,,A legfontosabb, hogy a magyar labdarúgás újra népszerű legyen”- interjú Ember Norberttel

Eredményes éven van túl a magyar labdarúgás, hiszen számtalan sikerélményben gazdagodtuk 2023-ban is. A magyar labdarúgó válogatott kijutott egyenes ágon a jövő évi Európa-Bajnokságra, míg a Ferencváros jól szerepelt az Európa Konferencia-Liga csoportkörében, és így ott lehetnek majd a sorozat tavaszi folytatásában, több magyar válogatott játékos topligába igazolt stb.

A Fehérvár FC együttese egy kaotikus éven van túl, hiszen nagyrészt csak szenvedésből állt a klub, de az utolsó pár hónap az nagyon jól sikerült, így jelenleg az NB1 3. helyén telel Bartosz Grzelak legénysége.

fotó: Fehérvár FC

Karácsony alkalmából egy különleges személlyel készítettünk interjút, méghozzá Ember Norberttel, az Oldalvonal vloggerével.

fotó: Oldalvonal

Norbi rendszeresen jár NB1-es, magyar válogatott és nemzetközi mérkőzésekre, így nagyon jól ismeri a magyar labdarúgást.

Az interjú során szóba került az általa működtetett Oldalvonal, a Fehérvár FC, és a magyar válogatott.


Bevezetés

-Szia Norbi! Arra kérnélek, hogy pár szóban mutatkozz be azoknak, akik esetleg nem ismernének téged!

,,Üdvözlöm az oldal olvasóit és követőit! Ember Norbert vagyok, az Oldalvonal Youtube-csatornájának vloggere, szerkesztője, és a magyar labdarúgás nagy szerelmese. Magyar szinten a Videoton a kedvenc klubom, már lassan 15 éve szurkolok a Vidinek. Amikor csak időm engedi, akkor rendszeresen járok a csapat mérkőzéseire, de természetesen az Oldalvonal miatt többi magyar klub mérkőzésein is ott vagyok. Mivel a fővárosban élek, így a fővárosi klubok meccsein vagyok ott a legtöbbször, de voltam már szinte majdnem mindenhol az országban. Többször előfordult az, hogy elkísértem a magyar válogatottat és a klubcsapatainkat Európába, idén például elkísértem a Ferencvárost Firenzébe a Fiorentina elleni EKL-mérkőzésre, amely 2-2-es döntetlennel ért véget, és végig nagyszerű volt a hangulat az Artemio Franchi Stadionban.”

fotó: Oldalvonal

-Hogyan jött az ötlet, hogy egyszerre több közösségi médiás felületen, egy magyar focival kapcsolatos oldalt fogsz működtetni?

,,Régebben még különféle internetes műsorokban tevékenykedtem a Semleges Térfélnél, ami még mai napig egy működő oldal. Akkori kollégáim többször mondták azt, hogy jó kis videókat készítek az oldalra, valamint van egy olyan beszélőkészségem, amit el lehet adni bárhol. Nyugat-Európában a vlogolás az egy elterjedt műfaj, és rendszeresen lehet látni, hogy sztárcsapatok mérkőzéseire járnak vloggerek, és próbálják a nézők figyelmét a képernyők elé irányítani. Ezek hatására döntöttem el én is, hogy létrehozok egy ilyen oldalt, ami nagyon jó döntésnek bizonyult, hiszen Magyarországon az egyik legismertebb sporttal foglalkozó vlogger lettem.”

-Milyen közösségi médiás platformokon szoktál aktív lenni?

,,A legaktívabb általában a Youtubeon vagyok, ahová vlogokat szoktam készíteni, amellyel a mérkőzésre járás élményéit próbálom átadni a kedves nézőknek. TikTokon hetente több alkalommal magyar focis kibeszélőt szoktunk tartani élő adás formájában, ahol a magyar labdarúgás legfrissebb történéseit szoktuk megvitatni a kedves nézőkkel. Facebookon, Instagramon kép és videóriportokat szoktam posztolni az egyes mérkőzésekről, amelyek Youtubera nem kompatibilisak. Valamint ott van az Oldalvonal Discord szervere is, ahol jelenleg több mint 400 ember található, és ott napi rendszerességgel szoktunk beszélni a magyar labdarúgás történéseiről. Azt gondolom, hogy egy nagyszerű közösséget alkotunk!

-Mi a célod a videózással?

,,Az Oldalvonal Youtube-csatornája az leginkább olyan szubkultúrának szól, akik másabb szemszögből közelítik meg a magyar labdarúgást. Számomra a legfontosabb az, hogy a magyar futball újra népszerű legyen, és hogy mindenki szívesen járjon a mérkőzésekre. Nem csak a válogatottnál, de a klubfutballban is szükség van a szurkolók támogatására. Mondjuk ki őszintén, hogy a Ferencvároson kívül egyik magyar csapat sem tud komoly nézőszámokat produkálni a bajnoki mérkőzéseken. Néha-néha vannak ilyen kiugró események, de a stadionok kihasztnáltsága az bőven 50% alatt van. Minden ilyen videós tartalomra, ami megtud fogni új potenciális szurkolókat, szükség van, hiszen csak így tudunk elérni a jövő generációjához. A mai világban számtalan inger éri a fiatalokat, és ők másként néznek a labdarúgásra. Szeretném rávenni őket, hogy járjanak mérkőzésekre, ahelyett, hogy a másik lehetséges 7-8 program közül válasszanak valamit.”


Videoton

-Említetted az elején, hogy te Videoton szurkoló vagy. Honnan jött a Vidi iránti szereteted?

,,A Vidi szeretet az eléggé érdekes úton jött. Mivel Budapesten élek, így leginkább a fővárosi csapatok mérkőzéseire jártam rendszeresen egy baráti körrel, amely szépen lassan felbomlott az idők alatt. Egy ilyen identitáskeresés jellemzett régen, és sosem találtam meg azt a klubot, amelyben igazán jól éreztem volna magam. Egyszer az egyik jó barátommal elmentünk a Videoton egyik mérkőzésre, ami még a régi Sóstói Stadionban volt, és valamiért megragadtunk ott a hangulat miatt. Ezután rendszeres visszatérők voltunk, és Felcsúton már bérletesként szurkoltam a csapatnak. Manapság is, ha időm engedi, akkor ott vagyok a csapattal Székesfehérváron, de ha úgy adódik, akkor elkísérem őket magyar vagy nemzetközi mérkőzésekre is.”

-Neked ki volt a kedvenc játékosod, és a jelenlegi keretből kinek a játéka tetszik?

,,Szerintem nincs olyan futball szerelmes, akinek ne lenne kedvenc játékosa, és ezalól én sem vagyok kivétel. A régiek közül egyértelműen a Nikolic Nemanja, aki egy nagyon jó ember és nagyon jó játékos volt, egy igazi klublegenda. Mai napig személyes kapcsolatban vagyok a Nikoval, szoktunk beszélgetni is telefonon. Nagyszerű játékosa volt a fehérvári labdarúgásnak, és bízom benne, hogy a jövőben kap majd lehetőséget a klubnál is, hogy egy másabb szerepkörben is kipróbálhassa magát. Neki a Videoton az élete, napi kapcsolatban van a vezetőkkel, hiszen a fia, Marko is a Vidiben futballozik. A jelenlegi keretből nehéz lenne bárkit is kiemelni, mivel nagyon szeretem az egész csapatot. Talán a legközelebb hozzám a Kalmár Zsolt áll. Nagyon örültem annak, amikor Székesfehérvárra igazolt, hiszen egy nagyszerű irányítónak tartom. Sajnos most egy sérüléssel bajlódik, de bízom benne, hogy minél hamarabb felépül, és újra tudja majd segíteni a csapatot és a magyar válogatottat.”

fotók: Nemzeti Sport

-Mi a legszebb emléked a csapattal kapcsolatosan?

,,Én a német 1. FC Köln elleni Európa Konferencia-Liga selejtező rájátszásának az első mérkőzését mondanám, amikor is nyerni tudott a csapat 2-1-re Kölnben. Azon a mérkőzésen én is ott voltam, és természetesen videó is készült róla az Oldalvonal Youtube-csatornájára. Bravúrszámba ment volna az, ha sikerül kivívni az EKL-csoportkörébe jutást, de sajnos a visszavágón a németek bebizonyították, hogy miért szerepelnek a Bundesligában, és egy magabiztos 0-3-al elbúcsúztattak minket. Bár kikaptunk, de a hangulat parádés volt végig a Sóstói Stadionban. Talán sosem volt még annyi néző az új székesfehérvári arénában, mint akkor a Köln ellen.”

fotó: MTI

-A legutóbbi szezonban az utolsó fordulóig kérdéses volt, hogy a Vidi maradhat-e az élvonalban, és végül az utolsó fordulóban sikerült ezt bebiztosítani. Titeket szurkolókat mennyire viselt meg a 2022/2023-as szezon?

,,Valóban, a legutóbbi szezon nem a diadalmenetről szólt Székesfehérváron, de hálistennek sikerült a minimális célt teljesíteni. Ez a mélypont nem a Vasas pályán kivívott bennmaradás volt, hanem az idei szezonban az ESMTK elleni MOL Magyar Kupa kiesés. A fájó kupabúcsú után Juhász Roland sportigazgató lemondott, és azóta, hogy nincs sportigazgatója a csapatnak, én úgy látom, hogy jobban megy a játék, mivel nincs teher a futballisták és a vezetőedző vállán. Elindultunk egy olyan irányba, ami pozitívan értékelhető, mind játékban, mind eredmények szempontjából. Bár még kissé félve mondom ki, de úgy néz ki, hogy sikerült magunk mögött hagyni egy nehéz időszakot. Bízom benne, hogy innentől csak felfelé lesz.”

-Az elmúlt 2-3 év az identitáskeresésről szólt Székesfehérváron. Úgy néz ki, hogy mostanra megtalálta Bartosz Grzelak a nyerő stílust?

,,Ezt kár lenne tagadni, mivel itt sűrűn adták át egymásnak a vezetőedzők a kulcsot. A csapat minősége megvolt arra, hogy ott legyen a bajnoki cím közelében, viszont ez játékkal és eredményességgel nem párosult, valamint becsúsztak olyan nem várt vereségek is, ami miatt minden Videotonhoz tartozó személynek égett az arca a szégyentől. Az elmúlt 7-8 fordulóban jót tett a csapatnak az, hogy felállást váltott Bartosz Grzelak, és olyan labdarúgók is jól teljesítenek, akik korábban komoly kritikákat kaptak. Gondolok itt Kenan Kodrora, Tóth Balázsra, Schön Szabolcsra, valamint a Derby Floresre, aki szerintem az NB1 egyik legjobb box to box középpályása.”

-Nem olyan rég mondtad az ESMTK elleni MOL Magyar Kupa kiesést, amelyen te is ott voltál. Hogyan élted meg azt a találkozót?

,,Ami nekem nagyon tetszett, az a hamisíthatatlan kupahangulat. Jó volt látni, hogy az ESMTK Stadionjába ennyi sikerre éhes és lelkes pesterzsébeti szurkoló látogatott ki, persze jöttek szép számban Székesfehérvárról is. A mérkőzés eléggé kiegyenlített volt, és bár voltak olyan periódusok a második félidőben, amikor megnyerhette volna a Vidi a mérkőzést, de végül a Lucz Viktor óriási góljával kikaptunk és kiestünk. Akkor azt mindenki szégyenként fogta fel, de az őszi szezonban ez volt az igazi vízválasztó mérkőzés. Azóta csak a Debrecen volt képes legyőzni a Videotont, ami szerintem extrának számít az elmúlt időszak sikertelenségei után. Optimistán tekintek a jövőt illetően, és bízom benne, hogy a székesfehérvári labdarúgás visszakerül a méltó helyére.”

fotó: Nemzeti Sport

-Jelen állás szerint a 3. helyen áll a fehérvári csapat a bajnokság felénél. Te milyen eredménnyel lennél elégedett a szezon végén?

,,Elég szép számokat produkált az őszi szezon végére a Vidi, hiszen 28 gólt szerzett a kupából való kiesést követően, ami messze az egyik legjobb. Ahogyan megfigyelhető, hogy a csapat magja magyar játékosokra épül, és mellettünk próbálnak azért minőségi külföldieket is igazolni. Szerintem, egy-két igazolás azért kell, főként a védelembe, mivel ott érzem a legvékonyabbnak a keretet. A támadósor rendben van, a középpálya is jónak mondható, valamint a kapus poszt is rendben van, mivel Tóth Balázs személyében nekünk van az egyik legjobb kapusunk. Én azt gondolom, hogy a Ferencváros fogja megnyerni a bajnokságot, mivel a Paks el fog fárad a szezon végére, és lejjebb fog csúszni. A Fradinak olyan előnye van az elmúlt időszakban elért eredményei miatt, hogy nem kérdéses számomra, hogy idén is bajnok lesz, és ezt nem lesz képes behozni egyik magyar csapat sem. A Videoton legjobb esetben a 2-3. helyen végezhet jövő májusban, de ehhez muszáj igazolni egy-két játékost. Ha idegenben tudunk szerezni 15 pontot tavasszal, akkor nagy eséllyel pályázhatunk a dobogóra.”

-Egy esetleges nemzetközi kupaszereplés mennyit segítene a csapaton?

,,A Ferencváros után mi vagyunk az a csapat, amely a legtöbbször volt ott a nemzetközi csoportkörök kapujában, de sajnos a Fradival ellentétben mi szinte mindig kiestünk. Említhetném a Partizan, AEK Athén, Standard Liégé, és az 1. FC Köln elleni párharcainkat is, amelyek mind rájátszásos összecsapások voltak. Ahogyan a miniszterelnök is elmondta korábban, hogy a magyar futballnak szüksége van legalább két olyan csapatra Európában, amely versenyképes tud lenni a legnagyobb csapatok ellen. Ehhez jól kell szerepelnünk most a bajnokságban, és majd jövő nyáron valahogyan eljutni valamelyik sorozat csoportköréig. Óriási lendületet adna a klubnak egy nemzetközi kupaszereplés.”

fotó: Fehérvár FC


Magyar válogatott

-Beszéljünk egy picit a magyar válogatott 2023-as évéről. Fantasztikus volt, amit a válogatott művelt idén, hiszen sikerült csoportelsőként kijutni az EB-re. Hogyan értékelnéd a válogatott selejtezőben mutatott teljesítményét?

,,Az ember próbálja keresni a változatos pozitív szavakat a magyar válogatott idei teljesítményére, de nagyon nehéz, így csak annyit mondok, hogy nagyon büszke vagyok rájuk. Szépen játszottunk a mérkőzések nagyrészében, és mindent megtettünk annak érdekében, hogy csoportelsők legyünk. Marco Rossira is büszke vagyok, hogy ilyen csapatot rakott össze. Szoboszlai Dominik egy nagyon jó futballista, és én régen láttam már ilyen érett gondolkodású magyar játékost. Remekül látja el a csapatkapitányi feladatokat, és a selejtező alatt is igazi vezér volt. Fejlődésben van a magyar válogatott, és a jövőben nagyon szép sikerek várhatnak ránk.”

fotó: UEFA

-Melyik találkozókat tudnád kiemelni pozitív értelemben?

,,Szerencsére minden idei hazai válogatott mérkőzésen ott voltam, de az idegenbeli mérkőzéseket is követtem nagy-nagy figyelemmel. A Bulgária elleni első félidőben játszott a legjobban a magyar válogatott, amióta Marco Rossi a szövetségi kapitány. Esélyt sem adtunk a riválisnak. A szerbek elleni hazai mérkőzés nagyobb részét sikerült kézben tartani, de voltak meleg pillanatok a vége fele, viszont talán az volt a legizgalmasabb mérkőzés a sorozatban. Montenegró ellen meg a felszínre törő egyéni teljesítményeknek köszönhetően tudtunk diadalmaskodni. Kalmár Zsolt beállítása jót tett a válogatottnak, és Szoboszlai Dominikkal karöltve felőröltük az ellenfelet. Én ezt a három mérkőzést tudnám elsősorban kiemelni.”

-Marco Rossi személye mennyire kellett ehhez a sikerhez?

,,Nagyon-nagyon, mivel nélküle ez a magyar válogatott nem tartana ott, ahol manapság. Olyan jó megérzéssel áldotta meg a jó Isten, amelyet nem lehet tanítani. Megtalálta a játékosok megfelelő pozícióit, és sikerült egy sikerre éhes, motivált csapatot kialakítania. Nagy szerencsénk van a Marco Rossival. Bízzunk benne, hogy minél tovább ő fogja kormányozni a nemzeti csapatot.”

-Végezetül beszéljük egy kicsit az EB-csoportkörről. Németország, Skócia és Svájc lesznek az ellenfelek. Mit vársz ettől a csoporttól?

,,Egyértelműen továbbjutást várok a srácoktól. Én azt gondolom, hogy ebből a csoportból 4 megszerzett ponttal már simán tovább lehet jutni. Az lesz a kérdés csak, hogy hányadik helyen fogunk továbbmenni. Nagyon meglepődnék azon, ha nem sikerülne. A játékunk alapján bárki ellen lehet esélyünk. Svájc nevek alapján jobb csapat, de egy átépülőben lévő válogatott. A skótok az EB-selejtezők végére eléggé elfáradtak, de ellenük előzetesen kemény mérkőzésre számítok. A németek is átalakulóban vannak, és az elmúlt időszakban elért eredményeikre nem lehetnek büszkék. Óriási nyomás lesz rajtuk ezúttal, és nekünk ezt kell majd jövőre kihasználnunk.”

Zárásként áldott, békés, boldog karácsonyt szeretnék kívánni minden magyar szurkolónak! Hajrá Magyar Foci!


Ember Norbertnek köszönjük, hogy a rendelkezésünkre állt, és további sok sikert kívánunk neki az Oldalvonallal kapcsolatban!

Facebook: Oldalvonal

Instagram: @embernorbi

TikTok: @embernorbi

Youtube: Oldalvonal