Képesek lehetünk a bravúrra Stuttgartban? A 6. játéknap beharangozója

Horvátország-Albánia 15:00 (Hamburg)

Két 0 pontos csapat lép pályára Hamburgban a 2. forduló nyitómeccsén.

A horvátok 3-0-ra kaptak ki Spanyolországtól, így kulcsfontosságú meccs vár Zlatko Dalic legénységére. A horvátok 3 éve is vereséggel kezdték az Eb-t, akkor Anglia ellen, ez azonban egy jóval erősebb csoport.

Az albánok történelmi gólt értek el Olaszország ellen, hiszen 22 másodperc alatt már be is találtak, amely a valaha volt leggyorsabb Eb-gól. Ez is kevés volt Albániának, akik 2-1-re kikaptak a címvédőtől. Természetesen Albánia számára is fontos találkozó a mai, hiszen egy győzelemmel jelentősen növelnák továbbjutási esélyeiket a csoportban.

Ha Olaszországot képesek voltak megszorongatni, várhatóan Horvátországnak sem lesz könnyű dolga, de Modricék esélyesebbnek számítanak.

Tipp: 2-1


Németország-Magyarország 18:00 (Stuttgart)

Kiválóan indult a német válogatott számára az Eb, hiszen öt gólt rámoltak be a skótok kapujába. A Nationalelf így ma már a továbbjutásért játszik, de ezt meg kell akadályoznunk. A németek idén még veretlenek, utoljára tavaly Ausztriától kaptak ki felkészülési meccsen. Összesen 7 játékos szerzett kanadai pontot már az első meccsen: a Leverkusenben remek szezont produkáló Wirtz gólt lőtt, akárcsak Musiala, Havertz, Füllkrug és Can is, míg Kimmich és Müller gólpasszt adott. A németek így már az elején óriási lépést tettek a továbbjutás felé, a legutóbbi két tétmeccsükön pedig 9 gólt lőttek, igaz Skócia és Costa Rica nem tartozik a világ élcsapatai közé. A legutóbbi német-magyarhoz képest Kroos, Wirtz, Tah, Mittelstadt, Musiala és Havertz is új ember lehet, így ahhoz a meccshez képest alaposan kicserélődött a Nationalelf együttese.

Mi a Svájc elleni meccsen harmatos támadójátékkal, komoly védelmi hibákkal játszottunk, amelynek egy 3-1-es vereség lett a vége, de a remény nem veszett el a nyolcaddöntőt illetően, ehhez viszont legalább 3-4 pont kell Németország és Skócia ellen. A magyar válogatott az utóbbi időben többször bebizonyította, hogy a nagyválogatottak ellen képes a jó eredményre, de 1-1 jó szériába is becsúsztak gyengébb meccsek, mint pl 2021-ben az angolok elleni 0-4 és az albán meccsek, 2022-ben a luxemburgiak elleni 2-2, vagy tavaly a montenegrói és a litvániai döntetlen, reméljük, hogy itt is ez csak egy rosszul sikerült meccs volt és a szebb arcát mutatja majd innentől kezdve a válogatott.

Kulcsfontosságú lehet Varga Barnabás szerepe is, aki a legutóbbi 3 gólunkat szerezte a válogatottban, ebből kettőt fejjel és szűk egy év alatt már 7 gólnál jár a válogatottban.

Marco Rossi Szerbia után Németország ellen irányította legtöbbször a magyar válogatottat és eddig 1 győzelem és 2 döntetlen a mérlege. Legutóbb Lipcsében találkoztunk velük másfél évvel ezelőtt, akkor összejött a győzelem, a 3 évvel ezelőtti Eb-n pedig 2-2-t játszottunk a németek ellen, az akkor kiesést ért, itt most az 1 pont is akkor érhet bármit, ha vasárnap legyőzzük Skóciát.

Reálisan nézve a német válogatott viszont abszolút esélyese ennek a mérkőzésnek, elnézve a keretminőségét, a formáját és a hazai pálya előnyét is, de okoztunk mi már meglepetést Németországban és korábban az Eb-ken is, jó lenne egy ugyanolyan eufórikus mérkőzést átélni, mint a 2016-os vagy a 2021-es Eb-n. Ha eredményben nem is sikerülne a Svájc elleni meccsnél jobbat elérni, játékban mindenképpen több kell, mert láttuk korábban, hogy ez a csapat jóval többre képes.

Hajrá magyarok!

Tipp: 2-2


Skócia-Svájc 21:00 (Köln)

Skócia elvesztheti esélyeit az Eb-n való továbbjutásra, ha Svájc ellen nem szerez pontot, a másik oldalon viszont Svájc egy győzelemmel már ma továbbjuthat.

Az első fordulóban mutatott játék alapján Svájc az esélyes és vélhetően nem szeretnének a németek elleni mérkőzésre nyitott kérdéseket hagyni.

Tipp: 0-3