Profin elemezve alsóbb szinteken is

 • Még a nyár folyamán keresztszalagszakadást szenvedtél, de kényszerű távolléted alatt videóelemzőként segíted csapatod, a Monor minél jobb szereplését. Pontosan mit foglal magában ez a Magyarországon is egyre elterjedtebb tevékenység?
 • Már amikor Monorra kerültem, úgy egyeztünk meg a vezetőséggel, hogy videóelemzőként is számítanának a munkámra. Sajnos a sérülés következtében csak ebben a formában tudok a csapat segítségére lenni, azonban addig a pályán kívül igyekszem a teendőimet kimaxolni. A videóelemzés egészen sokrétű, de röviden összefoglalva — ahogyan a neve is sugallja — videófelvételek segítségével tudunk információkat és visszajelzéseket adni a szakmai stáb, illetve a játékosok számára, legyen szó edzésről, mérkőzésről, egyéni fejlesztésről vagy éppen az ellenfélről. 

 • Milyen tanfolyamok, illetve technikai eszközök, programok szükségesek ahhoz, hogy mérkőzés közben, illetve az adott meccseket követően releváns információval rendelkezzünk a játékhelyzetekről, illetve a játékosok teljesítményének méréséről?
 • Nyáron végeztem el az MLSZ Videóelemzői képzését, ahol rengeteget tanultam a szakmáról, ám mivel még itthon az akadémiákon és az NB1-es klubokon túl nem túlzottan elterjedt ez a pozíció, képesítés nélkül is el lehet indulni ebben az irányba. Vannak erre szakosodott drágább/olcsóbb szoftverek is, ám már az is nagy előny, ha NB3-ban van, aki rögzíti a meccseket. Mérkőzés utáni elemzéseknél a videós anyagnak kiemelten fontos szerepe van, ugyanis egy objektív visszacsatolást ad a játékosok számára, és ha felvételekkel van alátámasztva, mi az ami működött, vagy hogy mi a javítani kívánt terület, akkor a labdarúgók is könnyebben elfogadják a szakmai stáb értékelését, meglátásait egyénileg és csapatszinten egyaránt. Én elsősorban Monoron ellenfél-elemzéssel foglalkozom, minden héten minél több meccsből próbálunk felkészülni, az információkat pedig levetítjük és elmagyarázzuk a játékosoknak is. Mindemellett tavasztól mérkőzés közben is igyekszem a stáb munkáját segíteni, ugyanis egy automata kamerarendszer segítségével az élőképet leküldöm a kispadra, ahol iPad-en keresztül is tudják nézni a meccset, és ezáltal ha valamilyen szituációt vissza akarnak nézni, azonnal tudunk reagálni a meccsen történő változásokra. Közben én is igyekszem folyamatosan meglátásokat, visszajelzéseket küldeni és ötleteket adni, félidőben pedig rendszeresen levetítünk két-három kulcsjelenetet, amit érdemes a második félidőben forszíroznunk, vagy adott esetben kijavítanunk. Az eddigi tapasztalat az, hogy ezek a feedback-ek nagyban hozzájárulnak a csapat teljesítményéhez, ugyanis az instrukciók olyan mankókként szolgálnak, amelyek megkönnyíthetik a játékosok döntéseit, és hogy mikhez ildomos igazodniuk az egyes játékhelyzetekben. Ezen a szinten talán a legjobb személyes példa, hogy a 2020/21-es idényben, a 20 csapatos NB3-ban az RKSK-val a 17. helyen fordultunk, tavasszal ahogy elkezdtük az ellenfeleket feltérképezni, nyolcmeccses veretlenségi szériánk volt, és tavaszi másodikként zártuk az eredmények alapján az idényt. Persze nem kizárólag az elemzések hatására változtak meg az erőviszonyok, kellett ehhez egy jó habitusú közeg és egy felkészült edzői stáb is, de hogy mindenki tudta, kinek mikor mi a dolga és hogy mire lehet az ellenféltől számítani, jelentősen hozzátett az együttes sikerességéhez. 

 • A harmadosztályú klubok néhány kivételtől eltekintve nem dúskálnak az anyagiakban. Nagyjából milyen költségvonzata van a videóelemzésnek?
 • Az emberi erőforrás megfizetésén túl mindössze a szoftverhasználati díjat érdemes megfizetni — amiből vannak különfélék a piacon, de van, amelyik csupán tizenezres tétel —, illetve egy kamera szükségeltetik hozzá, de már iPhone-ok is szokatlanul jó felvételeket készítenek erre a célra. Én az élőképet egy nem nyilvános YouTube stream-mel szoktam megoldani, így érdemi ráfordítás nem szükséges, ha valaki alkalmazni szeretne videóelemzőt a stábban. A nagyobb kérdés az, hogy az egyes klubok mennyire gondolják fajsúlyosnak a dolgot, és hogy felismerik-e, mennyi hozzáadott értéke van a szakmai munkához. Elméleti oldalról a videóelemzés is “sporttal eltöltött időnek” minősül, ez is a csapat és a játékosok fejlesztésének egyfajta módja, és minél több visszacsatolás és képi anyaggal alátámasztott instrukció érkezik a játékosok felé, idővel annál jobb megoldásokat is tudnak hozni a pályán. 
 • A soron következő ellenfelek játékának kielemzése is rendkívül fontos lehet. Általában miként lehet hozzájutni megfelelő minőségű felvételekhez, vagy ezeket is ti készítitek el?
 • Szegről-végről, néhány telefonhíváson keresztül, vagy valakinek útján, de mindig sikerül szereznünk az ellenfelekről anyagot. Vannak klubok, amelyek még nemigen hajlandóak elküldeni mérkőzésfelvételeket, pedig ha a legtöbb klub profi osztályokba igyekszik, ott már minden klub számára elérhető mindenkiről minden felvétel. Önmagában a videó megléte nem jelent sokat, ha mi nem dolgozunk a saját játékunk kialakításán, ha nem készítünk meccstervet, és ha nem készülünk fel az ellenfél esetleges taktikai húzásaira. 

 • A Monor mellett más együttesek számára is készítesz elemzést. Melyek ezek?
 • A Honvédnál kezdtem az elemzéseket, akiknek szakmai oldalról sokat köszönhetek. Nyár óta az MTK-nál, a Sándor Károly Akadémia U16-os és U17-es csapatának videóelemzője vagyok, illetve a Kelen utánpótlásában is tevékenykedek. Sok helyen vagyok érdekelt, ám mivel lényegében én is még tanulom a szakmát, minél több helyen fordulok meg, annál több edzővel/szakemberrel van nexusom, és annál több nézőponttal, meglátással, futballról alkotott képpel találkozom, és ezzel talán az én látószögem is kiszélesedhet. Mindig mindenkitől lehet valami újat ellesni. 
 • Várhatóan mikor térhetsz vissza a pályára és azt követően lesz-e akadálya annak, hogy a labdarúgás mellett folytasd az elemzést is?
 • Amíg erőm, időm és energiám engedi, szeretném a kettőt együtt űzni. Azon dolgozom, hogy a következő szezonra már ép legyek. Azonban hosszútávon videóelemzőként képzelem el magam, így ezt semmilyen körülmények között sem hanyagolnám el. Ha még nem is vagyunk sokan, ám ha a videóelemzés minél korábban be tud gyűrűzni alacsonyabb osztályokba is és a klubok is realizálják ennek hasznosságát, nagyban hozzájárulhat utánpótlásban a játékosok egyéni fejlesztéséhez, és felnőttszinten a csapatok taktikai felkészítéséhez.