Dráma az EKL-ben, 98. percben szerzett góllal nyert a Ferencváros – FK Cukaricki – Ferencvárosi TC 1-2 (1-0)

Drámai végjátékot hozott a Cukaricki – Ferencváros Európa Konferencia-Liga mérkőzés, ahol a 83. percig vezettek a szerbek, de Zachariassen és Pesic révén fordítani tudott a magyar bajnok, így egyelőre továbbjutást érő helyen állnak Dibusz Dénesék.

fotó: http://mti.hu

Nagyon fontos mérkőzés várt a Ferencvárosra a Konferencia-Ligában a szerb Cukaricki ellen, hiszen egy esetleges győzelemmel a saját kezében tarthatta a sorsát a magyar bajnok.

A találkozó elején bekezdett a Ferencváros, hiszen előbb a 4. percben Adama Traoré lőtte kapusba a ziccerét 8 méterről, majd egy perccel később Marquinhos fejelte a labdát a bal alsó mellé.

A 10. percben Abu Fani vállalkozott jó 20 méterről a egy távoli lövésre, de kísérlete nem sokkal mellé ment.

A Cukaricki első támadásából megvillant a 12. percben, amikor is Ivanovic, Kovac és Adzic volt a labda útja, és végül a 25 éves balszélső állítgatás nélkül csavart a hosszú felsőbe, míg Dibusz a rövid sarokra várta a lövést. Ha nem magyar csapat kapta volna a gólt, akkor ezt még mi is megtapsoltuk volna. 1-0

fotó: http://nemzetisport.hu

A Fradinak ezután is voltak helyzetei, de egyik sem volt veszélyes Filipovic kapujára, sőt, mindezek mellé társult még a rengeteg pontatlanság, hiszen hiába játszottak mezőnyfölényben Dejan Stankovic tanítványai, folyamatosan hiba csúszott a játékukba, és így nehéz volt futballozni a felállt szerb védelem ellen. A Cukaricki többször alakított ki létszámfölényt a középpályán, és ebből adódtak is lehetőségei.

A 17. percben Miladinovic lőtt jó 25 méterről Dibusz Dénes kezébe.

10 perccel később Dibusz Dénesnek köszönhetett nagyon sokat a Ferencváros, hiszen a ziccerben kilépő Kovacot előzte meg remekül a magyar válogatott kapus, és tisztázni tudott.

2 perccel később Cissé hozta a magyar csapat drukkereire a szívbajt, miután Miladinovic lövése a hátán furcsán pattant meg, és Dibusz Dénes reflexmozdulattal ölelte magához a játékszert.

A félidő utolsó helyzete a magyar bajnok előtt adódott, amikor is Zachariassen beadását Traoré próbálta háttal kapura tenni, de a térdéről mellé csorgott a labda.

fotó: http://mti.hu

A második félidő elején rögtön négyet cserélt Dejan Stankovic, ebből hármat a kezdő sípszó előtt, majd egyet az 50. percben, hiszen Adama Traoré megsérült, és nem mert kockázatot vállalni a szerb szakember.

Itt már azért lehetett érezni és látni, hogy egyre jobban fárad a Cukaricki, így az volt a kérdés, hogy mikor egyenlít a Ferencváros, de nagyon sokáig jól zárt a szerb védelem.

Az 59. percben jött a második játékrész első helyzete, amikor is Abu Fani kellemetlen távoli lövését csak ütni tudta Filipovic, míg a kipattanót kirúgták az érkező Pesic elől.

Közel 10 perccel később a csereként beálló Katona tekert jobbal a bal felső sarok mellé.

Dejan Stankovic kénytelen volt kockáztatni, és ezúttal felállást váltott a szerb mester, méghozzá a megszokott 4-2-3-1-es felállásból átálltak 3-5-2-re, amelynek köszönhetően több terület nyílt a széleken, és a középpályán is tudott létszámfölényt kialakítani a Ferencváros.

fotó: http://nemzetisport.hu

A 83. percben sikerült az egyenlítés, miután Katona jobb oldali bepasszát követően Zachariassen ballal a hosszú alsóba passzolta a labdát. 1-1

fotó: http://mti.hu

A 93 percben Zachariassen lehetett volna a hős, amikor is Abu Fani beadását rosszul csúsztatta meg egy szerb játékos, és az pont a norvég középpályás elé kerül, de nem ért jól a labdába, így az nem sokkal mellé csorgott.

Alig pár pillanattal később már Ivanovic volt helyzetben, aki balról a jobb lábára cselezett, és lövését Dibusz védte óriási bravúrral.

A 98. percben jött a dráma! A hét perces hosszabbítás ugyan lejárt, de a finn játékvezető még engedte tovább a mérkőzést. Civic elkeseredett utolsó felívelése megtalálta Aleksandar Pesicet, aki egy remek átvételt követően jobbal, kapásból zúdította a labdát Filipovic kapujába, ezzel fordított a Ferencváros. Pesic nem futballozott valami fényesen a találkozó során, de az előtte adódó legnagyobb lehetőséget értékesítette, és ez volt az idei EKL-sorozatban a 3. gólja. 1-2

fotó: http://mti.hu

A vendégszektortól kezdve minden magyar felrobbant a Dubosica Arénában, és a játékvezető nem sokkal később lefújta az összecsapást, amely így 2-1-es Fradi sikerrel zárult.

fotó: http://mti.hu

A finn bíró még kiállította Igor Matic vezetőedzőt és Vukasic Jovanovicot a Cukarickitől, méghozzá heves reklamálásért.


Értékelések

Dejan Stankovic, a Ferencvárosi TC vezetőedzője: „Öt perc után eltértünk a taktikánktól, ilyen nem fordulhat elő még egyszer a csapatommal. A szünetben keményen fogalmaztam, ami ott elhangzott, az az öltözőben is marad, mindenesetre nem vezetőedzőként, sokkal inkább mint édesapa a gyerekeihez szóltam a játékosokhoz. Próbáltunk változtatni, cserékkel felrázni az együttest, és végül az utolsó pillanatokban nyertük meg a mérkőzést. De ezt azért tehettük meg, mert nem adtuk fel! A labdarúgás pedig már csak olyan, hogy ha küzdesz, harcolsz, nem adod fel, a siker nem marad el. A mérkőzés alatt is akadtak pillanatok, amelyek akár az én edzői karrieremet is megváltoztathatták volna. De itt van Katona Bálint esete is, akinek Adama Traoré sérülése után a semmiből kellett beszállnia a kispadról. De amikor azt mondom, hogy mindenki ugyanolyan fontos a kereteben, hát erről beszélek. Rengeteg mérkőzésünk van, ha sor kerül valakire, így kell beszállnia, megragadnia az alkalmat. Senki sem csüggedhet, fel kell emelni a fejeket, ahogy Katona Bálint is tette.”

Igor Matic, az FK Cukaricki vezetőedzője: „Ilyen a sport… Ezért szép a labdarúgás, pillanatok alatt megváltozhat minden. A vereség ellenére büszke vagyok a csapatomra. Bátrak voltunk, hősiesen harcoltunk, a védekezésünk és a támadásaink is rendben voltak, a végén olyan szituációból kaptunk gólt, amely előtt egyértelmű szabálytalanság történt. A Ferencváros ezt követően szerezte meg a győztes gólt. Gyorsan talpra kell állnunk, remélem, lelkileg nem visel meg túlságosan bennünket ez a vereség, hiszen több fiatal is lehetőséghez jutott, tizenhat éves játékos is pályán volt a csapatunkban. Érzelmileg alaposan megviselt ez a vereség. Dejan Stankovicsnak jár az elismerés, régóta ismerjük egymást, a lefújás után beszéltünk, ő a játékunkhoz, én a győzelmükhöz gratuláltam.”


EURÓPA-KONFERENCIA-LIGA, CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
F-CSOPORT
FK Cukaricki (szerb) – Ferencvárosi TC 1–2 (1–0)


Leskovac, Dubosica Stadion, 1200 néző. Vezette: Al-Emara (finn)


Cukaricki: N. Filipovic – N. Stankovic, Subotic, B. Kovacevic – Tosic, S. Sissoko, Kovac (V. Jovanovic, 85.), Ivanovic, Miladinovic (Singh, 81.) – Adzic (Nikcevic, 71.), M. Cvetkovic (Adetunji, 85.). Vezetőedző: Igor Matic


Ferencváros: Dibusz – Makreckis (Botka, a szünetben), Abena (Besic, 69.), I. Cissé, C. Ramírez (Civic, a szünetben) – Sigér (Lisztes, a szünetben), Abu Fani – Marquinhos, Zachariassen, A. Traoré (Katona B., 49.) – Pesic. Vezetőedző: Dejan Stankovic


Gólszerző: Adzic (11.), ill. Zachariassen (83.), Pesic (90+8.)


Kiállítva: Igor Matic (98. perc), V. Jovanovic (a lefújás után)

fotó: http://mti.hu

A csoportban még rendeztek egy Fiorentina – Genk összecsapást is. Ugyan a belgák szerezték meg a vezetést a 44. percben, de még a félidő végén egyenlíteni tudtak az olaszok, sőt, a 82. percben egy jogosan megítélt 11-esnek köszönhetően megfordították a találkozót, így 2-1-re a violák diadalmaskodtak, ezzel bebiztosítva a csoportból való továbbjutásukat.

fotó: https://sport.quotidiano.net/

A csoport élén a 11 pontos Fiorentina áll, megelőzve a most már 9 egységgel rendelkező Ferencvárost, és a 6 pontos Genket, míg a tabella utolsó helyén a szerb Cukaricki áll.

Az utolsó fordulóra marad a döntés az F-csoportban, ahol Ferencváros – Fiorentina és Genk – Cukaricki mérkőzéseket rendeznek majd december 14-én. A magyar együttesnek már elég lenne egy döntetlen is ahhoz, hogy ott legyen tavasszal is az Európa Konferencia-Ligában, de egy esetleges győzelemmel sikerülne kiharcolni a csoportelsőséget, amellyel egyenesen mehetne a sorozat legjobb 16 csapata közé.