Világbajnok és Aranylabdás olasz legenda lesz az Év Sportolója Gála egyik sztárvendége

2024. január 8-án rendezik meg a Magyar Állami Operaházban az Év Sportolója Gálát, amely már a 66. alkalom lesz a magyar sport történelmében. Összesen 10 kategóriában fognak győztest hirdetni, és több helyen is szerepelnek magyar futballisták.

fotó: MTI / Illyés Tibor

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke (Magyar Sportújságírók Szakszövetsége), valamint Csisztu Zsuzsa alelnök az M4 Sport stúdiójában jelentette be a kategóriák háromra szűkített jelöltjeit, valamint az érkező sztárvendégeket. Szöllősi György megjegyezte, hogy rekordot jelentő 471 szavazat alapján alakult ki a sorrend a kategóriáknál.

A meghívott vendégek között lesz Javier Sotomayor, a magasugrás világcsúcstartója, valamint Fabio Cannavaro, világbajnok és aranylabdás labdarúgó.

Fabio Cannavarot nem nagyon kell bemutatni senkinek, hiszen a történelem egyik legjobb középhátvédje volt.

fotó: FIFA

Pályafutását szülővárosában, a méltán híres Nápolyban kezdte, majd megfordult a Parmában, az Interben, a Juventusban, a Real Madridban, valamint az Al-Ahliban. 2011-ben az Egyesült Arab emírségekbeli klubtól vonult vissza a profi labdarúgástól.

Karrierje csúcspontja egyértelműen a 2006-os év volt, amikor is világbajnok lett Olaszországgal, valamint elhódította a France Football által alapított Aranylabdát is.

fotó: Getty Images

Cannavaro összesen három alkalommal lépett pályára Magyarország ellen az olasz válogatott tagjaként, és eléggé vegyes eredményeket tudhat maga mögött a mieinkkel szemben.

Először 2000-ben, egy világbajnoki selejtező mérkőzésen játszott a magyarok ellen, akkor 2-2-re végződött az összecsapás.

1 évvel később már győztes csapatnak volt a tagja, hiszen a Parmában megrendezett világbajnoki selejtezőn 1-0-ra a taljánok nyertek.

2007. augusztus 22-én az akkori friss világbajnok Olaszország egy barátságos mérkőzés keretein belül látogatott Magyarországra, és hiába szereztek vezetést Di Natale révén a taljánok, majd egy nagyszerű utolsó félórát produkálva Juhász Roland, Gera Zoltán és Feczesin Róbert góljaival 3-1-re sikerült fordítani és megnyerni a mérkőzést. Fabio Cannavaro eléggé rosszul futballozott aznap este, hiszen a sok hiba mellett ő hozott össze két gólt a magyar válogatott számára.

fotó: Nemzeti Sport

Az Év férfi sportolója díjra jelölték Szoboszlai Dominikot, a magyar válogatott és a Liverpool középpályását.

fotó: Getty Images

Az Év csapata díj hármas döntőjében ott van a 12 mérkőzés óta veretlenséggel rendelkező magyar labdarúgó válogatott.

fotó: MTI / Kovács Tamás

Az Év férfi edzője díj megnyerésére nagy eséllyel pályázik Marco Rossi, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya is.

fotó: MTI / Kovács Tamás

A 66. Év Sportolója Gálát január 8-án közvetíti az M4 Sport.