Desits Szilárd: ,,Alázatra és szenvedélyre lesz szükség tavasszal!”

Továbbra is a feljutás egyik nagy-nagy esélyesének tartják a Vasas FC-t. A Merkantil Bank Liga NB2-ben szereplő angyalföldiek egyelőre elmaradnak az elvártaktól, hiszen jelenleg csak a 4. helyen állnak Desits Szilárd tanítványai. Ami bíztató lehet a csapat számára tavasszal, hogy csak 6 pont a lemaradás a 2. helyen tanyázó ETO FC Győrrel szemben.

fotó: Vasas FC

A 18. fordulóban nem lépett pályára a Vasas a Budafok ellen, mivel a budafokiak kérték az MLSZ-t, hogy maradjon el a mérkőzés, hiszen a pályára több centiméternyi friss hó esett, ezáltal nem volt alkalmas a játékra. Végül az angyalföldiek és a szövetség is elfogadta a kérelmet, így a Vasas Soroksáron zárta az őszi szezont még december elején.

fotó: Budafoki MTE

A Vasas FC hivatalos oldala nem olyan régen készített interjút a csapat vezetőedzőjével, Desits Szilárddal, aki értékelte az őszi szezonban látottakat.

fotó: Vasas FC

,,Nagy kihívás elé kerültem a nyáron azzal, hogy megkaptam a bizalmat vezetőedzőként, de örömmel vállaltam ezt a megtisztelő feladatot. Egyértelműen azzal a céllal vágtunk neki a szezonnak, hogy visszajussunk az NB1-be, de sajnos a rajtot nagyon elrontottuk, az első öt fordulóban a megszerezhető 15 pontból csak ötöt gyűjtöttünk be, ez pedig az egész őszünkre rányomta a bélyegét. Voltak persze örömteli és boldog pillanatok is, az idény második felére összeálltunk, olyannyira, hogy elsöprő játékkal arattunk magabiztos győzelmeket.”

A 46 éves szakembert a gyenge kezdésről is kérdezték, amelyet a sérülésekkel magyarázott, de ettől függetlenül vállalta a saját felelősségét.

,,Több összetevős a dolog, de leginkább azzal, hogy későn állt össze a csapatunk minőségi váza. Az egész nyári felkészülés során lyukas volt a védelmünk tengelye, ez pedig az első fordulókban sajnos még éreztette a hatását. Pávkovics Bence és Tóth Milán később csatlakozott a keretünkhöz, így időre volt szükségük a beilleszkedéshez, a fiatalszabálynak pedig eleinte szintén nehezebben tudtunk megfelelni: Bakti Balázsnak hetekre volt szüksége, hogy erőnlétben utolérje magát, míg Girsik Attila két évvel fiatalabb a korhatárnál, szoknia kellett a másodosztály légkörét. Otigba Kenneth és Berecz Zsombor sérülés miatt csak novembertől térhetett vissza hozzánk, emellett többen azt gondolták, hogy a kisujjukból kirázzák az NB2-t, aztán kellemetlen meglepetésben volt részük… Én is vállalom a saját felelősségemet, de egy csapat vagyunk, érzésem szerint folyamatosan fejlődünk és ennek tavasszal meglesz az eredménye.”

fotó: Nemzeti Sport / Árvai Károly

Desits Szilárd kiemelte, hogy már most nehéz dolguk van a Nyíregyházával és az ETO-val szemben, de szeretnének egy hiba nélküli tavaszt produkáni, és bízni a riválisok botlásában.

,,Ugyanaz a nyomás lesz rajtunk, mint ősszel, ezúttal viszont már nincs lehetőségünk a botlásra. Minimális hibával és pontvesztéssel kell lejátszanunk a második félévet és bízni abban, hogy meglesz a lehetőségünk a riválisok megelőzésére. Hazai pályán valóban dominálunk, magabiztosak vagyunk és felszabadultan futballozunk. Egyrészt ezt kell megtartani, másrészt megtalálni azt a stílust, ami idegenben is eredményre vezet. Ha kell, vérrel, verejtékkel, nem feltétlenül sziporkázó játékkal, de 1–0-ra megnyerni azokat az összecsapásokat is. Szerintem ez lehet majd a kulcs tavasszal.”

A szakember Tóth Milán, Hidi M Sándor, Radó András, Baráth Botond és Girsik Attila teljesítményét emelte ki.

,,Tóth Milán gólerős játéka kulcsfontosságú volt ősszel, ahogyan Hidi M Sándort is mindenképpen kiemelném, neki is nagyszerű félszezonja volt. Radó András is nagyon komplex teljesítményt nyújtott, húzóemberünk volt ősszel a góljaival, gólpasszaival és pontrúgásaival, illetve még Baráth Botond teljesítménye volt kiegyensúlyozott. Valamint a korábban már szóba került Girsik Attilát is megemlíteném, aki a fiatal kora ellenére remekül helytállt az NB2-es mezőnyben.”

fotó: Vasas FC

A szakember a téli átigazolásokkal kapcsolatban elmondta, hogy mindenképp szükségük van egy ballábas futballistára, míg a MOL Magyar Kupáról azt mondta, hogy szeretnének túljutni a megyei I. osztályban szereplő Mezőörsön, de ez nem lesz egyszerű feladat. Végezetül üzent még a szurkolóknak is.

,,Nyilván hozzám is eljutnak a kritikák, érthető, hogy többet reméltek az őszi idénytől. Türelmet és kitartást kérnék tőlük, valamint hogy higgyék el nekem: mindannyian ugyanarra vágyunk, közös a cél, amelyet nagyobb összefogással el fogunk érni, ehhez azonban rájuk is nagy szükségünk van.”

A Vasas tehát a 4. helyről várja az NB2 tavaszi folytatását. A játékosok jelenleg pihenőjüket töltik, de hamarosan újra munkába kell állniuk, hiszen 2024. február 4-én rangadóval kezdi az új évet az angyalföldi gárda, mivel a jelenleg 3. helyezett Szeged-Csanád Grosics Akadémia látogat majd az Illovszky Rudolf Stadionba.