Derbi, keleti rangadó, hibátlanok csatája: izgalmas forduló elé nézünk a 4. fordulóban – beharangozó

Kecskeméti TE-ETO FC Győr (augusztus 16., péntek, 20:00)

kép: NSO

Kecskemétre nem nyerni járnak mostanában a csapatok, a legutóbbi 5 hazai bajnokijából egyet sem vesztett el a Kecskemét.

Mindkét csapat új igazolást jelentett be a héten, a KTE Bocskay Bertalant, míg az ETO a tunéziai támadót, Salih Wajdit.

A Kecskemétnek 2, míg az ETO-nak 0 pontja van, így két nyeretlen csapat feszül egymásnak a 4. forduló nyitómeccsén. Az ETO a mezőny egyetlen olyan csapata, amely még nem szerzett pontot. A két együttes legutóbb az NB II-ben találkozott Kecskeméten, akkor 3-2-re nyertek a lila-fehérek, majd egy volt kupameccsük, amelyet a győriek nyertek 1-0-ra.

Tipp: 3-1

Debreceni VSC-Diósgyőri VTK (augusztus 17., szombat, 17:00)

kép: HAON

Tavaly egyszer sem sikerült a Debrecennek legyőznie a Diósgyőrt, utoljára ez 2020 júniusában jött össze, akkor 4-0-ra nyertek a hajdúságiak. Ugyan a Debrecen csak két meccsen van túl, még veretlen, míg a Diósgyőr nyeretlen és az utolsó előtti helyről várja majd ezt a fordulót.

A DVSC-nek ez az első hazai meccse a szezonban, mivel a Ferencváros elleni bajnokit decemberre halasztották, majd egy győri és egy kecskeméti túra várt a piros-fehérekre.

A DVTK a Paks ellen döntetlennel kezdett, utána azonban két vereség jött a Fehérvár és a Ferencváros ellen. A DVTK az évet pont a DVSC vendégeként nyitotta februárban, akkor 2-2-t játszottak, míg tavasszal 5-3-ra nyert a miskolci alakulat saját közönsége előtt. A DVTK ráadásul 2008 óta nem tud nyerni Debrecenben.

Tipp: 3-1

Ferencváros-Újpest (augusztus 17., szombat, 19:30)

kép: Fradi.hu

Sokat nem kell várni a derbire, utoljára 2017-ben volt hamarabb, akkor már a 2. fordulóban találkoztak egymással a felek, most pedig május vége után augusztus közepén ismét.

A Ferencváros Pascal Jansennel 6 tétmeccset játszott le, ebből 4-et megnyert, 1 döntetlen és 1 vereség mellett. A TNS elleni sima továbbjutást követte a Kecskemét elleni 1-0-s, majd a Diósgyőr elleni 2-0-s győzelem a bajnokságban, azonban a Midtjylland ellen búcsúzott a BL-től az FTC és az El-ben a bosnyák Banja Luka következik. A héten egy dán védőt is igazoltak a zöld-fehérek, Gartenmann pont a Midtjyllandtól érkezett.

Az Újpest is igazolt védőt, méghozzá a portugál Duartét a derbi előtt. A Grzelak-éra két vereséggel, majd egy fölényes, 4-1-es sikerrel indult, most pedig jön a szezon első derbije.

Az Újpest 2015 óta nem tudott derbit nyerni és utoljára 2019-ben nem kapott ki a Ferencváros ellen, kérdés, hogy a zöld-fehérek sorozata folytatódik szombat este, vagy lezárja ezt a szériát az Újpest.

Tipp: 1-0

Fehérvár-Zalaegerszeg (augusztus 18., vasárnap, 15:30)

kép: NSO

A Fehérvár a hétközben 2-0-ra kikapott az Omonia Nicosiától, így befejezte európai kupaszereplését. A Vidi 6 tétmeccset játszott 3 hét alatt és ez meg is látszott a teljesítményükön, a legutóbbi 3 meccsüket egyaránt elvesztették. Ebben a szezonban a Diósgyőrt verték meg otthon, emellett döntetlen a Kecskeméttel és vereség Újpesten. Hazai pályán jók a fehérváriak itthon, hiszen csak az FTC tudta megverni őket tavaly, de a ZTE volt a másik csapat, amelyet nem bírtak otthon egyszer sem megverni (3-3, 1-1).

A Zalaegerszeg két vereség után legyőzte a Paksot és most hasonlóban bízhat, hogy ha a Fehérvár kellően nem tud regenerálódni erre a meccsre, akkor újabb értékes pontokat gyűjthetnek Márton Gáborék.

Tipp: 2-2

Paks-Nyíregyháza (augusztus 18., vasárnap, 17:45)

A Paks számára indult leghamarabb a szezon, ráadásul ők utaztak eddig a legtöbbet a 3 európai párharc miatt, így érthető lesz, ha a Paks nem 100%-os állapotban vág neki a Nyíregyháza elleni bajnokinak, főleg úgy, hogy csütörtökön Csehországban van jelenése a Konferencia-liga rájátszásában. A paksiak eddig 4 pontot gyűjtöttek 3 meccsen, de hazai pályán ebben a szezonban a Corvinul elleni 0-4 óta mindenkit legyőztek.

A Nyíregyháza jól kezdte a bajnokságot az ETO legyőzésével, ám az MTK és a PAFC ellen sima vereségeket szenvedtek, most ismét idegenben vár fontos összecsapás a nyírségiekre. A két csapat 2020-ban a kupában összefutott, akkor Ötvös góljával a Nyíregyháza vezetett, de Hahn duplájával a Paks fordított.

A legutóbbi Paks-Nyíregyháza mérkőzés az NB I-ből azonban nem a meccs, hanem egy szürreális helyzet miatt marad emlékezetes:

Tipp: 2-1

Puskás Akadémia-MTK Budapest (augusztus 18., vasárnap, 20:00)

kép: MTK

A két 9 pontos csapat összecsapására kerül sor az NB I 4. fordulójának zárómérkőzésén. Noha a Ferencváros is még 100%-os, ők egy meccsel kevesebbet játszottak, de több hibátlan csapat nincs az OTP Bank Ligában.

Azzal, hogy a felcsútiaknak nem kellett sem az 1., sem a 2. körben játszaniuk, így leredukálódott a tétmeccseik száma (pl. a Pakshoz képest) és az Ararat elleni, csütörtöki 3-3 után az MTK ellen hangolódnak a Fiorentina elleni Kl-playoffra. Hornyák Zsolték Újpesten 2-1-re nyertek, majd hazai pályán a Zalaegerszeget 2-1-re, a Nyíregyházát 3-1-re verték, most ismét Felcsúton zárul, zsinórban harmadszor egy forduló.

Az MTK is kifogástalanul rajtolt, Horváth Dávidék előbb Zalaegerszegen nyertek 1-0-ra, majd a két feljutót is legyőzték, ám a vasárnapi papíron jóval nehezebb meccsnek ígérkezik.

Az MTK egyébként többször nyert már Felcsúton, de februárban nagyon megégtek, hiszen 6-1-re kaptak ki.

Tipp: 3-3