Marco Rossi: ,,Egyetlen pillanatot sem élveztem az Európa-Bajnokságon”

Csütörtökön megtartotta utolsó németországi sajtótájékoztatóját a magyar labdarúgó válogatott. Mint ismert, nemzeti csapatunk a szerdai napon búcsúzni kényszerült az Európa-Bajnokságtól, miután az eredményeknek köszönhetően nem sikerült bekerülnünk a legjobb négy csoportharmadik közé.

fotó: MLSZ

A bajorországi Weiler im Allgäuban tartott sajtóeseményen Marco Rossi, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya értékelte a kontinensviadalt. Az 59 éves olasz-magyar szakember sejtelmesen nyilatkozott a jövőjével kapcsolatban.

,,Most, ebben a pillanatban nehéz a rövid- és a hosszú távú jövőről is beszélni. Kicsit át kell gondolnom a történteket. Nagyon stresszes volt ez a torna, egyetlen pillanatot sem élveztem ezen az Európa-Bajnokságon. És ez azért volt, mert Svájc ellen olyan rosszul kezdtünk. Az első félidő borzalmas volt. Utána aztán visszajöttünk. Szóval azt tudom mondani, hogy nekem az az első félidő volt a legrosszabb. Utána tettük a dolgunkat. Nem hiszem, hogy többet tudtunk volna tenni Németország vagy Skócia ellen. Utóbbit sikerült legyőznünk, de ez nem volt elég. Csalódottak vagyunk. Ami a jövőt illeti, remélem, hogy Magyarország, a válogatott a következő nagy versenyen részt vehet majd, beszélhetünk itt a világbajnokságról vagy a következő Európa-bajnokságról."

A kapitány szerint a Svájc elleni csoportmérkőzésből nagyon sokat lehet tanulni majd tanulni a jövőben.

,,Azt mindenkinek meg kell értenie, hogy ha nem kezdünk jól egy ilyen tornán, akkor minden túl bonyolult lesz. Az első mérkőzés mindig kulcsfontosságú. Ezért fontos, hogy győzni próbálj, de persze a vereségre adott válasznak is meg kell találnod a módját. Számomra ez volt már a második EB, és most elég nehezemre esik egy harmadikban gondolkodni. Amit én tapasztaltam, az az, hogy egy ilyen versenyen, ilyen szinten, ilyen ellenfelekkel szemben nem tehetsz egy rossz lépést sem. Jól kell kezdened ahhoz, hogy jól is fejezd be a tornát. Mi nem kezdtünk jól. Szóval az egyetlen dolog, amire panaszkodhatnék, az a Svájc elleni első játékrész volt. De úgy általánosságban nem akarom kritizálni a játékosokat. Szerintem megtették, amit tudtak. Volt, aki nem a legjobb formájában érkezett erre a versenyre. És valószínűleg ez is volt az egyik oka annak, hogy nem tudtunk továbbjutni. Ahogy már többször említettem, van egy olyan csapatunk, amely bárki ellen képes lenne nyerni, de csak akkor, amikor közülünk mindenki a legjobb formáját hozza. És csak akkor, ha taktikai szempontból szinte tökéletes meccseket tudunk játszani. És persze szerencsénk is kell, hogy legyen. Ami például tegnap történt Grúziával, amely azért nyert Portugália ellen, mert Portugália valószínűleg nem a legjobb teljesítményt nyújtotta. Ugyanez történt például Szlovéniával is, amely döntetlent tudott elérni Anglia ellen, mert Anglia nem a legjobb szintjén teljesített. De ez is a futball része."

fotó: Magyar Nemzet

Marco Rossitól megkérdzték azt is, csinálna-e bármit másként, mint tette azt az elmúlt nagyjából két hétben. A szakember ismét a csapategység fontosságát emelte ki.

,,Nehéz most megmondani, hogy miben tudnánk javulni. Ha megnézzük az Európa-Bajnokság összképét, sok-sok terület van, ahol javulhatnánk, mert a játék szintén minden oldalán többé-kevésbé hibákat követtünk el. De úgy gondolom, hogy eddig a csapatmunkának köszönhetően értünk el fontos eredményeket és jó teljesítményeket, így nem beszélhetünk egyéniségekről. Nem beszélhetünk csak egy-egy csapatrészről vagy játékosról. De hogy őszinte legyek, már a novemberi selejtezőkön is mondtam, hogy a jó Európa-bajnokság érdekében fontos lesz, hogy az összes játékos felépüljön, hogy a legjobb játékosok a rendelkezésünkre álljanak, de különösen fontos lehet, hogy mindenki a legjobb formáját hozza. És valamilyen oknál fogva ez így nem volt megfelelő. Tehát amiben reménykedhetünk a jövőben, az az, hogy a játékosok jobb általános állapotban lesznek a következő versenyekre és mérkőzésekre. Hogy megbántam-e valamit? Már most elkezdtem gondolkodni azon, hogy mit tudtam volna változtatni a felkészülésen, esetleg a meghívott játékosok személyét illetően. De nincs a bizonyíték arra, hogy bármi más vagy jobb lehetett volna, mármint a végeredményt, a teljesítményt, vagy akár a svájciak elleni első meccset illetően. Ami a kiválasztott játékosokat illeti, úgy gondolom, hogy azokat a játékosokat hívtuk meg, akik a legjobbak voltak jelen pillanatban. Nem volt szerencsénk sem, mert például Nego megsérült az írek elleni mérkőzésen. De az én szemszögemből nézve a dolgokat, valószínűleg - ha visszatérhetnék vagy újraindíthatnám az Európa-bajnokságot - valószínűleg változtatnék bizonyos dolgokon, de nem túl sok mindenen."

A tréner szerint egyértelműen Sallai Roland volt a magyar válogatott legjobbja az idei Európa-Bajnokságon, akinek szerinte klubszinten előre kell majd lépnie a nyár folyamán.

,,Korábban is többször mondtam már, hogy Roli egy olyan játékos, aki szerintem képes lenne előrelépni a pályafutásában. De ez nem rajta múlik jelenleg és nem is tőlem függ. Hanem azoktól az ajánlatoktól, amelyeket kaphat. Jól játszott az EB-n, és nagyon jól végezte a munkáját. Egyetértek azzal, hogy ő volt a legjobb játékosunk ezen az Európa-bajnokságon. De most ez sem volt elég."

fotó: Getty Images

Marco Rossi zárásként a Skócia elleni 1-0-s győzelemről beszélt, amely számára is a legszebb pillanat volt az Európa-Bajnokságon.

,,Az egyetlen pillanat, ami talán egy kicsit boldog volt - még ha aggódtam is Barni miatt - az az volt, amikor hármat fütyültek a Skócia elleni meccs végén, és nyertünk az utolsó percben. Valószínűleg ez volt a legszebb pillanat, de ez csak egy pillanat volt. Az előző Európa-Bajnoksághoz képest azt kell mondanom, hogy számomra ez a mostani EB sokkal, de sokkal stresszesebb volt, mint az előző. Sokkal jobban élveztem az előzőt tornát."

A magyar válogatott tagjai nem sokkal a sajtótájékoztatót követően repülőre szálltak, majd délután már a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren voltak. Nemzeti csapatunk legközelebb szeptember 7-én lép pályára a Nemzetek-Ligájában, ahol Németország vendégei leszünk Düsseldorfban.