik lövője Marquinhos volt, aki a szintén a jobb alsóba lőtt. Megyeri Balázs érezte az irányt, de védenie nem sikerült. 2-4

A debreceniek negyedik próbálkozója Ferenczi János volt, aki hidegvérrel gurított a bal alsóba. 3-4

A Ferencváros meccslabdája Kristoffer Zachariassen kezében volt, akinek lövésébe beleért Megyeri, de a labda valahogyan átjutott a kapuson, ezzel a zöld-fehérek jutottak tovább a MOL Magyar Kupa negyeddöntőjébe. 3-5

fotó: Nemzeti Sport

Összességében mindkét csapat megérdemelte volna a továbbjutást, de az idegek csatáját a Fradi bírta jobban. Az ismételten elmondható, hogy egy igazi európai színvonalú mérkőzést láthatott a Nagyerdei Stadion népe.


MOL Magyar Kupa, nyolcaddöntő

Debreceni VSC – Ferencvárosi TC 1-1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 3–5

Debrecen, Nagyerdei Stadion, 10 371 néző 

Vezette: Karakó Ferenc (Szert Balázs, Vígh-Tarsonyi Gergő)

DVSC: Megyeri – Baranyai (Loncar 66.) , Dreskovic, Pellumbi (Romanchuk 10.), Ferenczi – Lagator, Manrique (Szuhodovszki 66.), Dzsudzsák, Domingues (Bódi 90.) – Szécsi (Kocsis 46.), Bárány (Batai 115.)

Vezetőedző: Srdjan Blagojevic

Ferencváros: Varga – Makreckis, S. Mmaee (Botka 74.), Abena, Ramirez – Loncar (Zachariassen 59.), Besic (Maiga 59.), Abu Fani – Sevikyan (Cissé 47.), Pesic (Kodro 91.), Ben Romdhane (Marquinhos 59.)

Vezetőedző: Dejan Stankovic

Gólszerzők: Bárány (80. – 11-esből), illetve Pesic (45+1. – 11-esből)


A találkozót követően Srdjan Blagojevic és Leandro nyilatkozott.

Srdjan Blagojevic, a Debreceni VSC vezetőedzője: ,,Végig mi kontrolláltuk a mérkőzést, sok kapura tartó lövésünk volt, megvoltak a helyzeteink, de nem találtunk be elégszer, így a legrosszabbul alakult számunkra a vége. Ettől függetlenül nagyon büszke vagyok a játékosokra, az elmúlt időszakban 4-5 meccset is játszottunk a Fradi ellen, és mindegyik szoros volt. Sajnálom a vereséget, főleg a játékosok miatt, mert mindent beletettek. Ne felejtsük el, hogy az ellen a Ferencváros ellen játszottunk, amely továbbjutott az EKL-csoportból, és nemrég az Olympiakosz ellen is két szoros találkozót vívott. Nagyszerű csapat, de bennünk is megvan a minőség. Végezetül szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik összeállítják a mérkőzések időpontjait, hiszen most este 10 óra van, szombaton pedig délután fél egykor játszunk majd, de azt üzenem, hogy túl fogjuk élni.”

Leandro, a Ferencvárosi TC másodedzője: ,,A mester mindig nyugodt, nem úgy látszik? De nem is erről kellene beszélni, hanem hogy tíz emberrel játszottunk nyolcvan percig és óriásit küzdöttek a játékosok, az ő érdemük a továbbjutás. Nem kell senkit sem kiemelni, akik a kispadon ültek, azok is szurkoltak, hergelték a többieket, igazi csapatmunka volt. Napról napra együtt edzünk, ezért nem mondanám, hogy lett volna összeszokatlanság, mindenki harcra kész, aki a keretben van. A játékosok megmutatták az igazi karakterüket, egy rossz meccs után így kell felállni.” 


A Ferencváros együttese így várhatja a MOL Magyar Kupa negyeddöntőjének ma esti sorsolását, míg a Debrecen mostantól koncentrálhat a bajnokságra.