2 éve még a Manchester Unitedet szorongatta meg a 21-szeres ciprusi bajnok: röviden az Omonia Nicosiáról

A Fehérvár FC a ciprusi Omonia Nicosiával találkozik a Konferencia Liga 3. fordulójában, íme a ciprusi csapat rövid bemutatása.

Az Omonia Nicosia Ciprus egyik legsikeresebb klubja: 21-szeres bajnok, 16-szoros kupagyőztes és 17-szeres Szuperkupagyőztes. 1970 és 1989 között 14 bajnoki címet szereztek a zöld-fehérek, emellett zsinórban négyszer is nyertek Ciprusi Kupát. Legutóbb 2021-ben lettek bajnokok, összesen 159 európai kupameccset játszottak.

Többek között 1977-ben a Juventussal, 1972-ben a Bayern Münchennel, 1980-ban az Ajaxxal, 1994-ben az Arsenallal, 2008-ban és 2022-ben pedig a Manchester Uniteddel is találkoztak.

A Bajnokok Ligája csoportköréhez 2020-ban voltak a legközelebb, akkor a playoffban az Olympiacos ejtette ki őket, de így is történetük első kupacsoportkörébe jutottak, ahol a PSV, a PAOK és a Granada várt rájuk. Csak a PAOK-ot tudták megverni, de ennek a történelmi tettnek Lang Ádám is a részese volt kezdőként. Lang egyébként korábban a Fehérvár játékosa is volt, így számára is különleges lesz a mostani párharc. 2021-ben az EKL csoportkörébe jutottak be, de nem tudtak meccset nyerni a Qarabag, Basel és a Kairat triumvirátusával szemben. 2022-ben volt ismét csoportkörös az Omonia az Európa-ligában, ahol többek között a Manchester Uniteddel is találkoztak, de mindegyik csoportmeccsüket elvesztették a Real Sociedad és a Sheriff Tiraspol ellen is. Az Old Traffordon egészen a 90+3. percig 0-0-ra álltak, a hazai meccsen pedig 3-2-es vereséget szenvedtek.

Az előző szezonban az APOEL és az AEK Larnaca mögött a harmadik helyen végzett az Omonia a bajnokságban, a Ciprusi Kupa döntőjét viszont elvesztették a Paphossal szemben. A nemzetközi kupaporondon ismét a Konferencia-liga jutott a nicosiai csapatnak, ahol a Gabala kiejtése után a Midtjylland búcsúztatta őket 5-2-es összesítéssel.

Omonia 2-3 Manchester United, kép: SkySports

Idén a Torpedo Kutaisit ejtették ki a második körben, a georgiaiak ellen 3-1-re nyert az Omonia otthon, Coulibaly duplázott és Ewandro is betalált, míg Grúziában Stepinski és Semedo góljaival nyertek 2-1-re, így 5-2-vel jutottak tovább. A zöld-foki Semedo 12 góllal a legeredményesebb Omonia-játékos volt a ciprusi bajnokságban.

Rengeteg az idegenlégiós a ciprusi csapatban, a Torpedo elleni visszavágón például csak 2 ciprusi volt a kezdőben. Afrikából marokkói, guineai, nigériai, szenegáli, kameruni és Zöld-foki-szigeteki, Dél-Amerikából 3 brazil, Európából pedig lengyel, magyar, bosnyák, szerb, görög és svéd légiósa is van az Omoniának.

Lang Ádám 2019 óta az Omonia Nicosia játékosa, több mint 100 fellépése és 3 gólja van a ciprusi csapatban, emellett 1-szeres bajnok és szuperkupagyőztes, valamint kétszeres Ciprusi kupagyőztes a magyar válogatott védője.

kép: Csakfoci.hu

A csapat vezetőedzője a litván Valdas Dambrauskas, aki a Hajduk Split, a Zalgiris, a Ludogorets és az RFS vezetőedzője is volt, emellett litván utánpótlás válogatottakat is irányított. Az Omonia kispadján a Torpedo elleni győztes párharcban debütált.

Az Omonia Nicosia-Fehérvár összecsapás odavágóját csütörtökön 19 órától játszák.