A célunk egyértelműen a feljutás, de ebben az évben ez nem lesz egyszerű feladat – interjú Aczél Zoltánnal

Aczél Zoltán 1967-ben született, az Újpest színeiben vált profi labdarúgóvá. A kétszeres válogatott középhátvéd hazánkban főleg a lila-fehéreknél és Siófokon tette le a névjegyét, de játszott a PMFC-ben és Vácon is. Légiósként is kipróbálta magát, a dél-koreai, a svájci és az osztrák élvonalban szerepelt.

Edzői pályája gyorsan ívelt felfelé, 44 éves korára már 136 NB I-es meccse volt a REAC, a Diósgyőr és a Haladás kispadján. 2008 és 2010 között Ervin Koeman segítőjeként a magyar válogatottnál is dolgozott. A legutóbbi szezonokban alsóbb osztályú csapatokat edzett, a Dabas-Gyónnal az NB III-ba, a Kozármislennyel tavaly veretlenül (!) az NB II-be jutott fel. Idén júniusban eldőlt, hogy ő váltja Pintér Attilát a harmadosztályba visszaeső III. Kerületnél, a cél az azonnali visszajutás. Elsősorban jelenlegi csapatával kapcsolatban kérdeztem, de esik szó az NB II-es osztályozóról, az alsóbb osztályú magyar foci helyzetéről és a Kozármislenyről is.

-Öt nappal azután, hogy a Kozármisleny bejelentette a távozásodat, hivatalossá vált, hogy a III. Kerületi TVE-nél folytatod. Kaptál más ajánlatokat is? Mi volt a döntő érv a Kerület mellett?

– Miután eldőlt, hogy nem Kozármislenyben folytatom, több megkeresésem volt. NB II-es, NB III-as csapatokkal tárgyaltam, végül a Kerület szakmai tervei voltak a legszimpatikusabbak számomra.

Kimondottan régi, jó kapcsolatom volt az Elnök Úrral, és hosszútávú, célokkal teli szerződést ajánlott nekem. A Kerület patinás klub, az első beszélgetés után megtiszteltetésnek vettem, hogy velem képzelik el a folytatást.

-Ahogy az osztályváltásnál lenni szokott, nagy volt a jövés-menés Óbudán a nyári átigazolási időszakban. Milyen szempontok alapján igazol a klub? Várható-e még további erősítés bármilyen poszton?

– Igen, voltak igazolásaink, és még tervezünk is újabbakat. Vannak még hiányposztjaink, ezeket szeretnénk megerősíteni.

Sportigazgatónk, Juhász Roland felel az átigazolásokért, ezeket a döntéseket átbeszélve, közösen hozzuk meg.

-A III. Kerület tavaly még az NB II-ben szerepelt, így ahogy azt bejelentésedkor nyilatkoztad, az azonnali visszajutás a csapat célja. Mi a véleményed az NB III. Nyugati csoport mezőnyéről, kik lehetnek a fő riválisaitok a bajnoki címért folyó harcban?

– A célunk egyértelműen a feljutás, de ebben az évben ez nem lesz egyszerű feladat. Osztályozó vár a bajnokra, és több csapat erősödött is. Jó kvalitású csapatok alkotják a Nyugati csoport mezőnyét, kiemelkedik közülük a Nagykanizsa és a Veszprém.

-Az MLSZ csökkenteni szeretné a másodosztály mezőnyét, ezért az idei szezon végén osztályozót rendeznek: az NB III. három csoportgyőztesét összesorsolják az NB II. 16., 17. és 18. helyezettjével, oda-visszavágós párharcban dől el, ki szerepelhet jövőre magasabb osztályban. Jó ötletnek tartod a létszámcsökkentést? Mekkora a különbség az NB II. alsóháza és az NB III. élcsapatai közt?

– Nem az én tisztem eldönteni hogy jó ötlet-e a létszámcsökkentés…de egy biztos, világon mindenhol: aki bajnok lesz az automatikusan egy osztállyal feljebb lép. Ez egy nagyon rossz döntés szerintem, ha egy bajnok osztályozót játszik…

Van különbség a két osztály élcsapatai és kiesői között de nem akkora, ami nem abszolválható.

-Tavaly a Kozármislennyel megnyerted a harmadosztályt, idén a III. Kerülettel ugyanez a cél, csak a Közép csoport helyett nyugaton. Hol tart most a Kerület az egy évvel ezelőtti Kozármislenyhez képest, mennyiben tér el a két klub helyzete?

– A jelenlegi csapatom szépen fejlődik, de még nem tart ott, ahol a Kozármisleny tavaly ilyenkor. Sok munkára van szükség ahhoz, hogy azt a szintet elérjük.

Mindkét klub helyzete nagyon stabil, ebben nincs semmi különbség.

-A III. Kerület tehetségközpontként nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásra is. Melyik cél élvez prioritást a felnőttcsapatnál, a bajnoki cím, vagy a fiatalok beépítése; hogyan tudod összeegyeztetni a kettőt?

– Jó az utánpótlásunk, amennyire átlátom. A prioritás a felnőtt bajnoki cím, de sok fiatalt integráltam a felnőtt csapathoz, szeretnék a későbbiekben az utánpótlásunkra komolyabban támaszkodni.

-Az NB III. Nyugati csoportjában 5 forduló után 10 ponttal és 11:7-es gólkülönbséggel az 5. helyen álltok, a Magyar Kupában sikerrel vettétek az első akadályt. Hogyan értékeled a szezonkezdést?

– A kezdésnél beragadtunk, de most egy kicsit stabilizáltuk a helyzetünket. Nem vagyok elégedett a rajttal, de kezdünk kiegyenesedni. Sok munka vár még ránk!

-A legutóbbi fordulóban otthon 3-1-re nyertetek a Nagykanizsa elleni rangadón a korai gólok meccsén. Mi volt a siker kulcsa, mennyire vagy elégedett a játékotokkal?

– A siker kulcsa a dominancia, a támadójáték, és a sikeres pontrúgások voltak. Az első félidőben eldöntöttük a mérkőzést, a másodikban célfutballt játszottunk. Ez nem tetszett, de sikeres volt.

-Az elmúlt években pro licences edzőként a „hátországban” dolgoztál, dolgozol. Milyen tendenciákat tapasztaltál az NB III-ban és a megye I-ben, fejlődik az alsóbb osztályú magyar foci? Mi a véleményed az MLSZ új, tavaly debütáló utánpótlás rendszeréről?

– A „hátországban” dolgozni nem szégyen, ott is ugyanazt csináltam mintha, az első osztályban dolgoznék. Sikereket értem el a megyei és NB III-as csapataimmal, mert becsületes, jó futballistákkal dolgozhattam együtt. A „hátország” fejlődött bizony, sokkal színvonalasabb és profibb lett, mint előtte volt. Sok élvonalat megjárt labdarúgó emeli a színvonalat, és fizikálisan is erősödtek a csapatok.

Az utánpótlás rendszert nem minősíteném, mert nem értek vele egyet, és amolyan megmondóember sem szeretnék lenni…

-Kozármislenyi búcsúleveledben azt írtad, követni fogod a csapat eredményeit. A baranyaiak 5 meccsen 4 pontot gyűjtöttek a másodosztályban, ez a tabella 16. helyére elég. Szerinted hányadik helyre várhatók a szezon végén?

– Kozármislenyt imádtam, páratlan sikert értünk el együtt a csapattal, a klubbal, a kollégáimmal. Folyamatosan követem őket és szurkolok nekik.

Nem tudom, mire lesz elég a másodosztályú produktumuk, de bízom benne, hogy sikerül tisztán kiharcolniuk a bentmaradást! Őszintén a csapat mellett vagyok, és biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog nekik.

-Végezetül egy személyes kérdés: milyen céljaid, terveid vannak még edzőként?

– Nem gondolkozom előre ,mindig az aktuális feladatomat próbálom a legjobb tudásom szerint elvégezni. Voltak komoly céljaim, aminek egy részét megvalósítottam, és vannak olyanok is, amit valószínűleg már nem tudok elérni. De nem vagyok elégedetlen, örülök annak, ami van, és örülök a legkisebb sikereknek is. Ez így van rendjén.

Köszönöm az interjút és sok sikert kívánok!

Módos Vilmos