HIVATALOS: Budapesten lesz a 2026-os Bajnokok Ligája döntő

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Végrehajtó Bizottsága néhány nappal ezelőtt ülésezett az írországi Dublin városában, ahol nyilvánosságra hozták a 2025/2026-os Bajnokok Ligája és Európa-Liga döntőinek a helyszíneit. Az ülésen az a döntés született, hogy a 2026-os BL-döntő az Budapesten lesz, ráadásul a Puskás Aréna lesz majd a finálé házigazdája.

fotó: Magyar Nemzet

Mint ismert, az Európai Labdarúgó Szövetség tavaly nyáron ismertette a hivatalos felületein keresztül az európai kupadöntők pályázó nemzeteit és a listán ott szerepelt Magyarország is. Nem sokkal később kiderült, hogy Budapest mellett az olaszországi Milánó nyújtott be szándéknyilatkozatott az európai szervezetnek, amelyet a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is megerősített.

A magyar szövetség tavaly augusztusban megkapta a finálé megrendezésével kapcsolatos feltételrendszert az UEFA-tól, majd novemberben benyújtották a szükséges pályázatot. Idén áprilisban az is kiderült, hogy a döntő megrendezését Magyarország Kormánya is támogatja.

fotó: AFP

Az már tehát hivatalos, hogy a 2026-os BL-döntőt Budapesten rendezik meg, de az még kérdéses, hogy hol rendezik meg a 2027-es finálét, mivel milánói San Siro Stadionban felújításokat terveznek.

„Az UEFA a mai döntésével az MLSZ nemzetközi és rendezői munkáját ismerte el fogalmazott Csányi Sándor az mlsz.hu-nak adott interjújában.– Az európai szervezet értékelte, hogy az elmúlt években a magyar szövetség lépésről lépésre egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó események szervezése során bizonyította rátermettségét. A női BL-döntő, a korosztályos Európa-bajnokságok, a 2020-as Szuperkupa után sikeres volt a 2021-ben rendezett Eb, továbbá a tavalyi Európa-liga-döntő is. Ebben nagy szerepe volt a Puskás Arénának, illetve annak a háttérnek, amelyet a kormány biztosít az UEFA-események megszervezéséhez. A legrangosabb klublabdarúgó-mérkőzés budapesti megvalósításával az MLSZ újabb kitűzött stratégiai célját éri el. Azért fontos ez, mert a BL-döntő rendezése is hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban folytatódjon a labdarúgás fejlődése, és tovább növekedjen a népszerűsége" tette hozzá.

A 2019-ben átadott Puskás Arénában már számtalan rangos mérkőzést rendeztek meg az évek során. 2020 szeptemberében az Európai Szuperkupa döntőjét rendezték meg, majd 2021-ben Európa-Bajnoki csoportmérkőzéseket és nyolcaddöntőt is rendeztek. A következő lépcső az tavaly nyáron volt, amikor is az Európa-Liga döntőjét rendezték meg a létesítményben, de nem olyan régen arról is szó volt, hogy az Európa Konferencia-Liga fináléját is Budapestre, azon belül is a Puskás Arénába hozná az Európai Labdarúgó Szövetség, mivel Görögországban nem megfelelőek a biztonsági intézkedések, de végül maradt Athénban a finálé.

fotó: MLSZ

Az UEFA továbbá azt is közölte, hogy 2026-ban az Európa-Liga döntőt, 2027-ben pedig a Konferencia-Liga döntőt is Isztambulban, a Besiktas Parkban fogják megrendezni, míg 2026-ban a harmadik számú európai kupasorozat fináléjának a lipcsei RB Arena, 2027-ben az EL-döntőnek a frankfurti stadion ad majd otthont.