Svájc történelmi vereségét is Magyarország ellen szenvedte el, de van miért törleszteni: magyar-svájci közös történelem: videókkal

A Magyarország-Svájc mérkőzés előtt dióhéjban felelevenítjük a legemlékezetesebb magyar-svájci összecsapásokat.

Az első meccs

1911-ben találkoztunk először Svájccal, akkor 2-0-s vereséget szenvedtünk Zürichben.

A történelmi kilences

A második meccsünkön alaposan visszavágtunk, ugyanebben az évben 9-0-ra vertük el a svájciakat, amely a mai napig Svájc történetének legnagyobb vereségének számít. Schlosser Imre 6 gólt szerzett, Koródy Károly kettőt, míg Bíró Gyula egyet.

Vb-meccs Olaszországban

Az 1938-as olaszországi világbajnokságon is megmérkőztünk a svájciakkal és 2-0-ra nyertünk Sárosi György és Zsengellér Gyula találatainak köszönhetően.

Gólzápor a javából

1948-ban elképesztő gólesőt hozott a magyar-svájci, a mieink ugyanis 7-4-re nyertek, majd 1955-ben 5-4-es győzelmet arattunk Svájcban, amelyet egy 8-0-s diadal is követett. 1940-1976-ig 14 meccsen keresztül mindig megvertük a svájciakat és 1994-ig 17 győzelem és 1 döntetlen volt a mérlegünk a vizsgált időszakban.

Tükörsima

1981-ben vb-selejtezőn Nyilasi Tibor duplájával és Fazekas László góljával 3-0-ra vertük Svájcot a Népstadionban. Ezt még két további 3-0-s siker követte.

Megtört a jég

1994-ben egy barátságos meccsen Svájc 2-1-re nyert és megtörte 18 meccses nyeretlen szériáját a magyar válogatottal szemben, ráadásul a következő két selejtezősorozatban további 2 győzelmet és 2 döntetlent ért el.

Az utolsó győzelem

1998-ban tudtuk legutóbb megverni Svájcot, akkor barátságos meccsen Korsós György és Sebők József korai góljaival.

A legutóbbi 3 meccs

2002-ben egy felkészülési meccset vesztettünk Svájc ellen, utána pedig a 2018-as vb-selejtezősorozatban játszottuk utolsó két meccsünket ellenük.

2016-ban a Groupama Arénában fogadtuk Svájcot, ahol a második félidőben jöttek a gólok: Lang Ádám hibáját Haris Seferovic használta ki (0-1). Egy percet sem kellett várni az egyenlítésre, Kleinheisler kapufája után a kipattanót Szalai Ádám lőtte a hálóba (1-1). A 67. percben Ricardo Rodriguez kapáslövésével Svájc visszaszerezte a vezetést, azonban Stieber beadásából Szalai ismét betalált (2-2). A 89. percben azonban Valentin Stocker megpattanós lövésével Svájc 3-2-re nyert Budapesten még Vladimir Petkovic vezetésével.

Az utolsó meccs

A bázeli visszavágó egy évvel később mégkeserűbben alakult: egy komoly hibát kihasználva Svájc Xhaka, majd Frei góljával hamar elment kettővel, majd Zuber a félidő végén és a második elején is betalált (4-0). Ezután Guzmics szépített, míg a túloldalon Lichtsteiner megrúgta az ötödiket. Az utolsó gólt mi szereztük, Ugrai Roland fejelt Sommer kapujába, 5-2 lett a vége. Ez volt Bernd Storck utolsó előtti mérkőzése a magyar válogatott kispadján.

A legutóbbi 3 meccset tehát Svájc nyerte. A 2016-17-es keretekből Gulácsi Péter, Kleinheisler László, Lang Ádám, Nagy Ádám, Sallai Roland, a svájciaknál Sommer, Elvedi, Schar, Rodriguez, Shaqiri, Zuber, Embolo és Xhaka játszhat most is.

Az akkori csapatok:

Svájc: Sommer, Lichtsteiner, Djourou, Schar, Moubandje, Xhaka, Shaqiri, Frei, Freuler, Zuber, Seferovic, cserék: Zakaria, Derdiyok, Embolo, szöv. kap: Petkovic

Magyarország: Gulácsi, Bese, Guzmics, Kádár, Korhut, Nagy Á., Pátkai, Elek, Varga R., Ugrai, Lovrencsics, cserék: Márkvárt, Lang, Sallai, szöv. kap.: Storck

Örökmérleg

Eddig 46 meccset játszottunk Svájc ellen, ebből 30-at megnyertünk, 5 döntetlen és 11 vereség mellett. Összesen 131 gólt lőttünk Svájcnak, míg 66-ot kaptunk, ez így egy imponáló +65-ös gólkülönbség.

Az összes meccs listája itt érhető el

Magyarország-Svájc 15:00, Köln