Dárdai Márton: ,,A német futballban nevelkedtem, de nyilván mindig fontos nekem Magyarország”

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya egy kedden megrendezett sajtótájékoztatón hirdette ki a magyar férfi felnőtt válogatott idei évi első keretét, amelyben történt némi változás a tavaly novemberihez képest. A keretbe bekerült többek között a német másodosztályú Hertha BSC 22 éves védője, Dárdai Márton is, aki még januárban döntötte el, hogy a jövőben a német helyett a magyar válogatottban szeretne szerepelni.

fotó: Getty Images

Dárdai Márton nem sokkal a kerethirdetést követően a Nemzeti Sportnak nyilatkozott, amelyben elmondta, hogy várja, hogy csatlakozzon a magyar válogatott keretéhez.

,,Izgatott vagyok! kezdte a 22 éves védő. Amikor Marco Rossi meglátogatott, sokat beszélgettünk, a kerettagság is szóba került, de amíg ez a meghívó hivatalosan meg nem érkezett, nem éltem bele magam. Nyilván sokszor eszembe jutott, milyen lesz majd csatlakozni a magyar válogatotthoz. Berlinben születtem, német óvodába, német iskolába jártam, a német futballban nevelkedtem, de nyilván mindig fontos nekem Magyarország, a magyar válogatott. Tizenkét éves voltam, amikor édesapám lett a szövetségi kapitány, szinte az összes meccsen együtt szurkoltunk édesanyámmal, a testvéreimmel, a magyar barátainkkal apu csapatának, mind a két Európa-Bajnokságon drukkoltam a magyar csapatnak. Marco Rossi szövetségi kapitány eljött hozzám, őszintén megbeszéltünk mindent, semmiféle félreértés nem volt, elmondtam, hogy nem akartam a sajtóban megjelent cikkekre, utalásokra reagálni. A kapitány elmondta, mit vár tőlem, én pedig akkor is azt mondtam, amit most: számíthat rám.”

Marco Rossi már többször elmondta, hogy Dárdai Mártonra a védelem tengelyében számít leginkább, de a középpályásként is bevethető játékos elmondta, hogy nem szeretné elsietni a dolgokat.

,,Nem szaladnék ennyire előre, egyelőre örülök a meghívónak, és izgatottan várom, hogy Telkiben csatlakozzak a többiekhez, akik közül többeket jól ismerek. A lipcseiek ellen játszottam, Willi Orbánnal nem lesznek nyelvi nehézségeink, persze a többiekkel sem. Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot jól ismerem, Schäfer András is Berlinben futballozik, szóval, sokakat ismerek. Már csak azért is, mert az Eb-selejtezőben is végig követtem a csapat szereplését.”

fotó: Getty Images

Zárásként elmondta, hogy mindent megtesz majd a magyar címerért, hogy mindenki büszke legyen rá.

,,Mindent megteszek, hogy megkapjam a bizalmat és éljek vele. Szeretném, hogy a szüleim büszkék legyenek rám, és remélem, elérkezik az ideje annak is, hogy ne csak én legyek a keret tagja. Izgatottan várom a találkozást a kerettel, a stábtagokkal és persze a szurkolókkal.”

Közben Németországban több szurkoló értetlenül áll azelőtt, hogy a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) az elmúlt időszakban több tehetséges játékost, köztük Dárdai Mártont is elengedett egy másik országnak.


A magyar labdarúgó válogatott kerete

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Tóth Balázs (Fehérvár FC)

Védők: Balogh Botond (Parma), Dárdai Márton (Hertha BSC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (Rizespor), Szalai Attila (SC Freiburg), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Gábor (Lausanne)


Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette FC), Kerkez Milos (AFC Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland)

Támadók: Ádám Martin (Ulsan Hyundai), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)


A magyar válogatott előbb március 22-én lép pályára Törökország ellen a Puskás Arénában, majd március 26-án, szintén a Puskás Arénában fogadja Koszovó nemzeti csapatát. Legjobb esetben a törökök ellen bemutatkozhat a nemzeti együttesben Dárdai Márton.