Megvannak az ellenfelek, velük játszunk a Nemzetek Ligájában

A magyar válogatott Hollandiával, Németországgal és Boszniával játszik 2024 őszén a Nemzetek Ligája csoportjában, miután az UEFA kisorsolta csütörtökön a csoportokat.

A magyar válogatottat a spanyolokkal világbajnok és Európa-bajnok Juan Mata sorsolta ki.

Hollandia: 11 év után találkozhatunk ismét az Oranje csapatával és akárcsak az olaszok, úgy a hollandok ellenében is van mit törleszteni. Az Egervári-korszakban több meccset is vívtunk az akkor rengeteg világsztárt felsorakoztató, később vb-bronzig jutó hollandok ellen és kevesebb sikerrel: volt 1-6, 0-4, 1-4 és egy 3-5 is, de a legsúlyosabb mindegyik közül a 2013-as 8-1-es amszterdami vereség volt, amely a magyar válogatott történetének legnagyobb arányú veresége. A vb-negyeddöntőig jutó Hollandia nem mondhatni, hogy sziporkázna a Koeman-érában, 4. lett az előző NL-kiírásban és az Eb-kvalifikáció sem lett számukra sétagalopp, majd újabb pech jött a számukra, hogy újra meccselniük kell a franciákkal, ezúttal már nem a selejtezőkben, hanem rögvest az Eb-n. A hollandokra Ausztria, Franciaország és egy pótselejtezős ellenfél vár az Eb-n.

Németország: Megunhatatlan ellenfél lehet számunkra a német, kérdés, hogy folytatódik-e a sorminta: 2021-Eb, 2022-NL, 2024-Eb, 2024-NL. Az eddigi mérlegünk imponáló Marco Rossival az identitásválságban lévő németekkel szemben: 3 meccs, 1 győzelem, 2 döntetlen, 4:3-as gólkülönbség. Az már biztos, hogy idén játszunk majd a németekkel, az Európa-bajnokságon Stuttgartban csapunk össze majd a házigazdával.

Bosznia-Hercegovina: A bosnyákok kiváló szereplésüknek köszönhetően bravúrral feljutottak az A-divízióba, de túlzás lenne azt állítani, hogy a bosnyákok valóban Európa legjobb 16 csapata között ott vannak, hiszen az Eb-re sem tudtak kijutni, ahogyan az előző 2 alkalommal sem a 2014-es vb-bravúr óta. Több bosnyák játékos szerepel az NBI-ben, főleg a Ferencvárosban, akik tudnának mesélni a válogatottról. Érdekes Kenan Kodro esete, akinek édesapja volt a szövetségi kapitány, ám a menesztése miatt lemondta a válogatottságot. A bosnyákok korábbi húzóemberei is kiöregedőben (Pjanic, Dzeko), így Boszniával járnánk talán a legjobban a 4. kalapból, mivel komolyabb húzóember nélkül állnak. Talán Demirovic (Augsburg), Tabakovic (Hertha) és Tahirovic (Ajax), akiket ki lehet emelni a nemzetközi futballból. 2007 óta nem találkoztunk velük, akkor oda-vissza sikerült legyőzni őket egy nem túl jó passzban lévő magyar válogatottnak. Amennyiben megkapnánk őket és hozzuk a kötelező 6 pontot, azzal már meglenne a bennmaradás az A-divízióban és pár bravúrral a 2. helyet is meglehet csípni, ami továbbjutást ér a legjobb 8 közé, hiszen ebben változik az NL lebonyolítása. A bosnyákok 3 vereséggel fejezték be az előző évet: otthon kaptak ötöt a portugáloktól, 4-1-re kikaptak Luxemburgban és a szlovákok is megverték őket.