Június 14. – A magyar labdarúgás egyik legszebb napja

A magyar szurkolók számára kedves dátum lehet 2016. június 14. és 2022. június 14.

2016. június 14. Franciaországi Európa-Bajnokság, csoportmérkőzések

AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 0-2

A magyar labdarúgó válogatott a 2016-os EB-selejtező csoportjában csak a 3. helyen végzett Észak-Írország és Románia mögött, sőt mivel Törökország legyőzte Izlandot 2-1-re, így egyenes ágon nem juthatott ki a válogatott, ezáltal sajnos pótselejezőre kényszerült nemzeti csapatunk, ahol Norvégia volt az ellenfél. Végül Oslóban 0-1-re majd Budapesten 2-1-re sikerült győzedelmeskedni, így 44 év után jutottunk ki Európa-Bajnokságra.

Így ünnepelt a csapat az öltözőben a mérkőzés lefújása után:

forrás: https://www.youtube.com/watch?v=KXuPh8zIcvo

A csoporbeli ellenfeleink, Ausztria, Izland és Portugália voltak.

Az első meccsen, az általunk csak ,,sógoroknak” becézett osztrákokkal mérkőztünk meg. Abban az időben Ausztriát tartották a torna egyik meglepetéscsapatának, hiszen kiváló labdarúgók alkották a keretét és játékosai is bíztak egy szép menetelésben.

Ausztria - Magyarország 0 : 2, 2016.06.14. (képek, adatok) •  Európabajnokság 2016, Franciaország, csoportmérkőzés • Magyarfutball.hu

fotó: http://magyarfutball.hu

A magyar válogatott akkori kezdője:
Király Gábor, Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás, Gera Zoltán, Nagy Ádám, Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László, Németh Krisztián, Szalai Ádám

Az 1. percben már hátrányba kerülhettünk volna, de David Alaba lövése a kapufán csattant, majd nem sokkal ismét próbálkozott az akkoriban a Bayern Münchenben futballozó Alaba, de lövését Király Gábor védte. Az osztrákok ugyan jól kezdtek, de nem voltak igazán élesek: messze védekeztek a középpályán – Gerának, Nagynak is volt ideje megfordulni a felpasszolt labdákkal, Kádár jól lépett be a szélen a támadásokba, és láthatóan nagyon szépen begyakoroltuk a labdakihozatalokat. Gera a 23. percben lőtt Almer kapujára, de nem járt sikerrel. A 35. percben Zlatko Junuzovic kapáslövését bravúrral védte Király Gábor, majd Arnautovic sarkazását Harnik törte el a magyar kapu előtt. A legveszélyesebb helyzetünk az első félidőben Dzsudzsák nevéhez fűződik, de lövése elment keresztbe.

A második félidőre jobban jött ki Ausztria, az első nagyobb gólszerzési esély mégis a miénk volt: az 54. percben Dzsudzsák lőtt 26-ról, de Almer szögletre bokszolta a labdát. Majd jött a 62. perc, amikor is Kleinheisler és Szalai csinálták meg kiválóan a kényszerítőket és Szalai becsúszva a kapus teste alatt bejuttatta a kapuba a labdát. Abban a pillanatban egy ország megmozdult.

Két perccel a gól után az osztrákok védőjét, Alekszandar Dragovicot kiállította a játékvezető. A 72. percben Németh Krisztián lövését tolta mellé Almer kapus.

Majd a 88. percben, a csereként beálló Stieber Zoltán kapott nagy labdát Priskin Tamástól és végül a kint álló Almer fölött a kapuba emelt, ezzel lett 2-0.

Hajdú B. István szavait szerintem senki nem felejti el: ,,Bent pihen a labda a hálóban, MAGYARORSZÁG 2 AUSZTRIA 0!”

A mérkőzés összefoglalója:

forrás: https://www.youtube.com/watch?v=e4BROrAodDQ

Ezzel a nagyszerű győzelemmel kezdett a magyar válogatott az EB-n és ez a siker megalapozta a további szereplést. Izland ellen 1-1-es döntetlen lett a végeredmény, míg a későbbi győztes Portugália ellen az EB legjobb meccsét játszottuk, a vége 3-3 lett. A végállomást Belgium jelentette számunkra, miután a nyolcaddöntőben Alderweireld, Batshuayi, Eden Hazard és Carrasco góljaival 0-4-es vereséget szenvedtünk.

De az a június 14. éjjel sosem ért véget!

2022. június 14. UEFA Nemzetek Ligája mérkőzés

ANGLIA-MAGYARORSZÁG 0-4

A magyar labdarúgó válogatott egy szép EB-szereplés után és egy fájó VB-selejtezős szereplést követően vágott neki a Nemzetek-Ligája A-divíziójának. A csoportbeli ellenfelek: Anglia, Olaszország és Németország.

Az első három meccsen 4 pontot szereztünk, de úgy gondoltuk, hogy nehéz dolgunk lesz az angolok ellen Wolverhamptonban.

A magyar válogatott kezdője: Dibusz Dénes, Szalai Attila, Willi Orbán, Lang Ádám, Fiola Attila, Schafer András, Nagy Ádám, Nagy Zsolt, Sallai Roland, Szalai Ádám, Szoboszlai Dominik.

A mérkőzést az angolok kezdték veszélyesebben, hiszen néhány veszélyes beadás is érkezett a kapunk elé, de az első gólt a mieink szerezték. A 16. percben Szoboszlai bal oldali szabadrúgása az angol kapu előtt pattogott, majd Harry Kane luftott rúgott és ezt használta ki Sallai Roland, aki kapásból belőtte Ramsdale kapujába a labdát. 0-1

fotó: http://vadhajtasok.hu

Ezután nem sokkal később újabb gólt szerezhetett volna válogatottunk, de Szoboszlai Dominik élesen belőtt szögletét a Chelsea klasszis védője, Reece James kifejelte a gólvonalról. Mindent elmond az angolok támadójátékáról, hogy legnagyobb helyzetüket egy magyar játékosnak köszönhetik. A 36. percben Willi Orbán tisztázni akart egy beadást, ám fejesét Dibusz Dénesnek kellett védenie.

A második félidő elején ismételten veszélyes angol belőtt labdák következtek, de ebből is jól jött ki válogatottunk.

A 70. percben Ádám Martin szerzett labdát Kalvin Phillipstől, majd John Stonest átverve Sallainak passzolt, aki Ramsdale lábai mellett az angol kapuba lőtt. 0-2

fotó: http://infostart.hu

Nem sokkal később jött egy angol kapufa Harry Kane jóvoltából, de már ez is csak egy elkeseredett próbálkozás volt a részükről, hiszen a vérszemet kapó magyar válogatott az utolsó negyedórában totálisan lejátszotta a pályáról az angolokat.

A 80. percben Nagy Ádám ment el a jobb oldalon, majd beadására Nego érkezett, aki az angol védőkbe fejelte a labdát, végül a lecsorgót Ádám Martin készítette le Nagy Zsoltnak és bepuffantotta a labdát Ramsdale kapujába. 0-3. A gól után a következőket mondta Hajdú B. István: ,,Wolverhampton népe elindul hazafelé!”

Csoda Wolverhamptonban: 4-0-ra nyertünk Anglia ellen! - MLSZ válogatottak

fotó: http://valogatott.mlsz.hu

A 82. percben tovább folytatódott az angol csapat vesszőfutása, miután John Stonest kiállította a játékvezető és ezzel megpecsételődött a sorsa.

A 89. percben Nagy Ádám ugratta ki Gazdag Dánielt, aki a világ egyik leggyorsabb jobbhátvédjét, Kyle Walkert lefutva és Ramsdale kapust átemelve kialakította a 0-4-es végeredményt.

Videón a magyar labdarúgó-válogatott történelmi 4 gólja (videó) | Mandiner

fotó: http://mandiner.hu

A lefújás után óriási magyar ünneplés kezdődött, míg az angol szurkolók kifütyülték a saját csapatukat.

Az angol sajtó nem kímélte az angol válogatottat és dicsérte Marco Rossi csapatát.

Gulyást csináltak Angliából!” – hirdette címében a Daily Mail. – „A háromoroszlánosok megalázó vereségbe csúsztak bele, a vendégek az utolsó húsz percben három gólt szereztek. Voltak szurkolók, akik Reggelre ki leszel rúgva rigmusban törtek ki a kínos hazai produkciót látván. Ez nem fog megtörténni, Gareth Southgate kapitányi hitele még nem fogyott el, lehetősége lesz magyarázatot találni a történtekre, és választ adni arra, hogy az angol válogatottnak van-e reális esélye világbajnokságot nyerni az idén. Ami biztos: ez a wolverhamptoni este nem múlik el nyomtalanul. Ne tévedjünk: a félelem, a kétségek velünk maradnak.”

forrás: http://nemzetisport.hu

A nemzetközi sajtó nem győzte dicsérni a magyar válogatottat.

La Gazzetta dello Sport: ,,Rossi magyar bravúrja – Póker Angliában” 

Marca: ,,A magyarok 4-0-s meccse Angliában!!!”

Kicker: ,,A freiburgi Sallai kétszer is betalált: Magyarország 4-0-ra múlta felül az utolsó helyen álló Angliát”

L’Équipe: ,,Magyarország, a meglepetés éllovas”

Érdékesség, hogy az angol válogatott 94 éve nem szenvedett hazai pályán 4 vagy annál nagyobb arányú vereséget hazai pályán. 1928-ban Skócia győzte le őket 5-1 arányban, de 1953. november 25-én az Aranycsapat 3-6 arányban győzött a Wembley Stadionban, amelyet azóta is az évszázad mérkőzésének neveznek.

Nekünk ez volt az évszázad mérkőzése!

Anglia-Magyarország: 0-4, történelmi győzelmet aratott Marco Rossi csapata

fotó: http://nepszava.hu

A mérkőzés összefoglalója:

forrás: https://www.youtube.com/watch?v=MxuciOX7CoA

Marco Rossi nyilatkozata a mérkőzés után:

forrás: https://www.youtube.com/watch?v=qhlIIaVHmDY&t=45s

A válogatott 4 meccs után 7 ponttal vezette a Nemzetek Ligája csoportját. Az utolsó két mérkőzésen Németország és Olaszország volt az ellenfél szeptemberben. A németek ellen Lipcsében léptünk pályára és Szalai Ádám gyönyörű sarkazós góljával győztük le őket 1-0-ra, majd az olaszok ellen hazai pályán szenvedtünk 2-0-ás vereséget és ezzel ők jutottak be a Nemzetek Ligája sorozatának elődöntőjébe.

Kijelenthető, hogy június 14. a magyar labdarúgás egyik legszebb napja.