Megszerezte idei első EL-főtáblás győzelmét az FTC – Ferencvárosi TC – OGC Nice 1-0 (1-0)

Csütörtök este ismét pályára lépett a labdarúgó Európa-Liga főtábláján a magyar rekordbajnok Ferencváros együttese. A zöld-fehérek az alapszakasz harmadik fordulójában a topligás, francia élvonalban szereplő OGC Nice csapatát látták vendégül a Groupama Arénában. Pascal Jansen tanítványai abban a reményben léptek pályára, hogy végre megszerezzék az első pontukat, pontjaikat, hiszen a franciák nem túl jó formában érkeztek Budapestre.

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

Az első percektől kezdve aktívabb volt a Ferencváros, a 7. percben Abu Fani indította Traorét a jobb oldalon, majd a mali válogatott szélső betört a 16-oson belülre, majd a beadása kissé lecsúszott és a kapura volt veszélyes, de a vendégek kapusa, Bulka szögletre tolta. Két perccel később Kady lőtt 17 méterről, amely nem sokkal elment a jobb kapufa mellett.

A 13. percben a franciák is jelezték, hogy nem csak kirándulni jöttek a magyar fővárosba, Jonathan Clauss jobbról érkező lapos beadása megtalálta Diopot, aki az ötös sarkáról vette célba a kapu bal oldalát, ám Dibusz Dénes bravúrral védte a próbálkozást.

Néhány minutummal később előnybe került az Fradi: Rommens bal oldali szabadrúgása után az előre húzódó Cissé fejelt a rövid alsó sarok irányába, ám a labda Bombitón változtatott irányt, amely végül kikötött a franciák kapujában. Végül az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) öngólként könyvelte el a találatot. (1-0)

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

Ezt követően egy darabig nem alakult ki komolyabb lehetőség egyik kapu előtt sem. A Ferencváros magabiztosan őrizte az egygólos előnyét, míg a Nice próbált előre jönni, de a támadó harmadban nem voltak túl kreatívak.

A 40. percben Kady végezhetett el egy szabadrúgást 19-20 méterre a kaputól, amelyet a jobb sarokba szeretett volna lőni, ám Bulka kivédte a próbálkozást, majd a kipattanót Varga Barnabás lőtte rá, amelyet végül az egyik vendég játékos, Tom Louchet blokkolt az utolsó pillanatban.

Az első játékrész hosszabbításában is növelhette volna előnyét az FTC, egy Nice szögletet követően Clauss rúgott egy hatalmas luftot, amely után Kady és Abu Fani indult vezethetett egy kontratámadást, a brazil játékos leadta a labdát az izraeli középpályásnak, akinek a 16 méterről leadott lövését hatalmas bravúrral tolta szögletre Bulka. Néhány másodperccel később Rommens jobbról érkező szögletét Varga Barnabás csúsztatta meg, amelybe jól állt bele Guessand, így nem lett gól. Több említésre méltó esemény már nem történt, így egygólos ferencvárosi vezetéssel mehettek a csapatok az öltözőbe.

fotó: Sportfotók / Szőke Péter

A második félidőt elejét nagyon megnyomta a Nice és rögtön a játékrész első percében nagy helyzetet alakítottak ki. Guessand tört be a Fradi 16-osán belülre, majd az elefántcsontparti támadó ígéretes helyzetbe került, de lövésébe belelépett Cissé és szöglettel jöhettek a franciák. Nem sokkal később Boga is kísérletezett, majd Guessand fejesét kellett védenie Dibusznak.

A 60. percben egy gyorsan végigvitt hazai kontra végén Traoré vette célba 20 méterről kaput, ám a jobb sarokba tartó labdát kiütötte Bulka, majd a kipattanó Zachariassen elé került, de ő nem tudott lőni, végül Rommens borzalmasan eltalált lövése ment mellé. Három perccel később Traoré tette tovább a jobb szélén felfutó Makreckisnek, akinek a beadása után Varga Barnabás fejelt kapura, ám a gólvonal előtt Abdelmonem kirúgta a labdát, majd a magyar támadó ismételhetett fejjel, de az már csemege volt Bulkának.

A 71. percben is közel járt a gólhoz az FTC, ekkor Makreckis indította Traorét, aki simán lefutotta az örzőjét, majd a 16-oson belülre ért és az ötös sarkáról lőtt, ám a labda kevéssel elment a kapu mellett, pedig a hosszú oldalon érkezett Varga Barnabás is, aki becsúszva próbálta a kapuba továbbítani a játékszert.

A 84. minutumban jártunk, amikor is a csereként beállt Saldanha léphetett volna ki gólhelyzetben, ám Rosario buktatta a brazil támadót, amiért a mérkőzést dirigáló görög játékvezető azonnali piros lapot mutatott fel a holland játékosnak. A VAR ugyan megvizsgálta az esetet, ám a döntés érvényben maradt, így emberelőnybe került a Ferencváros az utolsó percekre.

A hátralévő időben többet volt a labda a franciáknál, ám nem tudtak kialakítani komolyabb lehetőséget az FTC kapuja előtt, míg a zöld-fehérek minden utat lezártak az ellenfél előtt. A játékvezető az öt perces hosszabbítás után nem sokkal lefújta az összecsapást, a Ferencváros teljesen megérdemelten győzte le hazai pályán a Nice csapatát 1-0-ra, így megvannak az első pontok az Európa-Liga idei kiírásában. Egyértelműen kijelenthető, hogy a Jansen-éra egyik legjobb Fradiját láthattuk a pályán.

fotó: Sportfotók / Szőke Péter


UEFA Európa-Liga alapszakasz, 3. forduló

Ferencvárosi TC – OGC Nice (francia) 1-0 (1-0)

Budapest, Groupama Aréna, 18 371 néző

Vezette: Tasos Sidiropulos (Polikronis Kostaras, Lazaros Dimitriadis) – görögök

Ferencváros: Dibusz – Makreckis, Cissé, Gartenmann, Civic (Ramírez, 73.) – Abu Fani (Botka, 96.), Rommens – Traoré, Kady (Maiga, 73.), Zachariassen (Ben Romdhane, 73.) – Varga (Saldanha 80.)

Vezetőedző: Pascal Jansen

Nice: Bulka – Mendy (Bouanani, 73.), Bombito, Abdelmonem – Clauss, Boudaoui, Rosario, Louchet (Abdi, 64.) – Diop (Boga, 46.), Laborde (Moukoko, 64.), Guessand (Cho, 64.)

Vezetőedző: Franck Haise

Gólszerző: Bombito (15. perc – öngól)


A Ferencváros ennek a győzelemnek köszönhetően feljött a rájátszást érő 23. helyre, míg a Nice visszacsúszott a 32. helyre az Európa-Liga tabelláján.

A zöld-fehérek a következő fordulóban az eddig pont nélküli, ukrán Dinamo Kijev vendégei lesznek, akik jelenleg az utolsó helyen állnak az EL-ben. A találkozót majd a németországi Hamburg városában rendezik meg november 7-én.