Fővárosi derbikkel folytatják – a Simple Liga 2. fordulójának beharangozója

Első győzelmüket üldöző újoncok, javítani kívánó patinás klubok és lendületeket megőrizni igyekvő óriások. Így folytatódik a Simple Liga a nyitóforduló után.

FTC-Telekom – Astra HFC (augusztus 31., szombat, 11:00)

Eltérő módon kezdett a két Pest vármegyei csapat, a Ferencváros szoros csatában múlta fel a trónkövetelő MTK-t, míg az Astra a Viktóriától kapott ki első szezonbéli mérkőzésén. A papírforma alapján az együttesek tovább folytatják ilyen módon megkezdett útjukat, nincs olyan tényező, ami alapján az Astra lenne az esélyesebb. Király Bianka együttese már az előző fordulóban a helyzetek hiányát emelte ki, a Fradi kiváló védelme mellett pedig valószínű, hogy most sem kerül több ziccerbe az Astra. Ez már az elmúlt években is így alakult, a tavalyi két mérkőzésen például egyetlen gólt sem szerzett az Astra, egy 2-0-ás és egy 4-0-ás zöld-fehér siker során maradt találat nélkül az Astra.

A helyzetkihasználásra igazán már az előző fordulóban sem panaszkodhatott a Ferencváros, a szombati matinén azonban még erősebb lehet a címvédő támadószerkezete, visszatért ugyanis a csapathoz Alesia Garcia. Az amerikai támadó korábban 2023 és 2024 februárja között már góljaival a Fradi-szurkolók szívébe lopta magát, most pedig tovább növelheti népszerűségét a népligeti szimpatizánsok körében. Szüksége is lesz rá az FTC-nek, szeptember 4-én és 7-én már a BL-selejtezőben kell teljesítenie a magyar bajnoknak, a lehetséges ellenfelek közül egyik sem tűnik legyőzhetetlennek, hazai pályán pedig végképp a Fradi mondható esélyesnek. A rövid idő alatt lejátszandó mérkőzések miatt csupán már csak egy kérdés marad: mennyire rotál az Astra ellen Albert Flórián.

Tipp: 3-0

Kép: mlsz.hu

Szekszárd - Puskás Akadémia (augusztus 31., szombat, 16:00)

Mindkét csapat elégedetten zárhatta az első fordulót, tekintve, hogy a Puskás Akadémia otthon nyert, míg a Szekszárd a Pécs otthonából csent el egy pontot. Hogy miért is jelent akkora diadalt a szekszárdiaknak az az egy pontocska? Csupán azért, mert ez volt az első alkalom, hogy nem kaptak ki a Simple Liga első fordulójában. Halászi Kinga együttese ezzel szemben nagyot fordítva nyert a DVTK ellen, a felcsútiaknak még sokat kell javítaniuk helyzetkihasználásukon, ha ez jobban ment volna nekik az előző hétvégén, valószínű nem lett volna olyan körömrágós a végjáték.

A két csapat nem mondhatjuk, hogy szoros meccseket játszott volna az elmúlt években, az előző négy találkozót mind a Puskás Akadémia nyerte és egyetlen alkalommal sem állt meg két gólnál. Persze a múltból nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, de ezt és az első fordulós teljesítményt figyelve, az összecsapás esélyese egyértelműen a vendégcsapat lesz.

Tipp: 0-2

Kép: puskasakademia.hu

DVTK - ETO FC Győr (augusztus 31., szombat, 16:00)

A mérkőzést az MLSZ YouTube csatornája is műsorra tűzi, ugyanis az ETO vendégjátéka Diósgyőrött egyértelműen a forduló rangadója. Ez persze nem az idei eredményekből ered, hiszen míg a győriek magabiztos győzelmet arattak a nyitófordulóban, addig a Diósgyőr nem tudta tavalyi vetélytársát, a Puskás Akadémiát legyőzni. Ehhez persze hozzájárult a két piros lap is, amit a miskolciak kaptak és, ha ez még nem lenne elég, kapusuk is belesérült a félresikerült belépőbe. Most azonban a tavalyi ötödik megmutathatja mit tud, a nyáron igazolt minőségi légiósok az ilyen meccsekért érkeztek. Az ETO azonban szeretné megőrizni a kezébe vett első helyet, a játékkal már egy hete sem volt baj, a helyzetek kihasználása, míg sok csapatnak, a Rába-partiaknak is problémát okozott. Az elmúlt évek is az idei formához hasonló eredményt vetítenek elő, utoljára 2022 tavaszán tudott pontot szerezni a DVTK az ETO ellen.

Tipp: 1-3

Kép: dvtk.eu

MTK - Honvéd (augusztus 31., szombat, 17:00)

Nem ma volt már, hogy az MTK és a Honvéd utoljára összecsapott, legutóbb 2014 márciusában találkoztak a felek, akkor az MTK nyert 1-0-ra, a szezonvégén pedig a Hungária körútiak bajnokságot ünnepeltek, míg a kispestiek a kiesés miatt szomorkodhattak. Nem mutatkozik ellenben jó esély arra, hogy ez a forgatókönyv újra bekövetkezzen, a Honvéd kerete az első fordulós vereség ellenére is, több, mint versenyképes, nem a kiesés elkerülése kell, hogy legyen a Masaryk mester tanítványainak célja. Az érme másik oldalán pedig azt láthatjuk, hogy az eltelt tíz év alatt az MTK-t az ETO és a Ferencváros is megelőzte. Ettől függetlenül persze a Honvéd ellen esélyesnek számít az MTK, ha pedig komolyan gondolják bajnoki álmaikat, a következő meccseken senkinek sem kegyelmezhetnek.

Tipp: 2-0

Kép: mtkhungaria.hu

St. Mihály - PMFC (augusztus 31., szombat, 17:00)

Nem panaszkodhatnak a szegediek a Simple Liga sorsolására, olyan szerencséjük van ugyanis, hogy a szezonjukat a két feljutó ellen kezdik, ami jó lehetőség pozitívan indítani az idényt. A kettőből egyet lehozott a St. Mihály, most pedig a tavaly veretlenül NB2-t nyerő Pécs érkezik vendégként, ami külön öröm lehet a szegedieknek, hogy ők fogadják a pécsieket, nem pedig fordítva, a friss feljutó szurkolótábora ugyanis mindig kiváló hangulatot teremt. Ezt a jó atmoszférát nem tudta kihasználni az első fordulóban a PMFC, helyzeteik ellenére is csak egy ikszet hoztak bemutatkozásként a Szekszárd ellen, ami persze nem jelent rossz eredményt, mégis kissé csalódottak lehetnek a baranyaiak.

Jól mutatja a női futball gyorsan változó kereteit, hogy a két csapat utolsó összecsapása óta egyetlen játékos maradt csupán hírmondónak, Bocz Virágon kívül nem játszik már senki a két csapatban a 2019-es utolsó párharc kereteiből. Ha már a múltat emlegetjük, az örökmérlegben egy baranyai győzelem árválkodik hat szegedi diadal mellett.

Tipp: 2-1

Kép: sztm.hu

Soroksár - Viktória (augusztus 31., szombat, 17:00)

Nehéz dolga lesz a Viktória FC-nek a Soroksár ellen és ez nem feltétlen a két csapat formájából adódik. A vasiak ugyanis megannyi játékost kényszerülnek nélkülözni, többen az U19-es válogatottnál vannak és a sérülések sem kerülik el a Viktóriát. Markó Edina együttese ettől függetlenül tudott az első fordulóban nyerni, akkor 1-0-ra verték az Astrát egy szerencsés góllal. Nem úgy a Soroksár, a pestiek komoly verésbe szaladtak Győrben, ha a hazaiak jobban koncentrálnak a kapu előtt, akár a 3-0-nál súlyosabb pofont is kaphattak volna. A Viktória ellen muszáj lesz összekapniuk magukat a soroksáriaknak, az elmúlt években ugyanis szoros meccseket játszottak, így a szombathelyi hiányzókat kihasználhatná a Pest vármegyei alakulat.

Tipp: 1-2

Viktória Fc-Astra,nb1, női labdarúgás, 20240824, ut, Szombathely, Unger Tamás / Vas Népe