Nemzetek Ligája-sorsolás: Világ- és Európa-bajnokokkal kerülhet egy csoportba a magyar válogatott

Holnap rendezik meg Párizsban az UEFA Nemzetek Ligája 2024/2025-ös szezonjának csoportbeosztását. A magyar labdarúgó válogatott legutóbb a 2022/2023-as idényben sokak meglepetésére bennmaradt az A-divízióban, és olyan csapatokat sikerült maga mögé utasítani, mint Anglia és Németország, de Olaszország ellen már nem bírt nemzeti csapatunk, igaz, hogy ellenük is csak minimális különbséggel kaptunk ki.

fotó: MTI

Most elhoztunk nektek minden fontos infót a holnapi sorsolással kapcsolatban!

Az A, B és C-divíziókban 16-16 csapat található, ezeken belül négy csoportban, a D-divíziónál már más a helyzet, ott mindössze hat ország válogatottját osztják két darab hármas csoportra. A csapatok a 2022/2023-as kiírás szereplésére alapozva kerültek az egyes divíziókba, az alsóbb divízióknak értelemszerűen a feljutás a cél míg az A-divízió válogatottjainak a minél jobb szereplés és végül a Nemzetek Ligája-trófea elhódítása.

fotó: UEFA

A csapatok csoportjaikban oda-visszavágós körmérkőzést játszanak dupla játéknapokon 2024 szeptemberében, októberében és novemberében. A magyar válogatott remek teljesítményének hála az előző kiírás után is az A, azaz a legerősebb divízióban játszhat, a szabályokon azonban kicsit csavartak a mostani kiírásra.

A módosítás, hogy korábban csak a négy csoportgyőztes küzdött tovább a következő nyáron esedékes négyes döntőben, az új kiírásban viszont jövő márciusban egy oda-visszavágós negyeddöntőre kerül sor a csoportgyőztesek és másodikok között az úgynevezett Final Fourba jutásért, míg a negyedikek ugyanúgy kiesnek, míg a harmadikak osztályozót játszanak a közvetlen alatta lévő liga második helyezettjeivel.

fotó: MTI

A Nemzetek Ligájából továbbra sem lehet kijutni a következő, 2026-ban megrendezésre kerülő világbajnokságra, de egyes csapatok egy jó NL-szerepléssel pótselejtezős helyet szerezhetnek majd maguknak. A VB-selejtezőkön a 12 csoport győztese kijut majd a VB-re, míg a másodikok pótselejtezőt játszhatnak. Utóbbiakhoz csatlakozik az NL-ből a négy legjobb olyan csoportgyőztes, amelyik VB-selejtezőkön nem végzett a legjobb kettő között. Tehát, ha a magyar válogatott szeretne legalább egy VB-pótselejtezős helyet szerezni magának, akkor meg kellene nyernie majd az NL-csoportját vagy második helyen kéne végeznie a jövő évben induló VB-selejtezőn.

fotó: Nemzeti Sport

Marco Rossi legénysége a legutóbbi remek szereplésének köszönhetően a 8. helyen végzett a Nemzetek Ligája rangsorában, így az A-divízió 2. kalapjából várja a holnap esti sorsolást. Velünk azonos kalapba Dánia, Portugália és Belgium van, velük így nem kerülhetünk össze. Nem úgy, mint EB-csoportellenfeleinkkel, Svájc és Németország a harmadik, míg Skócia a negyedik kalapból várja a párizsi eseményt, így akár az is előforduhat, hogy az EB után az NL-ben is összecsapunk ezekkel a válogatottakkal.

Az 1. kalapban a legutóbbi Nemzetek Ligája A-divíziójának négy csoportgyőztese szerepel, a címvédő Spanyolország, Horvátország, Hollandia és az az Olaszország, akikkel legutóbb is egy csoportba kerültünk. A 3. kalapban ott van még a VB-ezüstérmes Franciaország, míg a 4. kalapban ott van például Szerbia is, akikkel szép emlékeink vannak a közelmúltról.

fotó: MTI / Index


Az A-divízió kalapbeosztása

Első kalap: Spanyolország (címvédő)HorvátországOlaszországHollandia

Második kalap: DániaPortugália, BelgiumMAGYARORSZÁG

Harmadik kalap: SvájcNémetországLengyelországFranciaország

Negyedik kalap: IzraelBosznia-HercegovinaSzerbiaSkócia


A sorsolás holnap este 18:00-kor kezdődik Párizsban. Az eseményt az M4 Sport élőben közvetíti.