Lionel Messi lett az év játékosa a FIFA-nál – Szoboszlainál és Rossinál Haaland volt a legjobb

Tegnap este rendezték meg Londonban a szokásos FIFA gálát, amelyen több kategóriában is lehetett szavazni a 2023-as esztendő legjobbjára. A FIFA Év férfi játékosa díjat ezúttal is Lionel Messi, az Inter Miami és az argentín válogatott kiválósága kapta, megelőzve Erling Haalandot és Kylian Mbappét. Ha a legutóbbi Aranylabda szavazás is nagy port kavart a közvéleményben, akkor ennek a gálának is lesz utóhangja a nemzetközi sportsajtóban.

fotó: Getty Images

A 36 éves argentín szuperklasszis az Aranylabdához hasonlóan nyolcadik alkalommal hódította el a FIFA Év férfi játékosa díjat. Messi az Aranylabdát a 2022-ben megszerzett világbajnoki címmel vitte el, ezúttal viszont a 2022. december 19. és 2023. augusztus 20. közötti időszakot vették figyelembe, amibe a katari vb már éppen nem esett bele, így az eredmény ilyen szempontból is meglepetés. Az MLS-ben szereplő Inter Miami játékosa nem is utazott el a gálára, mivel biztos volt abban, hogy nem ő nyeri a díjat. Végül Thienry Henry, Messi volt csapattársa és az este egyik műsorvezetője vette át a díjat az argentín játékos nevében.

fotó: EPA

Az Aranylabdához hasonlóan a norvég Erling Haalandot tartották az egyik legesélyesebbnek, hiszen mindent megnyert a Manchester Cityvel, valamint elképesztő számba rúgdosta a gólokat.

fotó: Getty Images

A FIFA szavazásán minden tagországból a szövetségi kapitány, a válogatott csapatkapitánya és egy újságíró alakíthatta az eredményt egy-egy vokssal a szurkolók mellett. Magyarországról így Marco Rossi, Szoboszlai Dominik és a Magyar Sportújságírók Szövetségének az elnöke, Szöllősi György szavazott.

Marco Rossi és Szoboszlai Dominik listája is megegyezett, hiszen mindkettejüknél a norvég klasszis végzett az élen, megelőzve Messit és Mbappét.

fotó: MTI

A szavazáson egyébként pontegyelőség született Messi és Haaland között, de mivel a csapatkapitányok szavazatai döntöttek, így végül Messihez került a díj, aki vélhetően utolsó komolyabb egyéni címét zsebelte be profi labdarúgó karrierje során.

fotó: FIFA