Marco Rossi és Cosimo Inguscio is magyar állampolgár lett

,,Marco Rossi Uno di Noi!”énekelték néhány évvel ezelőtt a Budapest Honvéd szurkolói Marco Rossinak. Az olasz rigmus magyarra fordítva a következő: ,,Marco Rossi egy közölünk!” ezt a kijelentést mostantól nem csak a kispestiek, hanem a magyar válogatott szurkolói is büszkén használhatják, hiszen az 59 éves szakember, a mai nap folyamán magyar állampolgársági esküt tett, méghozzá segítőjével és jó barátjával, Cosimo Inguscio-val együtt.

fotó: http://mlsz.hu

Az ünnepségre, a Köztársasági Elnöki Rezidencián került sor, ahol a következő személyek jelentek meg: Mariella (Marco Rossi felesége), Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Honvédelmi Miniszter), Csányi Sándor (az MLSZ elnöke), Berzi Sándor (az MLSZ alelnöke), Vági Márton (az MLSZ főtitkára), Pokorni Zoltán (XII. kerület polgármestere), Novák Katalin (Köztársasági Elnök) 

Előbb Navratil Andrea népdalénekessel elénekelték a Himnuszt, majd a Himnusz eléneklése után Novák Katalin, Magyarország Köztársasági Elnöke mondott köszöntőt.

Sokan próbálják megfejteni, miért van a futballnak olyan különös jelentősége az emberek életében. Miért van az, hogy minden nemzet vágyik a futballsikerekre. Miért van, hogy a futballválogatott győzelmének az emberek jobban örülnek, mint más sportágakban elért diadaloknak. Kislányként apukámmal mi is sok futballt néztünk a tévében. Azért szerettem meg a focit, mert édesapámat szerettem és ő sokat nézte. Tizenéves koromban azonban mindig türelmes édesapám egyre dühösebb lett a magyar válogatott meccsei láttán. Ilyenkor igyekeztem elkerülni azt a szobát, amelyben nézte a meccseket, de még így is kihallatszott a kiabálása, hogy soha többé nem nézi a válogatott meccseit. Nem csupán a sikertelenség bosszantotta, hanem az igyekezet hiánya. Ugrunk harminc évet, két fiú és egy kislány édesanyjaként most azt érzem, újra büszkék lehetünk a nemzeti csapatunkra. Az, hogy a mai tizenévesek tudnak lelkendezni a magyar csapatért, nagy szó abban a korban, amikor a külföldi sztárokért divat lelkendezni. Még emlékszünk azokra a napokra, amikor a részben budapesti rendezésű Európa-Bajnokságon szép sikereket értünk el Marco Rossi irányításával. Ma már a 4-0 az új 6-3, és bizony időben kell gondolkodnia annak, aki ki akar menni a válogatott meccsére, különben nem kap jegyet.

,,A magyar emberek már régóta a szívükbe zárták önöket. A mai napon a magyarok és önök hivatalosan is igent mondunk egymásra. Kölcsönös szabad döntés eredményeként veszik fel a magyar állampolgárságot. Az, hogy a nemzeti válogatottat immár magyar szakemberek vezetik, rendkívül sokat jelent nekünk. Köszönjük, hogy mellettünk tették le a voksukat. Ami korábban csak a munkahelyüket jelentette, az már a most második otthonuk. Tudtommal Rossi úr felesége is beleszeretett Magyarországba, úgyhogy ide illik az az angol nyelvű mondás: „Happy wife, happy life.” Mi csak azt kérjük önöktől, legyünk minél többször büszkék a magyar válogatottra! Köszönjük, hogy megtiszteltek minket a döntésükkel.” – zárta mondandóját Novák Katalin.

Magyar állampolgár lett Marco Rossi és Cosimo Inguscio

fotó: http://mlsz.hu

Ezután Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke mondott néhány szót.

„Ha nem is olyan mértékű fejlődést, mint amennyit a magyar válogatott produkált az elmúlt időszakban, de láttam fejlődést Marco és Cosimo magyar nyelvtudásában. – kezdte humorosan Csányi Sándor. –  De azzal, hogy magyar állampolgárok lettek, a beosztásuk nem változott: ők Magyarország hangulatfelelősei. Nem lehet olyan nehéz gazdasági helyzet az országban, hogy ők ne tudják jobb kedvre deríteni a magyar népet a válogatott sikereivel. Több mint tíz éve érkeztek Magyarországra és rendkívüli sikert értek el azzal, hogy az egyik legkisebb költségvetésű klubbal, a Honvéddal bajnokságot tudtak nyerni. Különböző a mentalitásuk, Cosimo sokkal nyugodtabb ember, Marco hajlamos arra, hogy szenvedélyes legyen. Elhíresült fotó, amikor Cosimo befogja Marco száját, hogy ne mondjon semmi olyat, amit esetleg megbánna, ez a Videoton elleni bajnoki győzelem után volt, amikor megnyerték az aranyérmet. Vélhetően ez volt az a pillanat, amikor méltatni akarta George F. Hemingway kispesti klubtulajdonos nagyszerű munkáját. De méltatta ő az MLSZ és a magyar játékvezetők munkáját is eleget. Kellett egy kis idő ahhoz, hogy túllépjek ezen. Ám vannak még nagy adósságai! Az 1920-as években nagyon sok magyar edző ment Itáliába dolgozni, köztük például a tragikus sorsú Weisz Árpád, aki bajnoki címeket nyert a Bolognával és az Interrel. Talán nekik köszönhető, hogy 1934-ben és 1938-ban az olaszok világbajnokságot nyertek. Úgyhogy most nem magyar állampolgárokhoz, hanem mint olaszokhoz szólok önöknek: róják le az adósságot és legyünk világbajnokok!”

fotó: http://mlsz.hu

Ezután következett az állampolgársági eskü letétele, amelyet Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerület polgármestere vezényelt le.

fotó: http://mlsz.hu

Az eskütétel után, a két új magyar állampolgár Novák Katalin köztársasági elnöktől átvette az állampolgársági okiratot.

,,Sok olyan pillanatot kaptam már Magyarországtól és a magyaroktól, amikor elérzékenyültem, pedig nem vagyok túlságosan érzelgős típus. – mondta Marco Rossi, nem sokkal az ünnepséget követően. A mai nap azonban ismét ilyen volt, hiszen az az ország, az a nemzet, amelyet második otthonomnak tekintek, hivatalosan is befogadott. Köszönöm a magyaroknak azt a szeretetet, amellyel irányomba viseltetnek, illetve a köztársasági elnök asszonynak, hogy ilyen különleges körülmények között válhattam magyar állampolgárrá és természetesen Csányi Sándor elnök úrnak is, akinek belém vetett bizalma nélkül nem tölthettem volna ennyi időt Magyarországon és nem válhattam volna magyar állampolgárrá.

,,Hihetetlen dolog számunkra, hogy immáron magyarként ülhetünk le a magyar válogatott kispadjára. Azt hiszem, azt nem is kell mondanom, hogy mennyire szeretjük a magyarokat és Magyarországot mindketten, így nagyon bízunk benne, hogy minél több örömöt tudunk még okozni a magyar embereknek! Marcohoz hasonlóan én is szeretném megköszönni mindenkinek, aki a legapróbb mértékben is hozzájárult ahhoz, hogy ma este már magyar állampolgárokként hajthatjuk álomra a fejünket.” – mondta Cosimo Inguscio.

fotó: http://mlsz.hu

Marco Rossi és Cosimo Inguscio legközelebb október 14-én szombaton ül a válogatott kispadján a Puskás Arénában, Szerbia ellen, majd október 17-én Litvániában lépnek pályára.