Az első tétmeccs következik Skócia ellen: ezt hozták a skót-magyarok

A magyar válogatott Skócia ellen zárja vasárnap 21 órakor a 2024-es Eb csoportkörét, érdekesség, hogy a két válogatott között ez lesz az első tétmérkőzés.

1. Skócia 3-1 Magyarország

Először 1938-ban egy barátságos meccsen találkoztunk a skótokkal, ekkor 3-1-es vereséget szenvedtünk Glasgowban. Walker, Black és Gillick góljára Sárosi György tudott csak válaszolni.

2. Skócia 2-4 Magyarország

1954-ben a Sebes Gusztáv vezette magyar válogatott Bozsik József, Hidegkuti Nándor, Sándor Károly és Kocsis Sándor góljaival négyet hintett a glasgow-i Hampden Parkban, a skótok Johnstone és Ring révén csak szépítőgólokig jutottak el. 6 éven belül négyszer is megmérkőztünk a skótokkal.

3. Magyarország 3-1 Skócia

1955-ben 100.000 ember előtt fogadtuk a skótokat a Népstadionban. A félidő végén Gordon Smith góljával a skótok ugyan megszerezték a vezetést, de Hidegkuti Nándor és Kocsis Sándor góljaival fordítottunk, majd Fenyvesi Máté lezárta a mérkőzést.

4. Skócia 1-1 Magyarország

1958-ban jött az első döntetlen a két csapat között, Glasgow-ban Mudie és Fenyvesi találataival végeztünk döntetlenre a legnagyobb skót városban.

5. Magyarország 3-3 Skócia

Két évvel később már közönségszórakoztatóbb döntetlent játszott egymással a két gárda. A mieink Sándor Károly találatával a 20. percben kerültek előnybe, majd jött egy rövidzárlat, Hunter góljával a szünet előtt 10 perccel egyenlítettek a skótok, majd Dalnoki öngóljával és Alex Young találatával 3-1-es előnybe kerültek. Göröcs János góljával visszajöttünk a meccsbe, majd Tichy Lajos a 90.-ben kiegyenlített és 3-3-ra mentette az összecsapást.

6. Magyarország 3-1 Skócia

20 évvel később került sor ismét magyar-skót meccsre. Törőcsik András duplája és Kereki Zoltán találata újabb győzelmet jelentett, a vendégek erejéből csak a szépítésre futotta, a góljukat Steve Archibald jegyezte.

7. Skócia 2-0 Magyarország

Egy 5 meccsen át tartó veretlen széria szakadt meg a skótokkal szemben 1987-ben, amikor 2-0-ra megvertek minket McGoist duplájával Glasgow-ban. Ráadásul ez volt az első olyan meccs, amikor nem talált be a párharcban mindkét csapat, csak az egyik.

8. Skócia 0-3 Magyarország

Magyar gála a Hampden Parkban 2004-ben. A Lothar Matthaus vezette magyar válogatott 3-0-s győzelmet aratott Huszti Szabolcs duplájának köszönhetően Glasgow-ban, majd Marshall öngólt vétett.

9. Magyarország 0-1 Skócia

2018-ban találkoztunk utoljára Skóciával, ekkor a Groupama Arénában fogadtuk őket még George Leekens irányításával. Az első félidőben Gulácsi Péter kivédte Mulgrew tizenegyesét, azonban Phillips góljával így is a skótok nyertek 1-0-ra.

A magyar válogatott akkori kezdője: Gulácsi, Fiola, Otigba, Guzmics, Lovrencsics, Klenheisler, Pintér, Hangya, Varga R., Szalai Á., Dzsudzsák (cserék: Pátkai, Elek, Szabó J., Nikolics, Böde, Németh)

Örökmérleg:

9 mérkőzésből 4-et nyertünk meg a skótok ellen, 3-at vesztettünk el 2 döntetlen mellett. Összesen 18 gólt lőttünk és 14-et kaptunk.

Egyéb meccsek

A 2017-es U17-es Eb-n Skóciával 1-1-et játszottunk, ekkor Szoboszlai Dominik nem léphetett pályára sérülés miatt, de kerettag volt, most pedig felnőtt Eb-n léphet pályára Skócia ellen.

Tavaly ősszel pedig az U21-es válogatott játszott a skótokkal Eb-selejtezőt, idegenben 3-1-re kikaptunk, de a hazai meccs 0-0 lett és a korábbi válogatott kerettag, Hegyi Krisztián kivédte Ben Doak büntetőjét.